Vitamíny

Bielkoviny, aminokyselinový profil

06. Nov 2020

Bielkoviny predstavujú spoločne so sacharidmi a lipidmi hlavné makroživiny. Ide o biopolyméry, ktorých základom sú aminokyseliny vzájomne prepojené peptidovými väzbami. Sú dôležité predovšetkým pre tvorbu...

Selén

06. Nov 2020

Jeden z prvkov s poetickým názvom, ktorý je nevyhnutný pre mnoho biochemických pochodov v organizme. Je súčasťou mnohých enzýmov s antioxidačnými vlastnosťami. Selén ďalej pomáha...

S | Síra

25. Jan 2021

Síra sa v potravinách vyskytuje prirodzene, pretože je súčasťou dôležitých aminokyselín, enzýmov a hormónov.Zdrojom sírnych aminokyselín, kam zaraďujeme cysteín a metionín, sú bielkoviny. Metionín je...

F | Fluor

25. Jan 2021

Fluor se v potravinách vyskytuje v kombinaci s jinými prvky ve formě anorganických fluoridů. Funkcí těchto sloučenin je tvorba kostí a zubů, mají totiž pozitivní...

Cu | Měď

25. Jan 2021

Meď je ďalším zo stopových prvkov, ktorý je nevyhnutný pre život. Po železe a zinku je najzastúpenejším stopovým prvkom v ľudskom tele. V živých organizmoch...

Co | Kobalt

25. Jan 2021

Kobalt je esenciálny stopový prvok, ktorý je súčasťou vitamínu B12. Je nevyhnutný pre účinnosť B12, pretože umožňuje jeho správne fungovanie pri aktivácii enzýmov, ktoré sa...

Sodík

09. Nov 2020

Sodík patrí medzi biogénne prvky a je súčasťou ľudského organizmu, kde sa nachádza predovšetkým v extracelulárnych telesných tekutinách vo forme iónu Na +. V ľudskom...

Chlór, chloridy

09. Nov 2020

V ľudskom tele má chlór význam vo forme chloridov, ktoré sa vyskytujú predovšetkým spolu so sodíkom a podieľajú sa na osmotickom tlaku telesných tekutín. Súčasťou...

Fosfor

06. Nov 2020

Fosfor je dôležitou zložkou všetkých rastlinných a živočíšnych tkanív. Vo forme fosfolipidov je zložkou väčšiny biologických membrán. Fosfor je tiež dôležitý pre štruktúru nukleových kyselín,...

Molybden

06. Nov 2020

Molybdén sa v potravinách vyskytuje najčastejšie vo forme molybdenanov a ako kofaktor niektorých enzýmov. Dobrým zdrojom molybdénu sú listová zelenina, cirok, niektoré strukoviny, obilné klíčky,...

Chróm

09. Nov 2020

Chróm je jedným z esenciálnych prvkov, ktorý sa v ľudskom tele vyskytuje najmä v trojmocné forme. Podobne ako u ostatných stopových prvkov, je aj množstvo...

Mangán

06. Nov 2020

Koncentrácia mangánu sa v jednotlivých potravinách veľmi líši, najviac ho nájdeme v obilí, ryži, orieškoch a niektorých čajoch. V ľudskom tele zohráva významnú rolu ako...