Bielkoviny, aminokyselinový profil

Bielkoviny predstavujú spoločne so sacharidmi a lipidmi hlavné makroživiny. Ide o biopolyméry, ktorých základom sú aminokyseliny vzájomne prepojené peptidovými väzbami. Sú dôležité predovšetkým pre tvorbu a obnovu tkanív organizmu (1). Ďalej zaisťujú transport látok, sú potrebné pre syntézu zlúčenín so špecifickou funkciou a využívajú sa aj ako zdroj energie. V našich výrobkoch sú hlavným zdrojom bielkovín izolát sójovej bielkoviny (čo je najčistejší typ sójovej bielkoviny dostupný na trhu) a ovsená bielkovina.

Ľudské telo získava aminokyseliny trávením skonzumovaných bielkovín. Niektoré z týchto aminokyselín si vie ľudský organizmus sám syntetizovať, niektoré naopak syntetizovať nevie. Aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže syntetizovať, nazývame esenciálnymi. Z toho dôvodu musia byť súčasťou potravy, ktorú prijímame. Medzi esenciálne aminokyseliny patria valín, leucín, izoleucín, treonín, metionín, lysín, fenylalanín a tryptofan. Niektoré aminokyseliny sú esenciálne len v určitom období ľudského života. Rýchlo rastúci organizmus potrebuje pomerne vysoké množstvo arginínu a histidínu. Telo si ich čiastočne dokáže samo syntetizovať, ale nie v potrebných koncentráciách. Preto tieto 2 aminokyseliny nazývame semiesenciálne.

Často spomínaný pojem súvisiaci s aminokyselinami je “pool aminokyselín”. Organizmus potrebuje aminokyseliny na syntézu širokého spektra látok. Preto si potrebuje držať zásoby, aby bolo vždy možné syntetizovať tie látky, ktoré sú potrebné. Tento pool býva pomerne rýchlo vyčerpaný. Je teda nutné, aby boli aminokyseliny priebežne dopĺňané, a to v ideálnom prípade pri každom jedle.

 

Prášková Mana a Mana Drink obsahujú 20,1 g  bielkovín (40 % RHP) v jednej porcii. Aminokyselinové spektrum našich výrobkov je komplexné: obsahuje všetky potrebné aminokyseliny v dostatočnom množstve s ohľadom na súčasný stav poznania. Zdrojom bielkovín sú sójová a ovsená bielkovina, spoločne s minoritnými bielkovinami v našich surovinách. Aminokyselinové spektrum Mana Prášku a Mana Drinku je na základe chemických analýz zhrnuté v nižšie uvedenom grafe a tabuľke:

Práškovú Manu a Mana Drink tu porovnávame s odporúčaniami WHO/FAO/UNU (2) o dennom príjme aminokyselín a ďalej s referenčnou bielkovinou (taktiež podľa WHO/FAO/UNU). Vychádza z nich ako vynikajúci proteínový zdroj, napĺňajúci fyziologické potreby pri všetkých aminokyselinách.

Užite si Manu ako súčasť pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Mana je vhodná pre každého zdravého dospelého jedinca.

Zdroje informácií:

Protein and amino acid requirements in human nutrition : report of a joint WHO/FAO/UNU expert consultation, Geneva, Switzerland, 2002

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou