S | Síra

Síra sa v potravinách vyskytuje prirodzene, pretože je súčasťou dôležitých aminokyselín, enzýmov a hormónov.

Zdrojom sírnych aminokyselín, kam zaraďujeme cysteín a metionín, sú bielkoviny.

Metionín je esenciálna aminokyselina, ktorá sa dokáže premeniť na niekoľko molekúl obsahujúcich síru s dôležitými funkciami ako je napríklad S-adenozylmetionínu alebo kreatín a dáva vznik druhej sírne aminokyseline cysteín. Má antioxidačné účinky a je dôležitý pre správnu funkciu imunitného aj nervového systému.

Cysteín je neesenciálna aminokyselina, avšak nemenej dôležitá. Podieľa sa na štruktúre bielkovín, zúčastňuje sa na syntéze taurínu a glutatiónu. Tieto zlúčeniny majú zásadnú úlohu v regulácii oxidatívneho stresu a detoxikáciu.

Síra je už prirodzenou súčasťou našich surovín, z ktorých sa ManaPowder aj ManaDrink vyrába.

Mana je nutrične kompletné jedlo. Užite si Manu ako súčasť pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu.

Zdroje:

McPherson, Robert A.a; Hardy, Gilb Clinical and nutritional benefits of cysteine-enriched protein supplements, Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care: November 2011,14: 562-568

Lim JM, Kim G, Levine RL. Methionine in Proteins: It's Not Just for Protein Initiation Anymore. Neurochemical Research: January 2019, 44: 247-257 Online: http://website60s.com/upload/files/neurochemical-research-vol-44-iss-1-21.pdf

Aledo, JC. Methionine in proteins: The Cinderella of the proteinogenic amino acids. Protein Science. 2019; 28: 1785– 1796.
Online: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/pro.3698

John T. Brosnan, Margaret E. Brosnan, The Sulfur-Containing Amino Acids: An Overview, The Journal of Nutrition, Volume 136, Issue 6, June 2006, Pages 1636S–1640S
Online: https://doi.org/10.1093/jn/136.6.1636S

 

Najnovšie blogy