Fosfor je dôležitou zložkou všetkých rastlinných a živočíšnych tkanív. Vo forme fosfolipidov je zložkou väčšiny biologických membrán. Fosfor je tiež dôležitý pre štruktúru nukleových kyselín, zohráva významnú úlohu pri ukladaní a prenose energie a pri aktivácii mnohých enzýmov.
Fosfor prispieva k normálnej funkcii bunkových membrán, udržaniu normálneho stavu kostí a zubov. Pri konzumácii 5 porcií práškovej Many a Mana Drinku denne je príjem fosforu 1,5 g (1).
Často spomínanou otázkou je správny pomer fosforu a vápnika. Ak sa správne stravujeme, nemusíme sa ničoho obávať. Podľa výsledkov, ktoré zverejnil Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), je u dospelých priemerný príjem fosforu 1415,85 mg/deň a vápnika 928 mg/deň.
Stanovenie odporúčaného denného príjmu fosforu bolo určené na základe pomeru fosforu a vápnika v ľudskom tele. Tento pomer sa pohybuje medzi 1:1,4 až 1:1,9 (P:Ca).
Odporúčaný denný príjem fosforu je 550 mg a odporúčaný denný príjem vápnika bol stanovený na 850 mg. Tu sú uvedené príklady jednotlivých surovín, ktoré bežne konzumujete a ich približný obsah fosforu, ktorého výskyt nemusí byť vždy prirodzený: v 100 g ementálu / bieleho pečiva / mandlí / alebo šošovice je viac než 450 mg tohto prvku. Pre porovnanie, v Mane je obsah fosforu prirodzený a oproti uvedeným surovinám nižší. V 100g Many prijmete 349 mg fosforu.
K správnemu vstrebávaniu a využitia vápnika a fosforu prispieva vitamín D. Jedna porcia Many obsahuje 1,3 µg vitamínu D vo forme ergokalciferolu (2,3,4).
Užite si Manu ako súčasť pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Mana je vhodná pre každého zdravého dospelého jedinca.
Zdroje informácií:
1) Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride, Washington, DC. National Academy Press, 1997,on-line:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK109825/
2) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, 8 December 2015, on-line :
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4101
3) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, on-line:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4185
4) Nařízení komise (EU), 16 May, online:
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:C
Klinická štúdia:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1219/epdf