blogy

7. september 2022

Učenie, úlohy, krúžky a veľké sny… S Manou majú deti dosť energie zamieriť až ku hviezdam! A to pokojne už od 3 rokov! 

Váhate či zaradiť Manu do jedálnička vášho dieťaťa? Rozhodne nemusíte. Je nesmierne dôležité, aby si deti osvojili správne stravovacie návyky. Budú ich sprevádzať celý život a zároveň naučia dbať na pestrú a pravidelnú stravu. Mana dodá dieťaťu všetky živiny, ktoré zlepšia jeho schopnosť sústrediť sa a dostatok energie zamieriť až ku hviezdam! Prečo je Mana vhodná už pre deti od 3 rokov? A aké množstvo Many si môžu dopriať každý deň?

Človek sa ľahko stratí v množstve informácií o tom, ako by mala vyzerať optimálna detská strava. Čo alebo koľko by mali skutočne jesť? Je dôležité, aby ste svoje deti a tínedžerov viedli k pestrej a pravidelnej strave (aspoň päťkrát denne). Každé dieťa má však iné genetické predpoklady, iný denný režim, inú úroveň fyzickej aktivity a iné stravovacie návyky. 

Najmä deti v školskom veku zaujímajú omnoho dôležitejšie veci než pravidelná strava. Skončí to vynechanými raňajkami, no neraz aj obedom. Nepravidelné stravovanie však môže viesť k slabej koncentrácii, nedostatku energie a únave v škole alebo pri učení, prípadne k prejedaniu sa večer a v niektorých prípadoch k poruchám metabolizmu. Niet sa čo čudovať, ak dieťa potom priberie. Tento problém môže viesť k obezite a z dlhodobého hľadiska spôsobiť nedostatok inzulínu a cukrovku II. typu. 

Manu je možné zaradiť do detského jedálnička už od 3 rokov

Či už ide o dospelého alebo dieťa, pri stravovaní je dôležitý vyvážený pomer makroživín (bielkovín, tukov, sacharidov) a mikroživín (vitamínov a minerálov). Aby detský organizmus mohol normálne fungovať a vykonávať všetky životné funkcie, potrebuje energiu, ktorú mu dodávajú najmä sacharidy alebo cukry a čiastočne kvalitné tuky a bielkoviny. Pokiaľ ide o vitamíny a minerály, vplyv vápnika a vitamínu D na vývoj kostí je dobre známy. V období dospievania je pre správne fungovanie metabolizmu nevyhnutná skupina B vitamínov. Dôležité sú aj vitamíny A, C, E, K1, K2 a ďalšie živiny vrátane fytonutrientov.

Vďaka dôkladnému testovaniu a kvalitným surovinám a technológiám spracovania sa nám podarilo vyvinúť výrobok, ktorý je nutrične dostatočne komplexný na to, aby ho mohli bezpečne konzumovať deti už od 3 rokov. Mana im poskytuje úplne všetko, čo potrebujú a navyše bez akéhokoľvek škodlivín či nevhodných látok. Pre úplnosť sa pozrime detailnejšie na zloženie Many a úlohu, ktorú zohráva vo detskom stravovaní.

Bielkoviny sú potrebné pre obnovu tkanív v ľudskom organizme

Možno sa to nezdá, ale pre optimálny vývoj dieťaťa sú dôležité aj bielkoviny. Sú potrebné predovšetkým na tvorbu a obnovu telesných tkanív. Zabezpečujú tiež transport látok, sú potrebné na syntézu zlúčenín so špecifickými funkciami a slúžia ako zdroj energie.

Nedostatok bielkovín môže viesť k problémom s rastom a vývojom. Okrem toho nedostatok bielkovín znižuje odolnosť detského organizmu a spomaľuje jeho regeneráciu po športovom výkone. Množstvo bielkovín, ktoré deti denne potrebujú, sa líši nielen podľa veku, ale aj podľa pohlavia a fyzickej aktivity. V priemere však deti potrebujú približne 1-1,5 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. 

Jedna porcia nášho ManaPowder obsahuje 21 g komplexných bielkovín a porcia ManaDrink 17 g. To znamená, že 2 - 3 nápoje ManaDrink pokryjú denné výživové potreby každého dieťaťa, bez ohľadu na to, či máte doma chlapca alebo dievča alebo jeho či jej telesné predpoklady. Ako zdroje bielkovín v produkte Mana používame izolované sójové a hrachové bielkoviny, ovsené, tekvicové a ryžové bielkoviny a taktiež bielkoviny zo sladkovodných rias. Hoci ide o čisto rastlinnú zmes, bielkoviny v Mana sú komplexné a obsahujú všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. O tom, či rastlinné bielkoviny môžu plne nahradiť živočíšne, sa dočítate tu.  

ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
Novinka

ManaDrink | Apricot

Liquid error (sections/pf-fdd2bdb2 line 149): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Vďaka dôkladnému testovaniu a kvalitným surovinám a technológiám spracovania sa nám podarilo vyvinúť výrobok, ktorý je nutrične dostatočne komplexný na to, aby ho mohli bezpečne konzumovať deti už od 3 rokov.

Kúpiť

Sacharidy – nesmierne dôležitá časť skladačky 

Detský organizmus prijíma energiu prevažne zo sacharidov. Sacharidy by mali tvoriť 45-60 % denného energetického príjmu dieťaťa - to je množstvo, ktoré jeho rastúci organizmus potrebuje na svoj vývoj. Príjem sacharidov - najmä tých jednoduchých - však môže byť pre deti rovnako škodlivý a viesť k obezite alebo cukrovke. 

V tejto súvislosti je dôležitým ukazovateľom v detskom jedálničku tzv. glykemický index (GI) potravín. GI udáva, ako sa sacharidy z potravín správajú v ľudskom tele, ako rýchlo sa rozkladajú na glukózu a dodávajú energiu. Viac jednoduchých cukrov a potravín s vysokým obsahom škrobu znamená vyšší glykemický index a tým pádom aj výraznejšie kolísanie hladiny glukózy v krvi. Čím sú cukry zložitejšie, tým je glykemický index nižší a telo získava energiu postupne.

Mana má nízky glykemický index, GI = 29. Potraviny s takýmito vlastnosťami pomáhajú regulovať nielen hladinu cukru v krvi, ale aj cholesterolu (vrátane tzv. zlého LDL cholesterolu), znižujú riziko vzniku obezity, cukrovky II. typu a zlepšujú koncentráciu. Pre ilustráciu, glukóza alebo biely toastový chlieb majú GI = 100, takže na rozdiel od Many predstavujú pre telo veľkú záťaž. 

Prečo sú tuky a nenasýtené mastné kyseliny dôležité? 

Dôležitú úlohu, vyváženého množstva makroživín, ktoré sme uviedli vyššie, zohráva aj obsah zdravých tukov. Pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi a dodávajú telu energiu a stavebné prvky nervového systému dieťaťa. Tuky zároveň tvoria bunkové membrány, ktoré sú nositeľmi niektorých vitamínov (A, D, E, K) a antioxidantov.

Mana obsahuje jedinečnú zmes 6 rastlinných olejov, ktoré sú zdrojom prospešných fytonutrientov a vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú fytosteroly, karotenoidy (1 porcia Mana Apricot obsahuje 2,7 mg betakaroténu) alebo vitamín E. Olej z morských rias je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri raste a vývoji detí. Podporujú správnu činnosť srdca a mozgu, zdravý spánok a imunitu. Okrem toho štúdia z roku 2015 uverejnenej vo vedeckom časopise Neuropsychopharmacology uvádza, že užívanie 1 300 mg omega-3 denne zlepšilo pozornosť u pacientov s ADHD aj bez nej.

Americká štúdia z roku 2019 dokonca preukázala spojenie medzi príjmom omega-3 u detí a znížením príznakov vzniku astmy v dôsledku znečistenia životného prostredia. Jedna porcia ManaPowder obsahuje až 1 300 mg a ManaDrink 1 100 mg omega-3 mastných kyselín. 

Vláknina – zbraň v boji proti detskej obezite

Vláknina je nezmierene dôležitá pre naše trávenie. Poznáme rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Rozpustná vláknina absorbuje vodu v tráviacom trakte a vytvára vrstvu hlienu, ktorá spomaľuje vstrebávanie tukov a cholesterolu. Tým, že v žalúdku absorbuje vodu a napučí, vyvolá dlhodobý pocit sýtosti. Okrem toho pôsobí aj ako črevné probiotikum a dodá telu prospešné črevné baktérie.

Nerozpustná vláknina čistí črevá mechanicky a urýchľuje prechod tráviacim traktom. Zároveň však redukuje vstrebávanie cukrov, čím znižuje celkový glykemický index potraviny. To všetko má priaznivý vplyv na prevenciu nadváhy u detí, čo potvrdzujú aj výsledky dvoch amerických štúdií z roku 2017. Tieto štúdie naznačujú, že probiotiká pomáhajú znižovať telesnú hmotnosť a chuť do jedla.

Náchylnosť detí na obezitu je veľkou témou. Podľa českého Ministerstva zdravotníctva má viac ako pätina detí vo veku 11 až 15 rokov nadváhu alebo obezitu. Okrem toho z medziročných porovnaní vyplýva, že počet detí s nadváhou stále rastie, čo je vážny problém. 

Podľa výskumu uverejneného v roku 2010 v časopise The New England Journal Of Medicine môže obezita v detskom veku výrazne zvýšiť pravdepodobnosť srdcových ochorení, mŕtvice, ochorení pečene a rakoviny v dospelosti. Najúčinnejším riešením je neučiť deti od batoľaťa na výraznú sladkú a slanú chuť v podobe sladkostí a nevhodných pochutín.

To však neznamená, že im musíme okamžite a nekompromisne zakázať konzumáciu týchto potravín. Môžeme sa však s našimi deťmi dohodnúť na zdravom kompromise, akým je napríklad čokoládový ManaDrink Choco. Má dlhú trvanlivosť a nemusí byť uskladnený v chlade - stačí ho hodiť do školskej tašky, otvoriť a vypiť.   

ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
Novinka

ManaDrink | Choco

Božsky čokoládová a zároveň zdravá desiata plná bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Ideálne riešenie pre deti do školy.

Liquid error (sections/pf-fdd2bdb2 line 170): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid
Kúpiť

Nároky na vitamíny a minerály sa u detí v čase rastu a dospievania lišia 

Napríklad vápnik, ktorý sa podieľa na stavbe kostí, zohráva v období dospievania veľmi dôležitú funkciu. Keď dievčatám a chlapcom rastú kosti, ich denný príjem vápnika by mal byť optimálne 1 200 mg. Tento minerál sa viaže na vitamín D. 

Dospievajúce dievčatá by zasa mali zvýšiť príjem železa a kyseliny listovej. Okrem toho by mali obe pohlavia počas dospievania prijímať viac vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správny energetický metabolizmus. Deti často trpia nedostatok vitamínov C a A. 

Vitamíny sú esenciálne mikroživiny, čo znamená, že si ich telo nedokáže vytvoriť samo, preto ich musí získavať z vonkajších zdrojov - zo stravy, výživových doplnkov a v prípade vitamínu D zo slnka. Mana obsahuje celé spektrum všetkých 14 základných vitamínov vrátane vitamínu B12, ktorý často chýba v strave bez živočíšnych látok. 

Okrem vitamínov sú dôležité aj minerálne látky. Podieľajú sa na stavbe tkanív a sú dôležité pre svalovú činnosť a správnu funkciu mozgu. Najnovšia receptúra Mark 7 obsahuje všetkých 17 základných minerálov vrátane nových chelátových foriem horčíka, draslíka a zinku, ktoré sa lepšie vstrebávajú. 

Aké množstvo Many môžete dieťaťu dopriať? 

Hoci je Mana zdravá a nutrične vyvážená potravina, neodporúča sa ako úplná náhrada pestrej stravy pre deti. Poslúži však ako plnohodnotné raňajky alebo desiata. Zabudnite na desiatu z bufetu alebo sladkosti s pridaným cukrom.

Uvedomujeme si, že aj napriek pozornému preštudovaniu zloženia, môže byť ťažké zvoliť dávku Many tak, aby strava vášho dieťaťa obsahovala všetky potrebné živiny. Všetko sa odvíja od celkového príjmu kalórií, ktorý by mal zodpovedať potrebám rastu a vývoja dieťaťa a taktiež množstvu kalórií, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutie alebo udržanie požadovanej telesnej hmotnosti. Priemerný energetický príjem detí sa pohybuje od 1 100 kcal u mladších detí do 2 800 kcal u tých starších a dospievajúcich.

Jasné a presné hodnoty ako aj dávkovanie produktu Mana, ktoré zohľadňuje vek, pohlavie a fyzickú aktivitu dieťaťa uvádzame tu. V dokumente nájdete nielen informácie o tom, ako odmerať detskú porciu Many, ale aj o odporúčanom dennom príjme bielkovín, vlákniny a základných vitamínov a minerálov.  

S Manou máte istotu, že vaše deti dostávajú najlepšiu výživu, aká je momentálne na našej planéte dostupná a navyše poznáte presný pomer všetkých živín a celkový objem kalorií, ktoré dieťa či tínedžer získá. 

ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin

ManaPowder | Origin

od

2,00 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na doma, na kempovanie, do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

ideálny základ do smoothies
suchý základ do ciest

bez potreby chladenia

trvanlivosť 18 mesiacov

Zistiť viac >
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin

ManaDrink | Origin

od

3,00 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

najkompaktnejšie
jedlo v ponuke

bez potreby chladenia

trvanlivosť 12 mesiacov

Zistiť viac >
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco

ManaPowder | Choco

od

2,00 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na doma, na kempovanie,
do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

kakao nabité
antioxidantmi

bez potreby chladenia

trvanlivost 18 měsíců

Zistiť viac >
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco

ManaDrink | Choco

od

3,00 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

kakao nabité
antioxidantmi 

bez potreby chladenia

trvanlivosť 12 mesiacov

Zistiť viac >

Zdroje:

[1] A. C. Nicolucci, M. P. Hume, I. Martínez, S. Mayengbam, J. Walter, R. A. Reimer (2017) Prebiotics Reduce Body Fat and Alter Intestinal Microbiota in Children Who Are Overweight or With Obesity.
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)35698-6/fulltext?referrer=https%3A%2F%2Fpubmed.ncbi.nlm.nih.gov%2F

[2] M. P. Hume, A. C. Nicolucci, R. A. Reimer (2017) Prebiotic supplementation improves appetite control in children with overweight and obesity: a randomized controlled trial.
https://academic.oup.com/ajcn/article/105/4/790/4633966

[3] Healthline.com. Should Kids Take Omega-3 Supplements?
https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-for-kids#benefits-for-kids

[4] D. J. Bos, Bob Oranje, E. S. Veerhoek, R. M. Van Diepen, J. MH Weusten, H. Demmelmair, B. Koletzko, M. GM de Sain-van der Velden, A. Eilander, M. Hoeksma, S. Durston (2015) Reduced Symptoms of Inattention after Dietary Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Boys with and without Attention Deficit/Hyperactivity Disorder.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538345/

[5] P. W. Franks, R. L. Hanson, W. C. Knowler, M. L. Sievers, P. H. Bennett, H. C. Looker (2010) Childhood Obesity, Other Cardiovascular Risk Factors, and Premature Death.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0904130

[6] Ministerstvo zdravotnictví České republiky (2019) České děti přibírají. Pětina z nich má problém s hmotností.
https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/ceske-deti-pribiraji-petina-z-nich-ma-problem-s-hmotnosti/

[7] Centers for Disease Control and Prevention. Childhood Nutrition Facts.
https://www.cdc.gov/healthyschools/nutrition/facts.htm

[8] National Center for Complementary and Integrative Health (2018) Use of Natural Products by Children: What the Science Says.
https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/use-of-natural-products-by-children-science

[9] Dana Boctor; Canadian Paediatric Society (2020) The role of dietary fibre and prebiotics in the paediatric diet.
https://www.cps.ca/en/documents/position/the-role-of-dietary-fibre-and-prebiotics-in-the-paediatric-diet#ref24

[10] E. P. Brigham, Han Woo, M. McCormack, J. Rice, K. Koehler, T. Vulcain, Tianshi Wu, A. Koch, S. Sharma, F. Kolahdooz, S. Bose, C. Hanson, K. Romero, G. Diette, N. N. Hansel (2019) Omega-3 and Omega-6 Intake Modifies Asthma Severity and Response to Indoor Air Pollution in Children.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6580674/

[11] Z. Vymětalová (2012) Správná výživa a onemocnění způsobené špatným stravováním.
http://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/22814/vym%20talov%E1_2012_bp.pdf?sequence=1

[12] Monika Rokosová (2010) Fiber in food products and nutrition of different groups consumers. https://theses.cz/id/g56si0/ROKOSOVA-BP.pdf