Čo je to glykemický index potravín? Prečo je dôležitý a ako je na tom Mana?

Čo je to glykemický index potravín? Prečo je dôležitý a ako je na tom Mana?
Mana and glycemic index, GI, low-GI foods

Na to, aby náš organizmus mohol normálne fungovať a plniť všetky životné funkcie, potrebuje energiu. Tú nám v potravinách dodávajú predovšetkým sacharidy, respektíve cukry a sčasti aj tuky a bielkoviny. Príjem sacharidov – hlavne tých jednoduchých – nám však môže rovnako uškodiť a viesť k obezite či diabetu. Glykemický index (GI) potravín je pritom jednoduchý ukazovateľ, ktorý nám hovorí, ako sa sacharidy obsiahnuté v potrave správajú v našom organizme. Čo presne však glykemický index znamená a čo hovorí o Mane, ktorá má GI 29?

Čo je to glykemický index potravín? 

Zjednodušene povedané, glykemický index vyjadruje na stupnici od 0 do 100, ako rýchlo spôsobí daná potravina zvýšenie glykémie, teda hladiny cukru v krvi. Hodnota glykemického indexu sa u rôznych potravín obsahujúcich sacharidy môže výrazne líšiť. Podľa GI môžeme jednotlivé potraviny rozdeliť do troch základných kategórií:

  • potraviny s nízkym GI (menej než 55)
  • potraviny so stredným GI (56 – 69)
  • potraviny s vysokým GI (viac než 70)

    Jedlá s vysokým GI obsahujú sacharidy, ktoré sa štiepia a vstrebávajú rýchlo, takže dodajú okamžitú energiu. O to rýchlejšie sa však dostaví pocit hladu. Najrýchlejším cukrom je čistá glukóza (hroznový cukor), ktorá má hodnotu GI 100. Sacharóza, teda klasický biely cukor z cukrovej repy, ktorým doma bežne sladíme, má GI 68.

    Na druhej strane, u potravín s nízkym GI sa cukor vstrebáva do krvi pomalšie. Tieto potraviny tak zasýtia na dlhší čas a zároveň spôsobujú menšie výkyvy glykémie medzi jednotlivými jedlami. To znamená že sú vhodné v rámci prevencie i liečby diabetu, prípadne aj na krátkodobé chudnutie.

     

    Glykemický index Many

    Graf: Priemerné absolútne hodnoty glykémie v čase. Údaje sú uvedené ako
    priemer ± SEM; p> 0,0001 pre interakčný čas vs test, two-way ANOVA.

    Od čoho závisí glykemický index potravín? 

    GI danej potraviny závisí predovšetkým od zloženia sacharidov, ktoré obsahuje. Čím viac jednoduchých cukrov a potravín bohatých na škrob, tým vyšší glykemický index. Čím zložitejšie cukry, tým je glykemický index nižší. Zložením sacharidov to však ani zďaleka nekončí. Dôležitý je tiež pomer sacharidov s ostatnými makroživinami, teda s bielkovinami a tukmi. Pridaním bielkovín a tukov sa GI potraviny znižuje. Chlieb s maslom má teda nižší glykemický index než suchý chlieb.

    Významnú úlohu zohráva aj vláknina, ktorá spomaľuje trávenie cukrov. Zatiaľ čo biela dlhozrnná ryža má GI 60, hnedá ryža s vyšším obsahom vlákniny má GI 50. Glykemický index ovplyvňuje aj technické spracovanie potraviny. Perfektným príkladom sú zemiaky – pečené zemiaky majú GI približne 80, kdežto varené iba okolo 50.

     Prečo je vôbec dobré glykemický index sledovať  

    Konzumácia potravín s nízkym GI je vo všeobecnosti výhodná pre všetkých zdravých ľudí ako prevencia civilizačných ochorení. Hojná konzumácia potravín s vysokým GI totiž môže vyústiť v chronicky zvýšenú hladinu glukózy v krvi (hyperglykémia), ktorá je rizikovým faktorom pre rad ochorení, ako sú diabetes 2. typu, teda cukrovka či srdcovo-cievne ochorenia ako napríklad ateroskleróza. Na druhej strane, diéta založená na potravinách s nízkym glykemickým indexom pomáha regulovať nielen hladinu cukru v krvi, ale aj krvný cholesterol (vrátane tzv. zlého LDL cholesterolu), prípadne podporiť krátkodobé chudnutie.

    ManaPowder a ManaDrink sú aj v tomto ohľade výnimočné potraviny

    Logicky nás teda zaujímal glykemický index v Mane. Spojili sme sa s II. internou klinikou 3. lekárskej fakulty UK a s Fakultnou nemocnicou Kráľovské Vinohrady v Prahe a uskutočnili našu prvú klinickú štúdiu. Vzhľadom na perfektne vyvážený pomer makroživín podľa odporúčaní Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), bohatý obsah vlákniny a komplexné spektrum sacharidov sme očakávali dobré výsledky. A nemýlili sme sa. ManaDrink má GI 29, čím sa radí medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom. Klinická štúdia je dostupná tu.

    A keďže má ManaPowder takmer totožné zloženie, predpokladáme rovnakú, prípadne veľmi podobnú hodnotu GI. Ide o skutočne výnimočný výsledok, ktorý potvrdzuje nutričnú komplexnosť Many. Hoci Mana nie je určená na chudnutie, ani na terapeutické účely, GI 29 znamená, že môžeš Manou nahradiť kompletné celý jedálniček od raňajok až po večeru a nemusíš sa obávať nadmernej sacharidovej záťaže.

    Na záver treba zdôrazniť, že samotný glykemický index nemožno vnímať izolovane. Vždy musí byť posúdený v kontexte s ostatnými makroživinami a v neposlednom rade aj s kalorickým príjmom. O toto sme sa postarali tiež. Mana je totiž nielen nutrične dokonalá, ale vďaka jednoduchému dávkovaniu ti zároveň umožňuje sledovať tvoj kalorický príjem.

    ManaPowder™ Origin

     

      

    _________

    Zdroje:

    [1] FAO/WHO Expert Consultation (1997) Carbohydrates in human nutrition. http://www.fao.org/docrep/w8079e/w8079e00.htm

    [2] Mayo Clinic (2020) Glycemic index diet: What's behind the claims. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/glycemic-index-diet/art-20048478

    [3] MedicalNewsToday (2019) Glycemic index: Everything you need to know. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325660

    [4] M L Wang, L Gellar, B H Nathanson, L Pbert, Y Ma, I Ockene, M C Rosal (2014) Decrease in Glycemic Index Associated with Improved Glycemic Control among Latinos with Type 2 Diabetes. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25547339/

    [5] D E Thomas, E J Elliott (2010) The use of low-glycaemic index diets in diabetes control. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20420752/

    [6] R Sichieri, A S Moura, V Genelhu, F Hu, W C Willett (2007) An 18-mo randomized trial of a low-glycemic-index diet and weight change in Brazilian women. 

    [7] M I Zafar, K E Mills, J Zheng, M M Peng, X Ye, L L Chen (2018) Low glycaemic index diets as an intervention for obesity: a systematic review and meta-analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30460737/

    The Latest posts

    Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

    Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

    Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

    Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

    „Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

    „Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou