Dávkovanie Many pre deti

Priemerný energetický príjem pre deti (kcal)

Tabuľka nižšie ukazuje priemerný denný energetický príjem (kcal) vyhodnotený Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) u chlapcov a dievčat v závislosti od veku, pohlavia a fyzickej aktivity. Pre predstavu, jedna porcia ManaPowderu obsahuje 400 kcal, kdežto jedna porcia ManaDrinku obsahuje 330 kcal.

* Hodnoty zodpovedadjú nízkej fyzickej aktivite (PAL 1.4)
** Hodnoty zodpovedajú vyššej fyzickej aktivite (PAL 1.8)
NA – z angl. Not Applicable alebo Not Assessed (= hodnotu nemožno aplikovať alebo posúdiť)


Percentuálne zastúpenie jednej porcie ManaDrinku v priemernom príjme dieťaťa

Zaujíma ťa, koľko percent predstavuje jeden ManaDrink o 330 kcal z priemerného denného príjmu dieťaťa? Tabuľka nižšie je zostavená podľa priemerného odporúčaného denného príjmu detí a adolescentov (pozri Tabuľku 1) vzhľadom na pohlavie, vek a fyzickú aktivitu dieťaťa.

* Hodnoty zodpovedadjú nízkej fyzickej aktivite (PAL 1.4)
** Hodnoty zodpovedajú vyššej fyzickej aktivite (PAL 1.8)
NA – z angl. Not Applicable alebo Not Assessed (= hodnotu nemožno aplikovať alebo posúdiť)


Ako odmerať jednu detskú porciu

Ako približne odmerať jednu porciu ManaPowderu pre deti rôznych vekových kategórií? Jedna odmerka predstavuje 43 g práškovej Many. Tabuľka nižšie je zostavená podľa priemerného odporúčaného denného príjmu detí a adolescentov (pozri Tabuľku 1) a zohľadňuje pohlavie, vek a fyzickú aktivitu dieťaťa.

* Hodnoty zodpovedadjú nízkej fyzickej aktivite (PAL 1.4)
** Hodnoty zodpovedajú vyššej fyzickej aktivite (PAL 1.8)
NA – z angl. Not Applicable alebo Not Assessed (= hodnotu nemožno aplikovať alebo posúdiť)

Strava tvorí základ nášho zdravia. Predovšetkým v priebehu rastu a dospievania sa nároky na príjem živín menia a treba tomu prispôsobiť jedálniček. Nevyváženosť v strave, ako je nadbytočný alebo naopak nedostatočný príjem makronutrientov (tuky, bielkoviny, sacharidy), ale aj mikronutrientov (vitamíny, minerály), môže spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Práve preto sme sa ti rozhodli poskytnúť stručný návod ohľadne tejto problematiky. Mana je potravina, ktorú možno bezpečne konzumovať po 3. roku života. Užívanie Many pred týmto vekom odporúčame konzultovať s detským lekárom.

Optimálna výživa detí a adolescentov

Deti a mladiství by mali byť predovšetkým vedení k tomu, aby jedli rozmanitú stravu a stravovali sa pravidelne, aspoň päťkrát denne. Mali by prijímať stravu bohatú na vlákninu, bielkoviny, zdravé tuky, vápnik a vitamín D, ktorý je dôležitý pre správny vývin kostí. Samozrejme, v strave dieťaťa nesmú chýbať ani ostatné živiny, vitamíny a minerálne látky.

Mana by v tejto vekovej skupine nemala tvoreiť plnú náhradu rozmanitej stravy, ale môže slúžiť ako plnohodnotná desiata namiesto jedál z automatu, fastfoodu alebo sladkostí s pridaným cukrom. Predovšetkým Mana s príchuťou kakaa by mohla mať u detí a adolescentov veľký úspech a môžeš mať istotu, že im dávaš len to najlepšie.

Energetický príjem detí je rozličný, priemerne sa pohybuje od 1 500 kcal u mladších detí až do 2 800 kcal u starších adolescentov. Tabuľka vyššie (Tabuľka č. 1) ukazuje priemerný denný príjem kalórií odporúčaný Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) u chlapcov a dievčat v závislosti od veku, pohlavia  fyzickej aktivity.


MAKRONUTRIENTY

Bielkoviny

Proteíny čiže bielkoviny sú neoddeliteľnou zložkou potravy detí, adolescentov i dospelých. Proteíny sú zdrojom dusíka a aminokyselín, ktoré sú dôležité pre tvorbu svalov, nervov a mnohých ďalších tkanív alebo môžu fungovať ako transportéry iných látok. Zmes proteínov v Mane obsahuje kompletné aminokyselinové spektrum podľa odporúčaných príjmov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a EFSA.

Medzi esenciálne aminokyseliny patria valín, leucín, izoleucín, treonín, metionín, lyzín, fenylalanín a tryptofán. Niektoré aminokyseliny sú esenciálne iba v určitom období ľudského života. Rýchlo rastúci organizmus potrebuje pomerne vysoké množstvo arginínu a histidínu. Telo si dokáže aminokyseliny syntetizovať čiastočne samo, ale nie v potrebných koncentráciách. Preto tieto dve aminokyseliny nazývame semiesenciálne.

ManaPowder obsahuje v jednej porcii 21 g bielkovín, kdežto ManaDrink obsahuje v jednej porcii 16 g bielkovín.


Priemerná potreba bielkovín u detí

Nasledujúca tabuľka ukazuje priemernú dennú potrebu bielkovín u detí a adolescentov.

* PRIs – z angl. Population Reference Intake (PRI) = príjem živiny, ktorá pravdepodobne splní potreby takmer všetkých zdravých ůdí v populácii
** g/kg bw/deň – denné množstvo proteínu v gramoch vztiahnuté naa telesnú váhu dieťaťa v kilogramoch
*** stanovené výpočtom z priemernej potreby bielkovín u detí a adolescentov a priemernej váhy u dievčat a chlapcov

Sacharidy

Sacharidy patri do skupiny uhľohydrátov. U detí a dospievajúcich by sacharidy mali tvoriť 43 – 58 % ich denného príjmu, z čoho by cukry mali pokrývať 16 – 36 % príjmu.

Medzi sacharidy s vysokým glykemickým indexom (70 – 100) (to sú tie, ktoré nám zvyšujú krvný cukor) radíme monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy a škrob. Osobitnú skupinu tvoria tzv. „pridané cukry“, čo sú predovšetkým jednoduché cukry, ktoré boli pridané do potravín počas výroby a prípravy.

Minimálna dávka cukrov na deň je 50 – 100 g, čo je dávka, ktorá zabráni ketóze (proces charakteristický tvorbou ketolátok, keď telo kvôli nedostatku cukrov prechádza na štiepenie tukov, tzv. lipolýza).

Príjem 130 g celkových sacharidov denne u detí (> 1 rok) by podľa odporúčaní EFSA mal byť dostatočný na pokrytie potrieb glukózy pre mozog.

ManaPowder a ManaDrink majú sacharidy zastúpené nasledujúcimi surovinami: maltodextrín, izomaltulóz, ovsená vláknina s obsahom betaglukánov, arabská a xantánová guma a ďalej minoritné množstvo sacharidov, ktoré sprevádzajú ostatné suroviny. Cukry sú zastúpené izomaltulózou, ktorá je zdrojom glukózy a fruktózy. Jedna porcia ManaPowderu (86 g) obsahuje 33 g sacharidov, kdežto porcia ManaDrinku obsahuje 28 g sacharidov, z čoho ManaDrink obsahuje 6,5 gramov cukru a ManaPowder 7 gramu cukru.


Vláknina

Vláknina sa radí medzi polysacharidy. Hoci je vláknina nestráviteľná, plní v našom zažívacom ústrojenstve veľmi významnú funkciu. Vlákninu delíme na rozpustnú a nerozpustnú. Oba druhy sú veľmi dôležité.

Rozpustná vláknina v zažívacom trakte absorbuje vodu a tvorí slizovú vrstvu, ktorá spomaľuje vstrebávanie tukov a cholesterolu (teda predovšetkým LDL cholesterolu, ktorý nám upcháva cievy). Vďaka tomu, že v žalúdku napučí a nasáva vodu, vyvoláva dlhší pocit sýtosti. Rozpustná vláknina navyše funguje ako črevné prebiotikum, teda ako potrava pre telu prospešné črevné baktérie.

Nerozpustná vláknina čistí naše črevá mechanicky a urýchľuje priechod zažívacím traktom. Znižuje vstrebávanie cukrov, čím znižuje glykemický index potravín.

Užívanie vlákniny nad rámec odporúčaného denného množstva však na naše zdravie nemá pozitívny efekt. Nadužívanie vlákniny znižuje množstvo vstrebaných živín a najmä dvojmocných minerálnych látok – napríklad vápnika, železa alebo zinku, ktoré tvoria nerozpustné zlúčeniny s fytátmi alebo s inými látkami obsiahnutými vo vláknine.

Obsah vlákniny je v práškovej Mane 7 g na porciu a v ManaDrinku 4,4 g.


Priemerný príjem vlákniny u detí

V nasledujúcej tabuľke je uvedený priemerný denný príjem vlákniny podľa veku a koľko % z priemerného príjmu vlákniny obsahuje 1 porcia práškovej Many a ManaDrinku.

Tuky

Tuky sú veľmi významnou zložkou potravy. Nielenže sú hlavou zásobárňou energie, ale tvori aj bunkové membrány, ktoré fungujú ako nosiče niektorých vitamínov (A, D, E, K), antioxidantov a sú súčasťou žlčových kyselín.

Tuky sa delia na nasýtené mastné kyseliny a nenasýtené mastné kyseliny. Medzi nenasýtené mastné kyseliny patria predovšetkým omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tieto mastné kyseliny sa nazývajú esenciálne, čo znamená, že si ich telo nevie vyrobiť samo, ale musí ich získať z potravy.

Omega-3 mastné kyseliny majú význam v prevencii srdcových ochorení, chránia pred aterosklerózou, obmedzujú zrážanlivosť krvných doštičiek a sú celkovo zdraviu prospešné. Patria sem predovšetkým tri mastné kyseliny s dlhým reťazcom, a to EPA, DHA a ALA (EPA – eikosapentaenová kyselina, DHA– dokozahexaénová kyselina a Ala alfa-linolénová).

Minimálna dávka EPA a DHA na deň pre deti od 3 rokov je 250 mg. Táto dávka je minimálna dávka, nie je však úplne optimálna, preto sme sa v Mane rozhodli množstvo mastných omega-3 kyselín o niečo zvýšiť. Mana obsahuje v jednej porcii ManaPowderu 1,3 g omega-3 mastných kyselín a u ManaDrinku je to 1,1 g.

ALA sa podieľa na udržaní normálnej hladiny cholesterolu v krvi. ALA by mala tvoriť aspoň 0,5 % denného príjmu energie. Mana obsahuje vyše 1 g ALA na jednu dávku prášku alebo drinku. Konkrétne ManaPowder obsahuje 1 280 mg ALA a ManaDrink 1 090 mg.

Omega-6 mastné kyseliny. Do tejto skupiny patrí kyselina linolová (LA). Nie je priamo určená prahová hodnota kyseliny linolovej, podľa WHO by mala LA tvoriť 4 % z referenčného denného príjmu pre deti od 3 rokov. ‍


MIKRONUTRIENTY

Vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály sú dôležitou súčasťou potravy u detí i dospelých. V období dospievania má telo dokonca zvýšenú potrebu niektorých vitamínov a minerálov. Napríklad vápnik, ktorý sa podieľa na výstavbe kostí, má v období dospievania veľmi významnú funkciu. Absorpcia tohto minerálu je navyše viazaná na vitamín D.


Odporúčaný denní príjem vitamínov a minerálov u detí

V tabuľke nižšie sú uvedené hodnoty odporúčaného denného príjmu vitamínov a minerálnych látok u detí a dospievajúcich, ktoré môžeš porovnať so zastúpením týchto nutrientov v 1 porcii ManaPowderu a ManaDrinku.

* AI – adekvátny príjem živiny (AI) = priemerná hodnota príjmu živiny na základe pozorovania alebo experimentov, ktorá se považuje za primeranú.
** PRIs - z angl. The population reference intake (PRI) = príjem živiny, ktorá pravdepodobne splní potreby takmer všetkých zdravých ľudí v populácii
F – dievčatá, M – chlapci, RE – retinol ekvivalent (1 μg RE = 1 μg retinolu = 6 μg β-karoténu = 12 μg iných karotenoidov s aktivitou provitamínu A)

Zdroje:

[1] European Safety Food Authority (2019) Dietary Reference Values for Nutrients Summary report.
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121

[2] Potravinyinfo.cz (2016) Zpráva o potravinách určených pro sportovce.
https://www.potravinyinfo.cz/33/nove-doporucene-vyzivove-davky-efsa-hlavni-nutrienty-uniqueidmRRWSbk196FNf8-jVUh4EstVtRjpnQxZWYxVi7BSQEiw9PBWuC7BmQ/?query=doporu%E8en%E9%20v%FD%BEivov%E9%20d%E1vky%20efsa&serp=1

[3] MUDr. Eva Kudlová, CSc. Význam různých druhů sacharidů v dětské výživě.
https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2017/03/06.pdf

[4] European Safety Food Authority. Dietary Reference Values for the EU.
https://www.efsa.europa.eu/en/interactive-pages/drvs