Teplo ako v trópoch a ty ideš na 120 percent? Adaptuj sa na teplotné zmeny a daj zbohom únave i bolestiam hlavy!

Teplo ako v trópoch a ty ideš na 120 percent? Adaptuj sa na teplotné zmeny a daj zbohom únave i bolestiam hlavy!

 

Schopnosť ľudského tela prispôsobovať sa prostrediu, v ktorom sa práve nachádza, je fascinujúca. Či už ide o adaptáciu spojenú s teplotnými zmenami, nebezpečenstvom, alebo s vysokou fyzickou záťažou, naše bunky všetko pohotovo vyhodnotia a zareagujú. A je jedno, či utekáme pred mamutom, snažíme sa prežiť vlnu letných horúčav alebo trénujeme na maratón… Akákoľvek záťaž predstavuje pre telo zložité biologické procesy, ktoré majú vplyv na výkon a celkové zdravie. Čo presne to pre teba znamená? Ak organizmu trošku nepomôžeš, riskuješ únavu, stratu motivácie i náhle bolesti hlavy. Zaujíma ťa, čo sa v tele pri záťaži deje, ako môžeš v letných mesiacoch podporiť svoj výkon a akú úlohu v tom všetkom zohrávajú elektrolyty? Pokračuj v čítaní a žasneš, aké je ľudské telo fascinujúce.

Je neskutočné, čo všetko dokáže organizmus zariadiť, keď ide o prežitie… Zoberme si napríklad telesnú teplotu. Počas evolúcie sa teplota telesného jadra nastavila na približne 37 °C, pretože práve pri tejto teplote fungujú orgány a enzymatické procesy najlepšie. Či už okolo nás zúri snehová búrka, alebo sa práve vezieme na vlne horúčav, naše telo sa túto teplotu snaží pomocou homeostázy (systém regulačných mechanizmov udržiavacich rovnováhu vnútorného prostredia) udržiavať.

Únava po ťažkom jedle, bolesti hlavy – tvoje telo odpovedá rôzne

Organizmus sa snaží využiť všetky dostupné spôsoby, ako prežiť aj tie najväčšie horúčavy – a to nielen tým, že začne produkovať viac potu, ktorý ťa pri odparovaní ochladzuje.

Na udržanie optimálnej teploty vnútorného prostredia má ľudský organizmus vyvinuté špecifické funkcie, aby nedochádzalo k prehriatiu. Tieto procesy sú riadené termoregulačným centrom v malej časti nášho mozgu – hypotalame, ktorý obsahuje receptory citlivé na teplotu krvi.

V reálnom živote to vyzerá tak, že keď sa napríklad vydáš v lete do hôr, tvoje telo sa v dôsledku vyššej fyzickej i teplotnej záťaže začne zahrievať, cievy pod kožou rozširovať a organizmus sa bude snažiť toto „nadbytočné“ teplo odvádzať zo svojho stredu preč. Väčšie množstvo krvi, ktoré predtým prúdilo do pracujúcich svalov, sa tak zrazu začne odvádzať do chladnejších častí tela, do vrchných vrstiev pokožky.

So zníženým prísunom okysličenej krvi sa však naše svaly začnú viac unavovať a účinky menšieho prietoku krvi pocíti aj srdce, ktoré zrazu musí začať pracovať usilovnejšie. Aby mal organizmus na tieto biologické procesy dostatok síl, musí spomaliť iné – napríklad metabolizmus. Aj preto bývame v lete viac letargickí a pociťujeme aj častejšiu únavu po jedle. Naše telo sa jednoducho nechce hýbať o nič viac, než je nevyhnutné.

Našťastie, existujú efektívne spôsoby, ktorými môžeš svoje telo v letných mesiacoch podporiť a vyhnúť sa tak nielen nechcenému prehriatiu organizmu, ale udržať si aj dobrú výkonnosť a zároveň zamedziť nepríjemným bolestiam hlavy alebo svalovým kŕčom, ku ktorým dochádza pri nadmernej záťaži organizmu. 

 

Športovci – alebo ľudia pohybujúci sa v teplom či vlhkom prostredí dlhšie ako hodinu – majú zvýšenú potrebu elektrolytov. Čítaj ďalej a dozvieš sa, čo to je.

Tekutiny. Čo a koľko vypiť.

Ako iste vieš, naše telo je z väčšej časti tvorené vodou – v priemere je to približne 60 %, v prípade srdca a mozgu dokonca okolo 73 %. Optimálna hydratácia je tak pre správne fungovanie nášho organizmu kľúčová. Napomáha nielen pri vstrebávaní živín z jedla, ktoré jeme, ale aj pri odvádzaní odpadových látok z tela.

Aj mierna dehydratácia preto môže znížiť náš výkon. Štúdia vykonaná na School of Public Health v Pekingu ukázala, že nepitie vody po dobu 36 hodín má výrazné účinky na únavu, pozornosť, sústredenie, rýchlosť reakcií a krátkodobú pamäť.

To, koľko tekutín človek potrebuje, záleží od individuálnych potrieb (vek, pohlavie, fyzické predispozície, športová aktivita) a tiež od ročného obdobia a klímy. Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) však platí, že dospelý muž potrebuje asi 2,5 litra vody denne, zatiaľ čo dospelá žena asi 2 litre.

Voda však nemusí pochádzať iba z tekutín, pretože časť je obsiahnutá aj v jedle – v priemere je to asi 20 % (avšak okrem ovocia a zeleniny s vysokým obsahom vody by jedlo ako také nemalo byť považované za zdroj tekutín). ManaDrink ti okrem dostatku vody dodá všetky potrebné nutrienty, ktoré pri dehydratácii naše telo potrebuje doplniť.

Potrebuješ nápoj s elektrolytmi. Siahni po Mane!

Pri väčšej záťaži (či už teplotnej, alebo fyzickej) však spoločne s vodou strácame aj dôležité minerály, ktoré sa nachádzajú v našej krvi, v pote a moči, ale aj vo vnútri buniek – významne draslík, ale aj sodík, horčík, vápnik a chloridy.

 


Keď sa tieto minerály rozpustia vo vode, vznikajú elektrolyty – pozitívne a negatívne nabité ióny využívané v množstve metabolických/enzymatických reakcií. Sú teda zásadné pre správne fungovanie nervového systému, svalov a pre vyvážené vnútorné prostredie (ako je aj udržiavanie hladiny pH krvi v rozmedzí 7,35 až 7,45).

Nerovnováha elektrolytov má preto logicky mnoho negatívnych dopadov na organizmus – od nadmernej únavy a letargie cez zmeny nálad, zadržiavanie vody až po svalové kŕče a bolesti hlavy. Elektrolyty však ovplyvňujú aj zdravie srdca, pevnosť kostí, činnosť mozgu aj nervovej sústavy a tiež vzhľad a objem svalovej hmoty v dôsledku zadržiavania vody.

Rýchlosť straty elektrolytov obvykle prevyšuje schopnosť nášho tela tieto látky doplniť. Preto je dôležité navýšiť ich príjem – ideálne vyváženým alebo na elektrolyty bohatým nápojom. Siahni po Mane a nerieš! ManaPowder aj ManaDrink ti dodajú v každom dúšku všetkých 17 esenciálnych minerálov.


Optimálny denný príjem najdôležitejších elektrolytov podľa EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) a WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) v porovnaní s obsahom v Mane je uvedený v tabuľke nižšie.

Elektrolyty

Symptómy nedostatočného príjmu 

Referenčný denný príjem
priemernej dospelej osoby

(podľa EFSA/WHO)

Množstvo v 1 porcii ManaPowderu*

86 g/400 kcal

Množstvo v dennej dávke ManaPowderu*

430 g/2 000 kcal

Sodík

svalové kŕče, strata chuti do jedla, závraty

2 000 mg (EFSA)

2 300 (WHO)

354 mg

1 770 mg

Draslík

svalová slabosť a paralýza, zmätok

3 500 mg (EFSA)

4 700 mg (WHO)

700 mg

3 500 mg

Vápnik

osteoporóza, svalové kŕče, zubný kaz

1 000 mg (EFSA)

1 300 mg (WHO)

200 mg

1 000 mg

Horčík

svalové kŕče, nevoľnosť, bolesť hlavy

350 mg (EFSA)

420 mg (WHO)

75 mg

375 mg

Chloridy

zmeny pH, nepravidelný srdcový tep

3 100 mg (EFSA)

2 300 mg (WHO)

370 mg

1 850 mg

* Standardní dávkování ManaPowderu pro průměrného dospělého. Dávkování lze přizpůsobit individuálním potřebám, případně zvýšeným nárokům na výkon.

Mana je v tomto ohľade ideálnym zdrojom energie pre tvoje letné aktivity. Doplníš totiž nielen živiny potrebné pre optimálne fungovanie organizmu a správnu regeneráciu svalov (najmä sacharidy, ktoré sa pri dehydratácii tiež odčerpávajú a dochádza k hypoglykémii), ale zároveň aj spomínané elektrolyty. ManaPowder si môžeš navyše pripraviť podľa svojich individuálnych potrieb a prispôsobiť si energetickú hodnotu výsledného jedla.

S Manou tak získaš efektívne jedlo, ktoré ťa nezaťaží, takže na trávenie nemusíš vynakladať veľa energie navyše. Áno, presne tej energie, ktorú by tvoje telo v lete radšej použilo na úplne iné biologické procesy...

Naše telo je naozaj dômyselné a od nás potrebuje jediné – dodať mu čo najefektívnejšie „palivo“, aby mohlo dobre robiť svoju prácu. O všetko ostatné sa postará samo.



Zdroje:

[1] L. Lee Hamm, N. Nakhoul, K. S. Hering-Smith (2015) Acid-Base Homeostasis.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4670772/

[2] Na Zhang, Song M. Du, J. F. Zhang, Guan S. Ma (2019) Effects of Dehydration and Rehydration on Cognitive Performance and Mood among Male College Students in Cangzhou, China: A Self-Controlled Trial.
https://www.mdpi.com/1660-4601/16/11/1891

[3] Pam Daniels (2018) Regulating your body temperature during summer heat.
https://www.canr.msu.edu/news/regulating_your_body_temperature_during_summer_heat

[4] Healthline.com (2018) Electrolytes: Definition, Functions, Imbalance and Sources.
https://www.healthline.com/nutrition/electrolytes#functions

[5] BBC.co.uk. Homeostasis in humans.
https://www.bbc.co.uk/bitesize/guides/zwj4xfr/revision/5

[6] Shawn. H. Dolan. Electrolytes: Understanding Replacement Options.
https://www.acefitness.org/certifiednewsarticle/715/electrolytes-understanding-replacement-options/

[7] U.S. Geological Survey. The Water in You: Water and the Human Body.
https://www.usgs.gov/special-topic/water-science-school/science/water-you-water-and-human-body?qt-science_center_objects=0#qt-science_center_objects

[8] Medicalnewstoday.com (2017) Everything you need to know about electrolytes.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/153188

[9] Healthline.com (2020) How Much Water Should You Drink Per Day?https://www.healthline.com/nutrition/how-much-water-should-you-drink-per-day#how-much-you-need

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou