blogy

27. Jún 2023

Podpor imunitu s kombuchou

ManaPowder

Chodíš pravidelne na prechádzky, piješ dostatok vody a staráš sa o svoju duševnú pohodu? Pestrá strava je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Mana dodáva všetky živiny vrátane vyváženého množstva všetkých 16 vitamínov a 17 minerálov v ich najkvalitnejšej bioaktívnej forme. Do ManaPowder Mark 8 sme najnovšie pridali aj kombuchu. Tá má mnoho pozitívnych účinkov, vrátane účinkov na imunitný systém.

Kombucha –⁠ superhrdinský antioxidant

Nový ManaPowder Mark 8 sa môže pochváliť ešte výkonnejším zložením. Kľúčovou novinkou v ManaPowderi je prídavok kombuche. Kombucha je fermentovaný výluh zo zeleného čaju. Na fermentáciu sa používa symbiotická kultúra baktérií a kvasiniek. V Mane používame lyofilizovaný prášok tohto výluhu. Kombucha má veľmi zaujímavé zdravotné účinky na organizmus. Pochádza z Ázie, kde je kombucha vďaka svojim vlastnostiam známa ako elixír nesmrteľnosti alebo života.

Kombucha obsahuje veľké množstvo vitamínov, ktoré sú kľúčové pre zachovanie fungovania imunitného systému. Ide hlavne o vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B12, kyselinu listovou) a vitamín C. Pri fermentácii navyše vznikajú organické kyseliny –⁠ kyselina octová a kyselina glukuronová, ktoré pôsobia antimikrobiálne a tým bojujú proti rastu zlých baktérií.

V súvislosti s Manou si už určite počul o polyfenoloch. V prípade kombuche pripravenej zo zeleného čaju ide primárne o katechíny a flavonoidy, ktoré majú vysoké antioxidačné účinky a eliminujú zápaly. Ako antioxidant chráni kombucha pred voľnými radikálmi. Tie môžu prostredníctvom oxidačného stresu urýchľovať starnutie alebo vznik a rozvoj rôznych chronických chorôb. Kombucha patrí medzi nápoje, ktoré môžu prispieť k prevencii rakoviny alebo kardiovaskulárnych chorôb, pretože podporuje znižovanie hladiny „zlého“ LDL cholesterolu.

ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
Novinka

ManaPowder | Origin

Vyvážené množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny z 8 rastlinných zdrojov v Mane a obsah omega-3 mastných kyselín pomáhajú udržiavať zdravé črevá a tým aj psychickú pohodu. Najnovšie k nim môžeš pripísať aj kombuchu, ktorú sme pridali do ManaPowderu Mark 8.

Liquid error (sections/pf-fb15954e line 152): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid
Kúpiť

Dobré baktérie podporujú trávenie aj psychiku

Kombucha je známa aj vďaka probiotickým účinkom. Tým, že vyživuje a zvyšuje množstvo priateľských črevných baktérií, znižuje množstvo tých zlých. Udržiavanie tejto rovnováhy má pozitívny vplyv na tráviaci systém a správne fungovanie čriev.

Austrálska štúdia z februára 2023 dokazuje, že kombucha⁠ má aj preventívne účinky proti cukrovke. Účastníkmi štúdie bolo jedenásť zdravých ľudí. Všetci dostali rovnaké jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Jedna časť k jedlu popíjala vodu či nesladený džús, druhá kombuchu zo zeleného čaju. Po odobratí vzoriek krvi v 15-minútových intervaloch počas dvoch hodín po tom, čo všetko skonzumovali, boli výsledky porovnané. Účastníkom, ktorí s jedlom pili kombuchu, bol nameraný glykemický index 68 a inzulínový index 70. Ostatným bol nameraný GI 84-86 a II 81-85, teda vyšší. Podľa štúdie by teda pitie kombuche mohlo mať pozitívny vplyv na zdravie. Tým, že zlepšuje hladinu glukózy v krvi po jidle potláča inzulínovú rezistenciu a pôsobí nie len ako prevencia proti cukrovke, ale môže predchádzať aj kardiovaskulárnym ochoreniam.

Zdraviu prospešné baktérie podporujú nie len trávenie, ale aj tvoju psychiku. Preto sa probiotiká niekedy nazývajú psychobiotiká. Doslova sú schopné ovplyvniť tvoj pocit šťastia a náladu a zmierniť pocit stresu, čo nepriamo vedie k lepšej kvalite spánku a tým opäť k lepšej obranyschopnosti tela. Zdravý mikrobióm následne zmierňuje zápaly a môže podporiť chudnutie.

Mana obsahuje vyvážené množstvo rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny z 8 rastlinných zdrojov. Dôležitým zdrojom je ovesená vláknina s významným obsahom beta-glukánov, ktoré majú priaznivé účinky na udržiavanie normálnej hladiny cholesterolu. Vláknina a beta-glukány vo všeobecnosti podporujú stabilitu črevného mikrobiómu. Viac o vplyve vlákniny a probiotík na tvoje trávenie a psychiku sa dočítaš v tomto článku.

Poriadok v tvojom tele: podpor očistu pečene s kombuchou

Pečeň je fascinujúci orgán, ktorý vykonáva až 500 rôznych úloh naraz. Je hlavným filtrom tela. Filtruje krv, zachytáva toxíny, baktérie, chemikálie, neutralizuje ich a triedi. Potom ich s pomocou žlče a ostatných vylučovacích orgánov musí dostať z tela preč. Aby tvoja pečeň správne fungovala, môžeš ju podporiť tým, že ju nebudeš zbytočne zaťažovať (hlavne nezdravým tučným a slaným jedlom či alkoholom) a naplánuješ si pravidelnú očistu.

Medzi takéto podporné metódy patrí napr. pitie vody s citrónom (postačujúce sú už 4 lyžice citrónovej šťavy na jednej pohár vody) a cvičenie alebo pobyt v saune (vďaka cielenému poteniu podporuješ vylučovanie toxínov z tela). Skvelá potravina, ktorá stimuluje detox pečene vďaka obsahu organických kyselín a enzýmov, je aj kombucha.

ManaPowder | Lime Cake
ManaPowder | Lime Cake
ManaPowder | Lime Cake
Novinka

ManaPowder | Lime Cake

Už ôsma generácia ManaPowderu má ešte výkonnejšie zloženie. Veľkou novinkou je prídavok kombuche s antioxidačnými a detoxikačnými vlastnosťami. Našu najnovšiu príchuť Lime Cake s povzbudzujúcimi tónmi limetky budeš môcť ochutnať už od druhej polovici júla.

Liquid error (sections/pf-fb15954e line 173): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid
Kúpiť

Podpor imunitu Manou počas celého roka

Ak si chceš udržať fyzické zdravie po celý rok, bez kvalitného zdroja živín sa tvoje telo nezaobíde. Mana dodáva presne vyvážené množstvo makro a mikroživín, vrátane 33 vitamínov a minerálov, omega-3 a 6 mastných kyselín a 108 cenných bioaktívne účinných látok v tých najkvalitnejších formách pre bezchybné fungovanie tvojho tela a nepriestrelnú imunitu.

Tieto látky v Mane podporujú imunitu a efektívne bojujú proti chorobám:

  • vitamíny A a E poskytujú antioxidačnú ochranu
  • vitamíny B6 a B12, ktoré by mali dopĺňať hlavne osoby s alternatívnym spôsobom rastlinnej výživy
  • vitamín C alebo kyselina askorbová prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a zároveň podporuje regeneráciu
  • vitamíny D2 i D3, nedostatkom ktorých v zimných a jarných mesiacoch trpí takmer 50 % ľudí v Európe
  • vláknina na podporu zdravých čriev a tvorbu priateľských baktérií
  • zinok výrazne znižuje riziko infekcií
  • selén je súčasťou mnohých enzýmov s antioxidačnými vlastnosťami, teda pomáha udržiavať obranyschopnosť organizmu
  • adaptogény (sójový lecitín v Mane) zvyšujú celkovú odolnosť organizmu polyfenoly
  • prírodné antioxidanty s protizápalovým účinkom
  • najnovšie v ManaPowder Mark 8 prídavok kombuche
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin

ManaPowder | Origin

od

2,17 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na doma, na kempovanie, do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

ideálny základ do smoothies
suchý základ do ciest

bez potreby chladenia

trvanlivosť 18 mesiacov

Zistiť viac >
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin

ManaDrink | Origin

od

3,71 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

najkompaktnejšie
jedlo v ponuke

bez potreby chladenia

trvanlivosť 8 mesiacov

Zistiť viac >
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco

ManaPowder | Choco

od

2,17 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na doma, na kempovanie,
do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

kakao nabité
antioxidantmi

bez potreby chladenia

trvanlivost 18 měsíců

Zistiť viac >
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco

ManaDrink | Choco

od

3,71 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

kakao nabité
antioxidantmi 

bez potreby chladenia

trvanlivosť 8 mesiacov

Zistiť viac >

Zdroje:

[1] Cleveland Clinic (2023) Is Kombucha Good for You?
https://health.clevelandclinic.org/what-are-kombuchas-health-benefits-and-how-much-can-you-safely-drink/

[2] Rania F. Ahmed, Mohamed S. Hikal, Khadiga A. Abou-Taleb (2020) Biological, chemical and antioxidant activities of different types Kombucha
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S057017832030018X

[3] Joe Leech, MS (2023) 8 Evidence-Based Health Benefits of Kombucha
https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea

[4] Karolina Jakubczyk, Justyna Kałduńska, Joanna Kochman, and Katarzyna Janda (2020) Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278673/

[5] Michaela Javůrková (2022) Kvašený nápoj kombucha a jeho účinky na lidské zdraví
https://dk.upce.cz/bitstream/handle/10195/80273/JavurkovaM_Kvaseny_napoj_LC_2022.pdf?sequence=1

[6] Fiona S. Atkinson, Marc Cohen, Karen Lau and Jennie C. Brand-Miller (2023) Glycemic index and insulin index after a standard carbohydrate meal consumed with live kombucha: A randomised, placebo-controlled, crossover trial
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1036717/full

[7] Jiří Votava (2020) K čemu máme játra a jak je posílit?
https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/k-cemu-mame-jatra-a-jak-je-posilit/