Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny patria medzi lipidy, respektíve tuky. Z omega-3 mastných kyselín je pre nás esenciálna kyselina alfa-linolénová (ALA). Medzi esenciálne omega-6 mastné kyseliny patrí kyselina linolová (LA). Slovo „esenciálne“ znamená, že si dané látky náš organizmus nedokáže vyrobiť sám – musíme ich prijímať v potrave.
VÝSKYT ESENCIÁLNYCH MASTNÝCH KYSELÍN V POTRAVINÁCH
Bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú napríklad ľanové, chia a slnečnicové semienka, repkový olej alebo vlašské a makadamové orechy. Vyskytujú sa aj v živočíšnych surovinách, najmä v rybách. V práškoch a drinkoch Mana je zdrojom kyseliny ALA slnečnicový, ľanový a repkový olej.
Zo súboru omega-3 mastných kyselín je pre nás dôležitá aj kyselina eikosapentaenová (EPA) a nenasýtená kyselina dokosahexaenová (DHA), ktoré sa hojne vyskytujú v morských riasach. Bohatým zdrojom mastných kyselín DHA a EPA je v Mane olej z morských rias Schizochytrium sp.
A PREČO SÚ PRE NÁŠ ORGANIZMUS TAKÉ DÔLEŽITÉ?