Olej z morských rias s obsahom omega-3 je jednou z našich najsilnejších zbraní

Olej z morských rias s obsahom omega-3 je jednou z našich najsilnejších zbraní



Ako bohatý zdroj dôležitých omega-3 mastných kyselín je známy predošetkým rybí olej. Existuje však hromada rastlinných potravín, ktoré mu môžu obsahom omega-3 konkurovať. Najlepším príkladom sú morské riasy. A Mana ich obsahuje viac než dosť.

Prečo získava rybí olej oveľa viac pozornosti než iné zdroje omega-3? Odpoveď je, že omega-3 mastné kyseliny v rybom oleji poskytujú telu odlišné benefity ako omega-3 z rastlín. Rastlinné zdroje totiž obsahujú iba jeden druh omega-3, a to kyselinu alfa-linolénovú (ALA), zatiaľ čo rybí olej obsahuje kyselinu eikozapentaénovú (EPA) a dokosahexaenovú (DHA).

V nasledujúcom texte vysvetlíme, aký je medzi nimi rozdiel a prečo sú omega-3 mastné kyseliny rastlinného pôvodu jednou z našich najsilnejších zbraní.


ALA omega-3 mastné kyseliny sú základnými stavebnými kameňmi omega-3 mastných kyselín EPA a DHA. Preto pri konzumácii omega-3 a omega-6 v správnom pomere dokáže organizmus previesť ALA na EPA, ktoré prinášajú množstvo výhod. EPA napríklad pomáhajú predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam u ľudí so zvýšenou hladinou triglyceridov. 

Ak sa v tele tvorí dostatočné množstvo EPA omega-3, prebytok sa môže previesť na DHA omega-3. A iba pre jednoduché vysvetlenie významu DHA – omega-3 mastné kyseliny tvoria 30 % mozgu a až 97 % z nich sú DHA. 

MANA OBSAHUJE EPA AJ DHA

Nasledujúce dve tvrdenia sú vedecky podložené (zdroj tu).
  1. Denný príjem 250 mg EPA a DHA prispieva k udržaniu správnej funkcie srdca.
  2. Denný príjem 250 mg DHA prispieva k udržaniu správnej funkcie mozgu a k zdravému zraku. 

Mnoho ľudí konzumuje priveľa omega-6 mastných kyselín v porovnaní s omega-3, čo organizmu komplikuje produkciu EPA a DHA. Typickým príkladom sú orechy. Takmer všetky druhy – okrem vlašských a makadamových – obsahujú veľké množstvo omega-6 v porovnaní omega-3. To isté možno povedať o olivovom a slnečnicovom oleji. Navyše, keď sa tieto oleje, prípadne orechy zahrievajú, aj to malé množstvo omega-3, ktoré obsahujú, oxiduje. Všeobecne platí, že ktokoľvek, kto neje za studena lisovaný ľanový alebo repkový olej, surové konopné semená, mleté chia semená alebo vlašské orechy a súčasne sa vyhýba slnečnicovému alebo olivovému oleju, má buď nedostatok ALA omega-3, alebo priveľa omega-6.

Chia a ľanové semená obsahujú veľké množstvo omega-3, zatiaľ čo slnečnicové semienka a mandle sú bohaté na omega-6. 

Ak organizmus nemá dostatok ALA omega-3, telo nie je schopné vytvárať EPA alebo DPA. Najbezpečnejším riešením je teda priama konzumácia EPA a DHA. Ako už bolo uvedené, ľahkým zdrojom EPA a DHA omega-3 je rybí olej. Problém však spočíva v tom, že ryby dnes konzumujú značné množstvo plastov a sú často kontaminované ťažkými kovmi Mastné dravé ryby ako tuniak alebo makrela navyše akumulujú znečisťujúce látky. Tuk z týchto rýb sa potom spracováva na rybí olej. Samozrejme, nájdu sa spoločnosti, ktoré škodlivé látky dôsledne filtrujú, otázkou však stále zostáva, či je etické pokračovať v takom rozsiahlom rybolove ako doteraz.

Zjednodušene povedané, rybí olej z ekologického hľadiska nedáva zmysel a predstavuje potenciálnu hrozbu pre ľudské zdravie. Ak sa chceme skutočne tešiť zo zdravotných výhod EPA a DHA, mali by sme sa pozrieť na začiatok potravinového reťazca, pretože ryby tieto mastné kyseliny samy nevyrábajú – získavajú ich z jedla.

Šalát z morských rias wakame je predovšetkým v Ázii neodmysliteľnou potravou. V západných kultúrach sa však podáva zriedka.

Ryby získavajú EPA a DHA omega-3 mastné kyseliny z morských rias – ide o jediný čisto rastlinný zdroj. A našťastie pre človeka môžu byť niektoré riasy ako Schizochytrium lisované do oleja.

Morské riasy sú základným zdrojom EPA a DHA omega-3 mastných kyselín v Mane.

S olejom z mikrorias pritom nie sú spojené žiadne riziká či negatívne faktory. Na jeho výrobu netreba zabíjať žiadne zviera a vyrába sa pomocou sladkovodných turbín, takže je na 100 % bez znečisťujúcich látok z oceánu. Olej z rias je tak maximálne etickou surovinou, ktorá poskytuje dostatočné množstvo EPA a DHA omega-3 mastných kyselín.
Práve preto je olej z mikrorias jednou zo základných zložiek Many. A keďže nevieme o inom alternatívnom jedle na trhu, ktoré by túto zložku obsahovalo, veríme, že olej z morských rias zároveň robí Manu jedinečnou.

Jedna porcia nášho ManaPowderu alebo ManaDrinku dodáva organizmu 9 mg EPA a 221 mg DHA omega-3 mastných kyselín..

Mana Mark 6

ManaPowder™ | Origin | Mark 6

63,00 eur

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou