Jarná únava nie je mýtus – ako s ňou bojovať a zvíťaziť?

Jarná únava nie je mýtus – ako s ňou bojovať a zvíťaziť?

Príchod jari je obdobím určitého „prebudenia“. Príroda ožíva, vtáky sa vracajú a aj naše subjektívne vnímanie sveta sa mení. Striasame zo seba posledné zvyšky zimného útlmu a melanchólie a začíname sa pripravovať na nový začiatok. Akoby s príchodom jari mala začať aj nová kapitola nášho života – farebnejšia, optimistickejšia, produktívnejšia. Človek by povedal, že jar má na to úplne ideálne podmienky. Je viac svetla, tepla, dni sa predlžujú... Nášmu telu sa však tieto zmeny spočiatku nemusia páčiť, a tak môžeme pociťovať bolesti hlavy, únavu, stratu a objaviť sa môžu aj problémy so spánkom. Ľudovo tomu hovoríme jarná únava. Aká je jej príčina, ako s ňou bojovať a zvíťaziť?

Princípy fungovania sveta sú postavené na rovnováhe, a to vrátane našej vlastnej biológie. Keď sa preto vonkajšie prostredie zmení, naše telo sa túto rovnováhu snaží za každú cenu zachovať.

Môžeš si to predstaviť tak, ako by tvoje telo malo dokonalý snímač, ktorý monitoruje a vyhodnocuje úplne všetky informácie, ktoré ťa obklopujú. Či už ide o to, kde žiješ, kam jazdíš na dovolenku, či sa otužuješ alebo či si ráno pravidelne chystáš dobré a kvalitné raňajky – napríklad našu Manu, ktorá ti hneď zrána dodá energiu a všetky potrebné živiny.

Zo všetkých týchto informácií potom telo zostaví konkrétny biorytmus, ktorý je pre každého úplne unikátny. V praxi sa to prejaví nielen na tvojom spánkovom cykle, ale ovplyvní to napríklad aj rast vlasov, trávenie a taktiež tvorbu špecifických hormónov. Vrátane tých, ktoré sú zodpovedné aj za to, koľko budeš mať v priebehu dňa energie.

V čom je zakopaný pes? 

Odpoveď je vlastne celkom jednoduchá. Vzhľadom na nedostatok slnečného svetla a tiež preto, že v zime nemáme prístup k toľkým kvalitným lokálnym plodinám, tak nám môžu chýbať niektoré vitamíny a minerály. Zároveň s tým ale môžeme po zime trpieť aj hormonálnou nerovnováhou.

Kvôli nedostatku slnka a pohybu nám často chýba serotonín a dopamín (hormóny šťastia a motivácie) a viac priestoru dostáva melatonín, ktorý je zodpovedný za reguláciu spánkových cyklov. Kvôli zvýšenému „ohrozeniu“ okolitým prostredím sa však zvyšuje aj hladina kortizolu (stresového hormónu).

Na jar je ale naraz slnečného svetla dostatok – telo na to reaguje zvýšenou tvorbou hormónov, ktoré naopak dokážu telo doslova naboostovať (endorfín, testosterón a estrogén). K tomu všetkému sa navyše zmení aj teplota a vlhkosť okolitého prostredia…

Vzhľadom na oslabený imunitný systém, ktorý si so sebou do jari „ťaháme“ ešte zo zimných mesiacov, sú potom tieto zmeny pre organizmus spočiatku naozaj vyčerpávajúce – ak ho správne nepodporíš, začne vysielať núdzové signály.

Ako ti tvoje telo hovorí, že potrebuje dobiť baterky? 

Každý z nás potrebuje inú adaptačnú dobu, a tak aj jarnú únavu pociťuje každý úplne iným spôsobom a s inou intenzitou. Ako poznáš, že sa to týka aj teba?

  • chýba ti motivácia a nálada je na bode mrazu,
  • máš problémy so spánkom a cítiš neustálu únavu,
  • strácaš chuť do jedla,
  • nevieš sa sústrediť,
  • trápi ťa bolesť hlavy a zhoršená pamäť,
  • máš pomalšie trávenie,
  • chýba ti energia…

Ako proti jarnej únave bojovať a vyhrať

Kľúčovou stratégiou v boji proti jarnej únave je predovšetkým minimalizovať stres a zvýšiť hladinu vnútornej energie. Ako na to?

Staraj sa o svoje mitochondrie! Mitochondrie sú totiž naše bunkové elektrárne, v ktorých energia vzniká na základe toho, aké „palivo” nášmu telu dodávame. Počet mitochondrií a ich výkonnosť určujú, koľko energie je bunka schopná vytvoriť a odovzdať. Produkcia mitochondriálnej energie pritom podporuje rast, hojenie aj zložité procesy potrebné na prispôsobenie sa meniacemu sa prostrediu.

Chceš svoje telo podporiť? Vyskúšaj jedinú zbraň, ktorá v boji proti jarnej únave skutočne funguje – kvalitná strava, dostatočná hydratácia, spánok a pohyb! Vieme, to sa síce ľahko povie, ale horšie urobí. Aby sme ti to uľahčili, tak sme ti tie najlepšie tipy spísali pekne pohromade.

1. Daj si vyvážené jedlo

Pestrá a kvalitná strava je kľúčom proti únave. V tomto sa môžeš 100% spoľahnúť na nutrične kompletnú Manu. Nielenže si naozaj pochutnáš, ale vďaka nadupanému zloženiu dodáš svojmu telu prísun stabilnej energie, ktorý ťa nabije na celé hodiny! Tu je pár príkladov, ktoré hovoria za všetko:

  • 42 esenciálnych nutrientov,
  • 6 zdrojov kvalitných rastlinných bielkovín,
  • 6 zdrojov tukov, vrátane prémiového C8 MCT oleja z kokosu,
  • 8 hodnotných zdrojov vlákniny,
  • 38 vitamínov a minerálov,
  • omega-3 z morských rias (EPA a DHA),
  • kompletné aminokyselinové spektrum.


 

2. Nezabudni na pitný režim 

Voda je hlavnou súčasťou vnútorného prostredia organizmu. Podporuje vstrebávanie živín, prenáša minerály, vitamíny a ďalšie látky k bunkám, ktoré ich potrebujú. Voda jednoducho udržuje celý svet pri živote – a naše telesné tekutiny v pohybe. Vďaka tomu môžu naše pľúca, pečeň a obličky robiť svoju prácu a odvádzať z tela látky, ktoré tam nechceme.

Pokiaľ má organizmus vody nedostatok, tieto škodliviny sa z tela vylučujú horšie a navyše sa znižuje aj naša sústredenosť, športové výkony a ozývajú sa aj bolesti hlavy. Všeobecne sa preto odporúča, aby dospelý človek denne vypil 30 – 45 mililitrov tekutín na kilogram hmotnosti. Skús si z toho vytvoriť nový návyk a začni deň pohárom čistej vody.

3. Hackni svoj spánok

Bolo preukázané, že spánok zlepšuje pamäť, reguluje metabolizmus a znižuje duševnú únavu. Keď človek spí, mozog sa sám reorganizuje, dobíja a odstraňuje vedľajšie toxické odpadové produkty. Skús si preto dobrý spánok trochu poistiť:

  • Aspoň 2 hodiny pred spaním sa nevystavuj modrému svetlu (môžeš ho blokovať pomocou špeciálnych okuliarov alebo si na telefóne nastaviť filter).
  • Zatiahni v spálni rolety a pokus sa priestor čo najviac zatemniť.
  • Doplň horčík (v najnovšej receptúre Many nájdeš horčík v dobre vstrebateľnej, chelátovej forme).
  • Daj šancu tinktúram z byliniek – pomôže ľubovník bodkovaný, medovka lekárska alebo valeriána lekárska.

4. Vystav sa slnku a daj svoj život do pohybu


Slnko je jedným z najprirodzenejších zdrojov pre tvorbu vitamínu D v tele. Tento vitamín je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému, pre zdravie kostí, zubov aj pre mentálnu výkonnosť.

Podľa National Institute of Health má však na celom svete nedostatočnú hladinu vitamínu D približne 1 miliarda ľudí, pričom jeho nedostatok sa vyskytuje u všetkých národností a vekových skupín. Aj preto do našej najnovšej receptúry Mark 7 pridávame ešte viac vitamínu D v novej forme vitamínu D3 – v kombinácii s pôvodne obsiahnutým vitamínom D2. Vďaka tomu je teraz Déčko v Mane ešte lepšie vstrebateľné a využiteľné.

Ale späť k slnku. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí sa vo väčšej miere vystavujú prirodzenému svetlu, sú produktívnejší a majú aj väčšiu motiváciu sa hýbať. Už obyčajná chôdza zlepšuje okysličenie mozgu a krvi, čo prospieva celkovej regenerácii, odstraňuje napätie a prehlbuje spánok. Preto sa vystav slnku čelom a začni sa viac sa hýbať. Na začiatok stačia aj drobné zmeny – vymeniť eskalátor a výťah za schody, urobiť si v priebehu pracovnej doby pár drepov, ísť na prechádzku so psom alebo sadnúť na bicykel…

Dopraj si starostlivosť po celý rok a tvoje telo ti to (nielen) na jar vráti. Ľudský organizmus je totiž geniálny. Bunky v našom tele sa neustále a s danou pravidelnosťou obnovujú, a tak jediné, čo od nás naše telo potrebuje, je, aby sme ho podporili.

 

Zdroje:

[1] Hayk S. Arakelyan (2019) Springtime lethargy.
https://www.researchgate.net/publication/332752060_Springtime_lethargy

[2] M. Picard, B. S. McEwen, E. S. Epel, C. Sandi (2018) An energetic view of stress: Focus on mitochondria.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091302218300062

[3] medium.com (2018) How Biorhythms change with the seasons.
https://medium.com/@brandnbodylogic/how-biorhythms-change-with-the-seasons-4e82e581a1de

[4] M. F. Holick (2012) Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427198/

[5] D. Aggio, L. Smith, A. Fisher, M. Hamer (2015) Association of Light Exposure on Physical Activity and Sedentary Time in Young People.
https://www.mdpi.com/1660-4601/12/3/2941

[6] A. R. Eugene, J. Masiak (2015) The Neuroprotective Aspects of Sleep.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651462/

[7] celostnimedicina.cz (2016) Jarní únava.

https://www.celostnimedicina.cz/jarni-unava.htm

[8] M. F. Holick (2012) Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427198/



 

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou