Čo na fenomén jarnej únavy hovorí veda a ako sa s tým vysporiadať?

Čo na fenomén jarnej únavy hovorí veda a ako sa s tým vysporiadať?

Jar býva pre mnohých z nás obdobím, keď nechávame staré veci za sebou a do života vítame tie nové. Triedime šatníky, upratujeme alebo siahame po rôznych očistných kúrach. Jar má na to ideálne podmienky – dni sú dlhšie, pribúdajú slnečné lúče, a tak spoločne s vrstvami oblečenia odhadzujeme aj nánosy zimnej melanchólie a prebytočných kíl, ktoré si nesieme ešte z Vianoc... Akoby s novým ročným obdobím mala začať aj nová kapitola nášho života – farebnejšia, optimistickejšia, produktívnejšia. Prečo je teda aj napriek tomu na jar toľko ľudí unavených a bez energie? Aká je príčina a dá sa s tým efektívne bojovať?

Všetci sa do života rodíme s jedinečnou zostavou chromozómov, ktoré dedíme od našich rodičov. Vďaka tomu máme špecifickú farbu očí alebo vrodené predispozície k tomu, v čom môžeme vynikať. Niektoré gény sa však zapínajú alebo vypínajú v závislosti od faktorov životného prostredia. Celá naša biológia je pritom postavená na rovnováhe, ktorú sa naše telo snaží zachovať nehľadiac na to, čomu ho vystavujeme.

Naše telo funguje ako určitý snímač, ktorý monitoruje a vyhodnocuje všetky informácie, ktoré nás obklopujú – prispôsobuje sa našim návykom, geografickej polohe i sezónnym zmenám. Zo všetkých týchto informácií potom organizmus konfiguruje jedinečný biorytmus, ktorý sa opakuje v rôznych časových rytmoch v podobe trávenia, spánkových cyklov, rastu vlasov alebo napríklad nastavenia špecifických hormónov ovplyvňujúcich aj to, koľko energie v priebehu dňa pociťujeme.

Prečo bývame zvlášť na jar viac unavení?

Podľa prieskumu španielskeho Centra pre výskum fytoterapie cíti na jar zvýšenú únavu, úbytok energie a zhoršenie koncentrácie viac než polovica populácie. Prečo je to tak? Keď sa zmení ročné obdobie, zmení sa aj vnútorné nastavenie nášho tela. Zvlášť dlhá zima so sebou nesie nečakané dôsledky. Nedostatok slnečných lúčov, kvalitných vitamínov a minerálov a tiež nedostatočný pohyb znamenajú pre ľudský organizmus enormnú záťaž.

Svoju úlohu však môže hrať aj hormonálna rovnováha. Podľa vedeckej štúdie, ktorej autorom je profesor Hayk S. Arakelyan, sa zásobárne serotonínu („hormón šťastia“) cez zimu vplyvom nedostatku prirodzeného slnečného svetla vyčerpávajú, čím dostáva väčší priestor hormón melatonín, ktorý je zodpovedný za reguláciu spánkových cyklov.

S príchodom jari množstvo slnečného žiarenia pribúda a naše telo na to reaguje tým, že začína produkovať viac endorfínu, testosterónu a estrogénu (hormóny, ktoré naše telo dokážu doslova naboostovať“), čo je však pre organizmus spočiatku vyčerpávajúca zmena.

Každý z nás potrebuje inú adaptačnú fázu, a tak aj jarnú únavu pociťuje každý iným spôsobom a s inou intenzitou. Toto obdobie trvá väčšinou od desiatich do pätnástich dní, pričom sú viac náchylné ženy a ľudia trpiaci alergiami a býva sprevádzané ďalšími príznakmi, ako sú svalová únava, nechuť do jedla, poruchy spánku a koncentrácie, zmeny nálad, strata motivácie, precitlivenosť na svetlo, bolesti hlavy, kĺbov alebo nevysvetliteľný smútok.

Ako proti jarnej únave bojovať? 

Staraj o svoje mitochondrie. Mitochondrie sú totiž naše bunkové elektrárne, v ktorých energia vzniká na základe toho, aké „palivo“ (glukóza, kyselina mliečna, mastné kyseliny alebo ketóny) nášmu telu dodávame. Energia sa v týchto bunkách ukladá vo forme molekúl adenosintrifosfátu (ATP), ktoré v tele plnia funkciu zásobární energie potrebnej na metabolické procesy nášho tela. Počet mitochondrií a ich výkonnosť určujú, koľko energie je bunka schopná vytvoriť a koľko jej má k dispozícii.

Práve nedostatočná tvorba energie v mitochondriách je príčinou únavy. Produkcia mitochondriálnej energie totiž podporuje rast, hojenie aj zložité procesy potrebné na prispôsobenie sa zmenám prostredia. Najefektívnejšia je prevencia. Chceš svoje telo podporiť? Vyskúšaj jediný „detox“, ktorý skutočne funguje.

1. Vyvážené stravovanie

Aby mohlo naše tělo optimálne fungovať, potrebujú mitochondrie dostatok vitamínov, minerálov a ďalších nutrientov – medzi najdôležitejšie patrí koenzým Q10, vitamíny radu B, vitamín C, vitamín E, horčík, karnitín a iné. Nemenej dôležitá je ochrana pred toxínmi a ťažkými kovmi, ktoré dohromady spôsobujú oxidačný stres a poškodzujú tak naše bunky.

Keďže to, čo dýchame a pijeme, môžeme ovplyvniť iba do istej miery, treba sa sústrediť na potraviny. Kľúčom je pestrá a zdravá strava s vyváženým pomerom nutrientov. V tom sa môžeš na 100 % spoľahnúť na Manu. Obsahuje totiž optimálnym pomer vitamínov a minerálov a tvojmu telu dodá absolútne všetko, čo potrebuje  pre správne fungovanie a navyše vo forme, ktorá je chutná a efektívna.

Hľadáš inšpiráciu? Skús niektorý z našich  receptov  na skvelé smoothie!
2. Optimálna hydratácia

Telo dospelého človeka tvorí až zo 60 % voda. Dostatočná hydratácia podporuje metabolické procesy, voda udržuje telesné tekutiny v pohybe, vďaka čomu môžu naše pľúca, pečeň a obličky robiť svoju prácu. Všetky telesné procesy totiž uvoľňujú nejaký druh odpadu a dostatok vody je zásadný pre udržanie dobrej priechodnosti krvných ciev a efektívne filtrovanie nadbytočných látok.

Ak má organizmus nedostatok vody, tieto odpadové látky sa z tela vylučujú horšie, znižuje sa naša schopnosť koncentrácie, zhoršujú sa športové výkony a ozývajú sa aj bolesti hlavy. Všeobecne sa odporúča, aby dospelý človek vypil denne 30 – 45 mililitrov tekutín na kilogram hmotnosti.

3. Dostatok spánku

Bolo dokázané, že spánok zlepšuje pamäť, reguluje metabolizmus a znižuje duševnú únavu. Keď človek spí, mozog sa sám reorganizuje, dobíja a odstraňuje vedľajšie, toxické odpadové produkty (ako napríklad amyloidné plaky spôsobujúce Alzheimerovu chorobu), ktoré sa hromadia po celý deň. Pre správne kognitívne a behaviorálne funkcie človek potrebuje minimálne 7 hodín spánku každý deň.

Ak sa ti dlhodobo nedarí zlepšiť kvalitu spánku, skús doplniť horčík (našu najnovšiu receptúru Mark 6 sme obohatili o horčík v lepšie vstrebateľnej, chelátovej forme), prípadne daj šancu tinktúram z byliniek ako napríklad ľubovník bodkovaný, medovka lekárska alebo valeriána lekárska. Pri súbežnom užívaní liekov sa však vždy najskôr poraď so svojím lekárom alebo lekárnikom.

4. Pohyb a slnko

Slnko je jedným z najprirodzenejších zdrojov vitamínu D v tele. Podľa americkej štúdie publikovanej v roku 2012 je tento vitamín nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému, pre zdravie kostí, zubov, pre mentálnu výkonnosť a zníženie rizika vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Výskum, ktorý v roku 2015 vykonala University College London, potvrdil, že ľudia, ktorí sú vo väčšej miere vystavení prirodzenému svetlu, sú produktívnejší a majú aj väčšiu motiváciu sa hýbať. Už obyčajná chôdza pritom zlepšuje okysličenie mozgu a krvi, čo prospieva celkovej regenerácii, odstraňuje napätie a prehlbuje spánok.

V záplave informácií máme niekedy tendenciu zabúdať, že je naše telo vybavené vlastným detoxikačným systémom. Funkčné a zdravé pľúca, obličky, pečeň, koža a imunitný systém tvoria všetko, čo náš organizmus potrebuje pre dostatočnú detoxikáciu. Preto svojmu telu dopraj starostlivosť po celý rok. Ľudský organizmus je totiž úplne geniálny – bunky v našom tele sa neustále a s danou pravidelnosťou (ktorá je u každého orgánu iná) obnovujú, a tak jediné, čo od nás naše telo potrebuje, je, aby sme mu nebránili v práci. Nikdy nie je neskoro začať žiť inak. Záleží len na tvojom vedomom rozhodnutí. 


Zdroje:

[1] Hayk S. Arakelyan (2019) Springtime lethargy.
https://www.researchgate.net/publication/332752060_Springtime_lethargy

[2] M. Picard, B. S. McEwen, E. S. Epel, C. Sandi (2018) An energetic view of stress: Focus on mitochondria.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091302218300062

[3] medium.com (2018) How Biorhythms change with the seasons.
https://medium.com/@brandnbodylogic/how-biorhythms-change-with-the-seasons-4e82e581a1de

[4] Beaumont Hospital Kidney Centre. The Urinary System.
http://www.beaumont.ie/kidneycentre-forpatients-aguidetokidneydisease-the

[5] D. Aggio, L. Smith, A. Fisher, M. Hamer (2015) Association of Light Exposure on Physical Activity and Sedentary Time in Young People.
https://www.mdpi.com/1660-4601/12/3/2941

[6] A. R. Eugene, J. Masiak (2015) The Neuroprotective Aspects of Sleep.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651462/

[7] celostnimedicina.cz (2016) Jarní únava.
https://www.celostnimedicina.cz/jarni-unava.htm

[8] Centro de Investigación sobre Fitoterapia (2014) Más de la mitad de la población se siente más cansada con la llegada de la primavera.
http://www.infito.com/comunicacion/prensa/2014/cansancio-astenia-primaveral-jalea-real-farmacia/

[9] M. F. Holick (2012) Evidence-based D-bate on health benefits of vitamin D revisited.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3427198/

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou