blogy

08. Január 2023

Novoročný list od Jakuba

Jakub_Krejcik_CEOMana.webp__PID:d00e2408-23a0-4779-b951-ca2c8a8799c7

V prvom rade by som chcel všetkým popriať krásne sviatky a úspešný nový rok 2024! V tomto blogu chcem písať o uplynulom roku 2023 a o posledných piatich rokoch.

Predslov

Verím, a teraz to viem aj z vlastnej skúsenosti, že úspech každého startupu, ktorý vedú a väčšinovo vlastnia pôvodní zakladatelia, je neodmysliteľne závislý od toho, čo sa deje v ich osobnom živote. Má to priamy vplyv na náladu, víziu a túžbu spoločnosti plniť svoje stanovené poslanie; je to lakmusový papierik pH. Všetkým, ktorí uvažujete o splnení svojho sna o naplnení akéhokoľvek poslania, o ktorom ste presvedčení, že bude prospešné pre civilizáciu, chcem odkázať, že ak je pre vás na váhe rozhodovania rovnováha medzi pracovným a súkromným životom, tak to ani nerobte. Osobný a pracovný život jednoducho nemôžete oddeliť, aspoň na začiatku. Navyše, ak nemáte vo svojom rodokmeni predchádzajúcich rodinných príslušníkov alebo príbuzných, ktorí by vám mohli odovzdať potrebné mentorstvo, akceptujte svoj status anomálie. Posledných 5 rokov som prechádzal bláznivým rozvodom so všetkým, čo k tomu patrí a začiatkom tohto roka som sa rozviedol. Túto etapu mám už za sebou. Tento rok som sa opäť nadýchol k svetlejším zajtrajškom a verím, že sa to na Mane prejavuje. Mojim spoluzakladateľom, rodine a priateľom, ktorí ma v tomto období podporovali, ďakujem.

Mark 8

V roku 2023 sme naplánovali uviesť na trh 28 produktov: 8 ManaDrink, 8 ManaPowder 8 Family Pack a 4 ManaBar. Prakticky každý mesiac sme vydávali niečo nové a teraz je Mana vo výbornej kondícii s výrobkami, ktoré nemajú vo svete konkurenciu. Bolo to náročné, ale zvládli sme to na výbornú. V roku 2022 sme neúnavne pracovali na novom nápoji, kde sme od základu zmenili všetko - zložky, technológiu, a čo je najdôležitejšie, nový obal z monomateriálu. Obrovskou výzvou bolo zabezpečiť stabilitu s minimálne desaťmesačnou trvanlivosťou. Prechod z TetraPaku bol dosť divoký a, ako teraz spätne hodnotíme, bez spojok. Bolo to spôsobené technologicky nemožnou recykláciou a neohrabaným systémom minimálneho balenia, ktorý nás brzdil v rozlete. Boli sme prví v Európe (2016), kto takýto formát naplnil. Teraz nastal čas presunúť Drink na oveľa pokročilejšiu technológiu. V januári predstavíme naše ôsme release, čím sa základný lineup Mark 8 stane kompletným. Úplne novou verziou je ManaBar, ktorý sme mali na TODO zozname viac ako 5 rokov a tento rok sa nám podarilo vydať prvú verziu, ktorá je naozaj skvelá.

Distribúcia

Koncom roka 2022 sme urobili veľmi radikálny a odvážny krok do neznáma pri zmene distribúcie českého a slovenského maloobchodu. V novembri sme vypovedali distribučnú zmluvu a začali sme distribúciu preberať pod seba. Musím povedať, že sme tento krok naozaj zvažovali, pretože ide o disciplínu, pri ktorej sme museli nanovo prerokovať všetky dodávateľské zmluvy a nastaviť logistiku. Prvých 5 mesiacov to bolo peklo, ale zvládli sme to a do konca roka sme celú distribúciu stabilizovali. Dôvodom bola rýchlo sa meniaca situácia v rokoch 2021 a 2022, keď ceny vstupov rástli o stovky percent. Ak sa vám ceny vstupov menia okamžite a vy môžete reagovať na trh len s približne trojmesačným oneskorením, toto načasovanie na cashflow bolo smrteľné. Mali sme naozaj veľké problémy. Na konci roka 2022 naša ročná súvaha ukázala, že sme boli v strate, pričom naši distribútori a retailery si udržali svoje marže. ýmto príbehom sa chcem poďakovať nášmu doterajšiemu distribútorovi, s ktorým sme podľa môjho názoru dosiahli veľa. Všetko je - okrem nepochopiteľného delisting v Bille, kde už rok niesme (hoci zákazníci volajú po dostupnosti) - vyrovnané. Tento rok sme listovali v novom portfóliu Mark 8. Začínali sme doslova odznova. V polovici roka to vyzeralo tak, že situáciu z predchádzajúceho roka už nedoženieme. Teraz však môžeme povedať, že sme to zvládli a máme výbornú pozíciu na rast v roku 2024. Touto cestou sa chcem poďakovať všetkým doterajším partnerom ako Globus, Albert, Tesco, Relay, Alza, Rohlik, Dr. Max a mnohým ďalším za spoluprácu. Zároveň dúfame, že naši dlhoroční partneri ako Billa, Kaufland, Penny a Lidl zmenia názor a zaradia Manu do regálov pre našich zákazníkov. Vopred vám ďakujeme 😊

Mana Factory

Od samého začiatku je pre nás dôležité, aby sme do našich výrobkov integrovali celú vertikálu od chovu, pestovania, spracovania a plnenia. Inšpirujeme sa súčasnou technológiou integrácie počítačových obvodov a návrhu mikročipov. Je to stratégia, ktorá nám umožní mať absolútnu kontrolu nad surovinami, ktoré chceme pestovať ekologicky. Z hľadiska nákladov sme schopní znížiť vstupy o 50 - 60 % v rámci úspor z rozsahu, ktoré sme už dosiahli. Pridruženým cieľom je stať sa najväčším výrobcom rastlinných bielkovín pre ľudskú spotrebu v Európe, a to nad rámec našej spotreby. Podľa aktuálnych štatistík dnes len Česká republika produkuje z energetického hľadiska slabých 5 % oproti potrebným 20 %, čo považujeme za veľké riziko v súčasnej stratégii potravinovej bezpečnosti. Spotreba bude len rásť a my sa chceme v dohľadnej dobe stať oporou, aspoň pre českých spotrebiteľov. V súčasnosti sme vybrali vhodnú lokalitu v blízkosti pražského letiska, kde projektujeme stavbu vo viacerých etapách o celkovej rozlohe 10 tisíc metrov štvorcových fabriky na indoor pestovanie, spracovanie surovín a plnenie,so súvisiacou plochou 300ha na outdoor pestovanie. V priebehu niekoľkých mesiacov usporiadame Keynote prvej verzie továrne.

NASA & Rocket Lunch Inc

Tento update mám už takmer rok. Chápem, že každý, kto nás sleduje, má o tento update záujem. V roku 2021 sme s mojou spoločnosťou Rocket Lunch Inc. získali kontrakt s NASA. Je to predovšetkým môj úzky výskumno-vývojový tím, ktorý sa venoval návrhu riešenia na vytvorenie hardvéru na výdaj jedla do rakety Starship spoločnosti SpaceX. Predstavili sme koncept riešenia a získali sme zákazku na jeho vybudovanie a v nasledujúcom roku sme postavili prototyp a predstavili ho v druhej fáze. Do tretej fázy sme nepostúpili, hoci riešenie bolo na dobrej ceste. V tretej fázi NASA prioretizovala start-upy, ktoré sa zaoberali pestovaním primárnych zdrojov surovín, ako sú bioreaktory na pestovanie bielkovín a plodín, ktoré vytvárajú vitamíny B, C a K. Z meet-upu v Brooklyne sme odchádzali ako porazení, ale nakoniec sa všetko obrátilo a z celej spolupráce sme získali obrovské množstvo poznatkov a kontaktov na konkrétnych ľudí z vedenia NASA, ktorí sa potravinami zaoberajú už 30 rokov. Momentálne nemáme podpísanú zmluvu, ale pracujeme na novom riešení, ktoré integruje súčasné riešenie partnerských tímov, a chceme sa vrátiť v roku 2024. Dvere máme otvorené. Bola to neuveriteľná skúsenosť, zmenila náš pohľad na svet a už nikdy nebudeme takí istí. NASA nás ocenila za “Excellent Achievement" a vyjadrila nám podporu. Na fotografii zľava Jakub Krejčík, Ralph Fritsche (Nasa Deep Space Food Challenge Project Manager) a Marek Humpl.

IMG_6952.webp__PID:43652c23-789c-4cf5-8fe5-2936c7124124

Mana Team

Chcem vyjadriť svoju nesmiernu vďačnosť a hrdosť na ľudí, s ktorými mám možnosť pracovať. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli k veľkému úspechu a tvrdej práci, aby sme tento rok uviedli na trh viac ako 2 milióny výrobkov značky Mark 8. Bez vás by som to nedokázal. Mali sme niekoľko neúspechov, ale vďaka vašej obrovskej agilite, usilovnosti a inteligencii sme späť a máme pred sebou novú, úžasnú kapitolu.

Nasledujúca kapitola

Momentálne nemôžem povedať viac, ale rokujeme s potenciálnymi strategickými partnermi. Mana ako spoločnosť dozrala k ozajstnému scalingu. Čoskoro sa dozviete viac.

Chcel by som vám poďakovať za celú spoločnosť Mana. Ďakujem vám za dôveru, ktorú ste nám prejavili počas uplynulých deviatich rokov. Vaša podpora, ako aj konštruktívna kritika nás neustále posúvajú vpred. Inšpiruje nás, aby sme stále posúvali hranice a hľadali nové spôsoby, ako zlepšiť náš život. Všetkým mojim blízkym, tímu Mana, priateľom, fanúšikom, zákazníkom, partnerom a konkurentom prajem, nech je váš život zdravý, naplnený, bohatý, šťastný, bláznivý a hladný po nových výzvach, rovnako ako ten náš.

- Jakub Krejčík, CEO