Podľa medzinárodne uznávaného ukazovateľa Nutri-Score patrí našim produktom najvyššie hodnotenie A!

Podľa medzinárodne uznávaného ukazovateľa Nutri-Score patrí našim produktom najvyššie hodnotenie A!

Jedným z ultimátnych cieľov Many je od samotného počiatku zdravie – ľudstva i planéty. Je to azda najvyššia a najuniverzálnejšia hodnota, na ktorú myslíme nielen z hľadiska neustáleho zdokonaľovania nutričnej hodnoty a udržateľnej výroby, ale aj komunikácie. Neustále tak zlepšujeme prehľadnosť našich webových stránok, prinášame populárno-vedecké blogy o nutričnom zložení našich jedál a na sociálnych sieťach pozorne sledujeme spätnú väzbu. Veríme totiž, že by ľudia pri výbere potravín mali byť schopní činiť informované rozhodnutia. Teraz sme urobili ďalší dôležitý krok. Zakrátko nájdeš na každom našom produkte nezávislý ukazovateľ Nutri-Score! Čo to vlastne je, ako ti môže tento skórovací systém pomôcť zorientovať sa pri nakupovaní a čo najvyššie hodnotenie A znamená?

Nutri-Score je jednoduchý európsky systém nutričného značenia potravín a nápojov na prednej strane obalu výrobkov založený na vedeckej metóde stanovenia výživovej hodnoty.

Výrobky označené zelenou farbou a písmenami A a B majú vysokú výživovú hodnotu (vysoký obsah bielkovín, vlákniny, ovocia, zeleniny, orechov, repkového či olivového oleja a ďalších) a vyplatí sa konzumovať ich častejšie alebo v čo najväčšom množstve.

Výrobky označené oranžovou, červenou farbou a písmenami D, E sú potraviny, ktoré by sa mali jesť menej často alebo v menšej miere, pretože obsahujú väčšie množstvo nežiaducich živín, ktoré by mali byť v dennej strave obmedzené (nasýtené tuky, cukor, soľ).

Ako sa Nutri-Score počíta?

Podľa algoritmu sa boduje zastúpenie jednotlivých živín (na 100 g alebo 100 ml potraviny), ktoré sú v súlade s legislatívou uvedenou na štítku výrobku. Čím menej bodov, tým lepšie skóre. Body sa pripočítavajú napríklad za zvýšený obsah cukru, soli či nasýtených tukov. Naopak – odčítajú sa za „pozitívne“ živiny/zložky výrobku, ako sú už spomínané bielkoviny, vláknina, ovocie a zelenina, orechy a ďalšie.

Tento systém bol vytvorený francúzskym akademickým tímom. Vychádza z Raynerovho skóre, ktoré v roku 2005 vyvinul výskumný tím z Britskej Oxfordskej univerzity (pod vedením prof. Raynera) a ktoré v roku 2007 schválila Britská agentúra pre potravinové normy (FSA). Je validovaný odbornými štúdiami.

Podľa Nutri-Score patrí všetkým našim produktom hodnotenie A

„Od samého začiatku veríme tomu, že nutrične kompletné a chutné potraviny z udržateľných zdrojov dávajú po všetkých stránkach zmysel. Napĺňajú nutričné ​​potreby našich organizmov, znižujú záťaž pre planétu v porovnaní s inými jedlami a sú po všetkých stránkach efektívne. Potvrdenie týchto kvalít nezávislou autoritou nás veľmi teší. Náš výskum a vývoj tým ale nekončí a ak bude v budúcnosti možné skóre A+ alebo A+++, určite ho dosiahneme,“ reaguje náš spoluzakladateľ a riaditeľ pre výskum a vývoj, Marek Humpl.

Podľa nezávislého algoritmu Nutri-Score patrí najlepšie možné hodnotenie ako ManaPowderu a ManaDrinku, tak aj ManaBurgeru. Pri ManaDrinku sme vychádzali z výživových hodnôt na 100 ml. Vzhľadom na to, že sa ManaPowder konzumuje po príprave s vodou, je úplne logické Nutri-Score počítať na 100 ml hotového jedla (pri odporúčanom dávkovaní), v súvislosti s čím sme tiež aktualizovali nutričné ​​štítky ManaPowderu Origin aj Choco. Pri ManaBurgeri systém vychádza zo 100 g výrobku.

V novom roku uvidíš Nutri-Score všade

Aktuálne pracujeme na zapracovaní značenia Nutri-Score v rámci všetkých predajných kanálov. Začíname – pochopiteľne – webovými stránkami, kde už zakrátko uvidíš Nutri-Score na všetkých produktoch. Pokračujeme obalovými materiálmi, takže v priebehu roku 2022 nájdeš Nutri-Score na našich baleniach aj v supermarketoch či v sieti drogerie markt.

Značením našich produktov ukazovateľom Nutri-Score sa v Českej a Slovenskej republike radíme medzi priekopníkov a veríme, že inšpirujeme aj ďalších. Aktuálne využívajú Nutri-Score hlavne krajiny západnej Európy ako Nemecko, Holandsko, Belgicko, Španielsko či Francúzsko. Používanie odporúča ako Európska komisia, tak aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Nedostatky algoritmu Nutri-Score

Nutri-Score jednoznačne pomáha robiť informované rozhodnutia, ale cenou za jednoduchosť sú isté nedostatky, o ktorých je tiež dobré vedieť.

  • Algoritmus Nutri-Score nehodnotí priamo obsah vitamínov a minerálov. Hodnotí však prítomnosť/neprítomnosť všeobecne prospešných zložiek, ako sú ovocie, zelenina, orechy, rastlinné oleje (olivový, repkový), ktoré sú zdrojom vitamínov, minerálov a iných fytonutrientov v strave. Poskytuje preto všeobecné informácie o tom, že potraviny so zeleným označením majú vyššiu výživovú hodnotu, obsahujú viac zdraviu prospešných živín a sú dôležité v našom jedálničku. Mana však obsahuje všetkých 14 esenciálnych vitamínov a 17 esenciálnych minerálov, ako aj ďalšie základné živiny, napríklad omega-3 a omega-6, ktoré algoritmus nezohľadňuje.

  • Ak budeš jesť iba potraviny so zeleným označením, neznamená to hneď, že sa stravuješ zdravšie. Nutri-Score je len pomôckou pri rozhodovaní, aký výrobok v danej kategórii kúpiť. Pokiaľ máš chuť na pizzu, je zdravšie kúpiť si pizzu s hodnotením B ako pizzu s hodnotením E. Ak však budeš jesť pizzu každý deň, nie je to v súlade s racionálnou stravou. Nie je to pestrá a nutrične plnohodnotná denná strava.

  • Nutri-Score neslúži ako návod na zostavenie vyváženej stravy, nezohľadňuje obsah všetkých potrebných živín a individuálne potreby zákazníka. Napríklad tuky a oleje môžu získať skóre od B po E. Ľanový olej má hodnotenie B vďaka obsahu nenasýtených tukov, ktoré sú nevyhnutné pre naše zdravie. Naopak, margaríny a bravčová masť sú podľa algoritmu hodnotené ako D a E, pretože obsahujú vyšší podiel nasýtených tukov, ktoré by sme mali v strave obmedziť na minimum. Logicky by sme teda mali do svojho jedálnička zaradiť viac rastlinných olejov, ale Nutri-Score nehovorí nič o tom, ako rastlinné oleje v našom jedálničku kombinovať, či konzumovať viac ľanového, repkového alebo olivového oleja. Mana pritom obsahuje unikátnu, vyváženú zmes rastlinných olejov plnú cenných fytonutrientov, ako sú vitamín E, fytosteroly a luteín.

The Latest posts

ManaBar je späť a prináša nové príchute!

ManaBar je späť a prináša nové príchute!

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár