Novoročný list od Jakuba

Novoročný list od Jakuba



Tento rok bol pre nás hlavne v znamení adaptácie na súčasnú celosvetovú situáciu okolo energetickej krízy, pandémie a ich vplyvu na výrobu, logistiku, dostupnosť a navýšenie cien surovinových zdrojov.

Od samého začiatku roku 2021 sa svetová výroba prepadla a surovinové zdroje začali rapídne zdražovať a logistika neúmerne predlžovať. Čo malo predtým čas doručenia mesiac, má teraz tri mesiace a stojí o desať percent viac. Aj napriek tomu sa nám podarilo umiestniť naše produkty na americký kontinent a postupne začať prípravu lokálnej výroby. Celkovo bol pre Manu rok 2021 úspešný, hlavne vzhľadom na situáciu, v ktorej sa teraz svet nachádza. Som hrdý na to, že Mana je spoločnosť, ktorá aj také obdobie stabilne prestála.

Tento rok sme tvrdo pracovali na novej receptúre ManaDrinku a ManaPowderu vo verzii Mark 7, ktorú už čoskoro predstavíme. Pozreli sme sa opäť na všetky aspekty v rámci surovín a nutričného zloženia, aj na najnovšie klinické štúdie a odporúčania svetových inštitúcií. Prepracovali sme mikro- i makronutrienty. Je to tá najlepšia a najnadupanejšia Mana, akú sme kedy vyrobili. Teraz už máme za sebou prvú beta produkciu, všetko vyzerá veľmi dobre a nič nám nebráni ísť do veľkej produkcie.

Zaviedli sme tiež označenie našich produktov medzinárodne uznávaným ukazovateľom Nutri-Score. Samozrejme, všetkým našim produktom patrí najvyššie možné hodnotenie A. Potvrdenie týchto kvalít od nezávislej autority nás veľmi teší. Z môjho pohľadu však Mana svojou kvalitou presahuje hodnotiacu škálu A – D a keby to bolo možné, získali by sme hodnotenie A+++ :-) Algoritmus napríklad nehodnotí priamo zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Zjednodušene, ak budeš jesť iba potraviny s hodnotením A, neznamená to hneď, že ješ zdravšie. Nutri-Score neslúži ako pomocník na zostavenie vyváženej stravy, s ohľadom na obsah všetkých potrebných živín a individuálne potreby človeka. Napriek tomu, že mám k Nutri-Score svoje výhrady, tak je pre zákazníka v rámci orientácie istým vodítkom.

Manaburger. Produkt, na ktorý som z pohľadu vývoja veľmi hrdý, získal ocenenie Rastlinný produkt roku 2020, čo je veľkou satisfakciou. Produkt vznikol v roku 2019 hlavne preto, že milujeme cheeseburgers :) Túžili sme po vlastnej alternatíve, takže sme vyvinuli prvý, nutrične kompletný rastlinný burger na svete a v roku 2021 sme pracovali na jeho dostupnosti. Splnili sme sľub zo začiatku roka a v Českej republike sme zalistovali nielen retailové reťazce, ale aj ďalšie reštaurácie a bistrá. Ale hlavne – od mája 2021 je ManaBurger dostupný aj v našom slovenskom e-shope. V rámci Prahy dobývame tiež steakhousy a pivnice, a tak učíme ľudí premýšľať o alternatíve mäsa aj tam, kde by ste to možno vôbec nečakali. Obzvlášť ma teší obnovenie spolupráce so sieťou bistier Burrito Loco, kde sme kompletne nahradili Beyond Meat. Máme tam vlastné burrito a najnovšie aj burger s domácim guacamole – chutí skvelo!

V marci tohto roku som založil nový startup Rocket Lunch Inc, so sídlom v Texase, aby sme sa v malom tíme pokúsili získať kontrakt od NASA v rámci tzv. Deep Space Food Challenge, ktorá je súčasťou tzv. Centennial Challenges. V preklade sú to výzvy storočia, ktoré identifikujú nedoriešené technologické medzery, ktoré NASA potrebuje v krátkom čase doriešiť, aby sme ako civilizácia mohli začať kolonizovať hlboký vesmír. Prvá misia Artemis má za cieľ začať osídľovať Mesiac, letí už v roku 2025 a my chceme byť pri tom.

Na 9-mesačnom projekte sa podieľal interný R&D tím Many a ďalšie naše spriaznené duše. Koncom roka nám NASA oznámila, že sme s navrhnutým riešením „Bistromathic“ získali kontrakt za predložené riešenie a ideme do 2. fázy, teda postaviť prototyp! Bistromathic je technológia, ktorá umožní vydávať jedlo na 3-ročnej misii pre 4 astronautov, konkrétne na misii Artemis. Možnosť stavby prototypu sme získali ako jedna z 18 firiem sveta, s cieľom predstavenia funkčného prototypu začiatkom roku 2023. Celému tímu gratulujem, ste úžasní! Práca na projekte pre NASA nám nesmierne otvorila oči – na všetko, čo robíme, sme sa začali pozerať úplne inak, od základu. Máme ambíciu vstúpiť do space programu a taktiež pre neho produkovať vlastné suroviny. Tento rok sme tiež pracovali na koncepte vlastnej továrne na vstupné suroviny, ktorá by mala poskytnúť zásoby nielen pre potreby Many, ale aj zásobovať deep space misie a byť kompatibilná s potrebami vesmírneho programu.

Hovoríme tomu „Mana Power Plant“. R&D tím sme obohatili o expertízu botaniky a znalosť technológie zušľachtenia jednotlivých surovín do podoby, ktorú potrebujeme. V koncepte sme preklopili súčasné potreby surovín na plochu a technológie. Teraz sme niekde na 300 ha outdoor hospodárenia pre vyššie rastliny a ďalšie pridružené indoor technológie, ako sú bioreaktory na pestovanie jednobunkových rias alebo indoor hydropónie a aeropónie pre rastliny malého a stredného vzrastu. To celé je doplnené o všetky potrebné technológie na šľachtenie, pestovanie a zber.

Ide o veľké množstvo komplexných technológií, ktoré sú náročné na svoje chemické, fyzikálne procesy a uvedenie do potrebnej výrobnej škály. Máme ambíciu postupne tento plán realizovať. Takto vidíme budúcnosť. Na záver mi dovoľte vám za celú Manu poďakovať. Za dôveru, ktorú v nás máte. Za podporu rovnako ako za konštruktívnu kritiku. Motivuje nás neustále posúvať naše hranice.

Takže, všetci moji milovaní, Mana tím, Rocket Lunch tím, priatelia, fanúšikovia, zákazníci, parťáci a konkurenti, nech je váš život zdravý, naplnený, bohatý, šťastný, bláznivý a hladný po nových výzvach, rovnako ako ten náš.

— Jakub Krejčík, CEO

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou