Mana obsahuje 42 esenciálnych nutrientov. Čo sú zač a prečo ich potrebujeme?

Mana obsahuje 42 esenciálnych nutrientov. Čo sú zač a prečo ich potrebujeme?

Najnovšia generácia našich práškov a nápojov Mark 6 vrátane ManaBurgeru obsahuje neuveriteľných 42 esenciálnych nutrientov v dokonale vyváženom množstve. Oproti predchádzajúcej receptúre je tak nová Mana obohatená o 4 nové živiny. Čo presne však esenciálne nutrienty sú a prečo ich náš organizmus nevyhnutne potrebuje? V tomto blogu ti všetko vysvetlíme.

Po prvé treba rozlišovať medzi esenciálnymi a neesenciálnymi nutrientami, respektíve živinami. Neesenciálne živiny sú tie, ktoré sú pre telo dôležité, ale nemusíme ich prijímať z vonkajších zdrojov – náš organizmus si ich totiž dokáže vytvoriť sám metabolizmom iných látok. Esenciálne živiny sú pre správne fungovanie nášho tela takisto dôležité, organizmus si ich však nedokáže sám vytvoriť, a tak ich prijímame z vonkajších zdrojov – zo stravy alebo z doplnkov výživy. Je pritom zásadné, aby sme tieto látky konzumovali v správnych množstvách, pretože ich nadbytok môže byť rovnako škodlivý ako nedostatok.

Medzi esenciálne živiny patria nielen známe vitamíny a minerály, ale aj niektoré aminokyseliny a mastné kyseliny. Najnovšia generácia našich práškovnápojov Mark 6 – ako aj ManaBurger – obsahuje 42 esenciálnych živín v optimálnom množstve. Ide o 14 esenciálnych vitamínov, 17 esenciálnych minerálov, 9 esenciálnych aminokyselín a 2 esenciálne mastné kyseliny. Všetky z nich sú nevyhnutné pre optimálne fungovanie organizmu. Nižšie sa týmto esenciálnym nutrientom venujeme detailnejšie.

14 esenciálnych vitamínov

Vitamíny sú biologicky esenciálne a aktívne látky, ktoré si ľudský organizmus nedokáže vytvoriť sám, a tak ich musíme prijímať v strave. Fungujú ako biokatalyzátory a antioxidanty a zohrávajú úlohu v metabolizme bielkovín, tukov a sacharidov, ako aj pri reabsorpcii minerálov. U každého vitamínu je pritom známa optimálna dávka pre čo najlepšie fungovanie tela.

Mana obsahuje kompletné spektrum 14 esenciálnych vitamínov vrátane B12, ktorý v strave bez živočíšnych zložiek často chýba. Ide o tieto vitamíny: A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D2, E, K1 a K2. Mana je tak vďaka bohatému obsahu vitamínov, ktoré sú zakomponované do kompletného jedla, skvelo vstrebateľný multivitamín.

17 esenciálnych minerálov

Minerálne látky sú rovnako ako vitamíny životne dôležité pre správne fungovanie ľudského tela. A rovnako ako vitamíny ich musíme prijímať v strave. Sú dôležité pre rast a metabolizmus celého organizmu, podieľajú sa na výstavbe tkanív a sú dôležité pre svalové činnosti i správne fungovanie mozgu. Receptúra Mark 6 obsahuje 17 esenciálnych minerálov vrátane nových, chelatovaných foriem horčíka (mliečnan horečnatý), draslíka (citrát draselný) a zinku (glukonát zinočnatý), ktoré sú oproti predchádzajúcej receptúre Mark 5 ešte lepšie vstrebateľné. Okrem toho obsahuje Mana ďalších 7 minerálov vo forme stopových prvkov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v potravinách.

9 esenciálnych aminokyselín

Ľudské telo získava aminokyseliny trávením bielkovín. Sú nevyhnutné predovšetkým pre tvorbu a obnovu tkanív organizmu. Takisto zaisťujú transport látok, sú potrebné pre syntézu zlúčenín so špecifickou funkciou a využívajú sa aj ako zdroj energie. Niektoré aminokyseliny si vie ľudské telo syntetizovať samo a niektoré sú naopak esenciálne, takže ich musíme prijímať v strave. Medzi esenciálne aminokyseliny patria valín, leucín, izoleucín, treonín, metionín, lyzín, fenylalanín, tryptofán a histidín.

Receptúra Mark 6 obsahuje celkom 6 druhov rastlinných bielkovín – sójový a hrachový izolovaný proteín, bielkoviny z ovsa, ryže, konopy a zo sladkovodných rias. Práve vďaka tejto bohatej zmesi bielkovín je spektrum aminokyselín v Mane kompletné vrátane všetkých esenciálnych aminokyselín.

2 esenciálne mastné kyseliny

Mana obsahuje esenciálne mastné kyseliny omega-6 kyselinu linolovú (LA) a omega-3 kyselinu alfa-linolenovú (ALA). Zdrojom omega-6 a omega-3 mastných kyselín v Mane je unikátna zmes oleja z morských rias, ďalej kokosového, slnečnicového, repkového a ľanového oleja. Vďaka tomu, že Mana obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny v správnom pomere 2 : 1, sa ALA môže v ľudskom organizme transformovať na ďalšie dôležité omega-3 mastné kyseliny – kyselinu eikozapentaénovú (EPA) a kyselinu dokozahexaénová (DHA).

Bolo preukázané, že konzumácia potravín bohatých na EPA a DHA má významné zdravotné benefity. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, z ktorých vznikajú účinné protizápalové a ochranné látky, prispievajú k udržaniu správnej funkcie srdca a DHA navyše k normálnemu fungovaniu mozgu a k zdravému zraku. Omega-3 mastné kyseliny ALA prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi.

Mana ti dodá všetko, čo tvoje telo potrebuje 

Vďaka tomuto jedinečnému zloženiu ti Mana v priebehu niekoľkých sekúnd poskytne absolútne optimálnu výživu. To znamená všetky esenciálne živiny, ktoré si telo nevie vyrobiť samo. Tieto látky pritom podmieňujú celý rad telesných funkcií, od rastu buniek cez mozgové funkcie až po správne fungovanie metabolizmu. Je jedno, či máš radšej ManaPowderManaDrink, alebo sa tešíš na ManaBurger, ktorý v budúcnosti dorazí aj na Slovensko – všetky tieto produkty obsahujú 42 vysokokvalitných esenciálnych látok.

____________

Zdroje:

[1] EFSA (2019) Dietary Reference Values for nutrients. Summary report. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/sp.efsa.2017.e15121

[2] The Department of Health. (2013) Nutrients. https://www1.health.gov.au/internet/publications/publishing.nsf/Content/canteen-mgr-tr1~nutrients

[3] Harvard Health Publishing. Are you getting essential nutrients from your diet? https://www.health.harvard.edu/healthbeat/are-you-getting-essential-nutrients-from-your-diet

[4] Nutrientsreview.com. Essential Nutrients. http://www.nutrientsrevihttps://www.health.harvard.edu/healthbeat/are-you-getting-essential-nutrients-from-your-dietew.com/glossary/essential-nutrients

[5] ScienceDaily.com. Essential nutrient. https://www.sciencedaily.com/terms/essential_nutrient.htm#:~:text=An%20essential%20nutrient%20is%20a,acids%20and%20essential%20amino%20acids

[6] ScienceDirect. Nutritional Requirements and the Appropriate Use of Supplements. https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/essential-nutrient

[7] Spektrum.de. essenzielle Nährstoffe. https://www.spektrum.de/lexikon/ernaehrung/essenzielle-naehrstoffe/2736

[8] who.int. Nutrients https://www.who.int/elena/nutrient/en/

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou