František „Saxofrancis“ Šalanda

DJ, saxofonista a doktor

Čau,

volám sa František, každopádne v hudobnej sfére vystupujem pod pseudonymom Saxofrancis. Moja hudobná cesta začala už niekedy v 6 rokoch hrou na zobcovú flautu. Tú potom vystriedal klarinet a nakoniec som skončil pri vysnívanom saxofóne. Mimo toho si občas zahrám na priečnu flautu, klavír, cajon alebo djembe, ktoré som si nedávno doviezol z Afriky. Popri hudbe zohráva v mojom živote podstatnú úlohu aj medicína. 

Vystupovať som začal niekoľko rokov dozadu za klobásku a pivko. Postupne ma začala lákať klubová scéna, založil som vlastný sólový projekt a dnes mám za sebou hranie dokonca v dvoch kluboch zo svetovej top 15 (NOA a Papaya na Zrće Beach). Gro mojej šou tkvie v djingu doplnenom o hru na saxofón. Toto spojenie nie je novinkou, som ale jedným z mála, kto to dokáže v rámci one man show na profi úrovni. Vďaka tomu to vlastne celé funguje a rastie, za čo som neskutočne vďačný. Hudba je moja srdcovka, ale ako som už spomenul, nie jediná. Som absolvent konzervatória, ale aj študent posledného ročníka medicíny na Karlovej univerzite v Prahe.

Päť rokov som študoval medicínu a konzervatórium zároveň, čo bol s rastúcim počtom koncertov celkom boj. Teraz mám už našťastie jednu školu za sebou, takže sa môžem na štátnice na medicíne lepšie pripraviť. Najväčší mazec bol v roku 2019, keď sme s tímom obsadili 2. miesto v súťaži Medik roka a v lete som potom so skupinou lekárov a študentov išiel na mesačnú humanitárnu misiu do zdravotníckeho zariadenia Itibo v Keni. Na to budem spomínať celý život.

Skĺbiť všetko dohromady nie je ľahké. Ale užívam si to a baví ma to! Motorom sú pre mňa hlavne ľudia. Ten vibe, keď to rozbehnú na parkete, je pre mňa ako droga.

Prečo užívam Manu?

„Dosť často sa mi stáva, že kvôli svojmu tempu jednoducho nestíham pravidelne a poriadne jesť. Mana je jednoduchá, rýchla, efektívna. A hlavne kvalitná. V jednom kompaktnom nápoji dodám svojmu telu všetky potrebné živiny. Musím sa priznať, že vďaka štúdiu medicíny som bol k podobným veciam dosť kritický. Ale Mana ma presvedčila o tom, že to v jej prípade boli zbytočné obavy. Navyše ma neskutočne baví prístup celého tímu, ktorý za Manou stojí. Baví ma ich drive a odhodlanie zmeniť náš svet aspoň trochu k lepšiemu. Takže za seba môžem pokojne odporučiť.“