blogy

23. Február 2023

Zdravie si vyžaduje komplexný prístup. Prinášame tipy na podporu tela aj mysle.

Zdravie si vyzaduje komplexny pristup. S Manou to ide jednoducho.

Základom zdravého životného štýlu je vyvážený jedálniček, ktorý máš vďaka Mane už pod palcom. Ale čo ostatné aspekty života? Zdravie si podľa odborníkov vyžaduje komplexný prístup. Prečítaj si náš článok a zisti, aké najdôležitejšie oblasti života patria na základe odborných poznatkov do základnej rovnice, výsledkom ktorej je kvalitnejší a vitálnejší život.

Nepodceňuj vplyv svetla a duševného pokoja na kvalitu spánku

Spánok robí s telom divy. Keď spíš, z tela aj z mozgu sa vyplavujú toxíny, ktoré sa v nich cez deň nahromadili. Kvalitný spánok podporuje pamäť i obranyschopnosť, zaistí ti správnu tvorbu hormónov a dobrú funkciu metabolizmu. Základom dobrého spánku je synchronizácia cirkadiánneho rytmu s cyklom dňa a noci. Cirkadiánny cyklus sú vnútorné hodiny, ktoré časujú všetky procesy v tele (spánok, bdenie, hormonálnu sekréciu a s ňou spojené trávenie alebo teplotu tela). Keď máš tieto vnútorné hodiny nastavené správne, môžeš sa vyhnúť poruchám spánku. Z dlhodobého hľadiska, kvalitný spánok pomáha predchádzať mnohým chronickým ochoreniam ako je obezita, depresia, cukrovka alebo bipolárna porucha.

Čo negatívne ovplyvňuje kvalitu spánku?

  • príliš vysoká teplota alebo chlad - v spálni by si mal mať max. 21 stupňov
  • suchý vzduch - pred spaním izbu vyvetraj
  • nepravidelnosť - vytvor si pravidelný rytmus spánku a bdenia
  • rušivé zvuky - minimalizuj rušivé zvuky z okolia, príp. nájdite s partnerom spôsob, ako vyriešiť chrápanie
  • denný spánok - cez deň si zdriemni na max. 45 minút
  • kofeín - minimálne 6 hodín pred spaním sa vyhni nápojom s obsahom kofeínu
  • stresové faktory, nekončiaci prúd myšlienok - pomôcť môžu meditačné alebo dychové techniky
  • silné osvetlenie - zatiahni okná v spálni a skús sa vyhnúť modrému svetlu z počítačovej obrazovky a mobilu, maska na spanie môže byť riešenie

Práve svetlo je najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje spánok. Na to, aby sa správne načasoval cirkadiánny cyklus a tým sa zlepšila kvalita spánku, sa čo najskôr po prebudení vystav dennému svetlu. V lete postačí aj 10 minút chôdze, počas zimných dní, keď nesvieti slnko, by si sa mal prejsť aspoň 15 minút. V prípade, že ťa ale počas zimy ráno nikto von nedostane, môžeš rovnaký efekt vyvolať umelým svetlom. Svetelná terapia využíva lampy so svetelnou intenzitou až 10000 Luxov, tie sú dostupné v ktoromkoľvek elektro obchode. Posaď sa asi meter od lampy a účinok sa dostaví už po tridsiatich minútach. Mimochodom sila svetla pomáha aj v boji proti jet lagu.

Večer používaj skôr tlmené svetlo najlepšie žlté, oranžové či červené farby a aspoň dve hodiny pred spaním sa vyhni modrému svetlu. Medzi 23:00 a 4:00 je to podľa odborníkov nevyhnutné. Ak musíš pracovať v noci, zadováž si okuliare, ktoré filtrujú modré svetlo alebo počítačový monitor s nočnou funkciou. Začni silu svetla využívať vedome. Ovplyvníš tvorbu melatonínu, takže sa ti bude zaspávať ľahšie, ale aj tvorbu dopamínu, aby si sa počas dňa cítil šťastnejší a motivovanejší.

ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
Novinka

ManaDrink | Origin

Mana obsahuje tryptofán, ktorý je pre spánok absolútne zásadný. Melatonín je nevyhnutný pri zaspávaní a na jeho tvorbu potrebuje telo práve tryptofán. 1 porcia ManaPowderu dodá tvojmu telu približne 280 mg tryptofánu, jeden Mana Drink asi 200 mg. Navyše vďaka horčíku v Mane budeš spať ako v bavlnke.

Liquid error (sections/pf-d9282b13 line 149): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid
Kúpiť

Ak trpíš nespavosťou, mohla by fungovať metóda obľúbená v US Army, ktorá vychádza z jogínskej praxe a spočíva v postupnom uvoľňovaní všetkých svalov a vytesňovania všetkých rušivých elementov z okolia. Americkým vojakom pomáha opakovanie mantry „Nemysli” a uvoľňovanie svalov. Týmto spôsobom dokážu zaspať do dvoch minút úplne kdekoľvek. O metódach upokojenia a zlepšenia spánku existuje dnes mnoho informácií a sú ľudia, ktorým pomáhajú aj viac spirituálne techniky ako meditácia, dýchacie techniky alebo modlitby. Jednou zo zaujímavých techník je jóga nidra. V stave plného vnímania okolia ti umožní dosiahnuť úroveň odpočinku ako pri plnohodnotnom spánku.

Život je pohyb

Pohyb je neodmysliteľnou súčasťou rovnice, ktorá vedie k dlhšiemu životu. World Health Organization (po slovensky Svetová zdravotnícka organizácia) odporúča, aby sa každý dospelý venoval týždenne minimálne 150-300 minút stredne náročnej fyzickej aktivite (chôdza, bicyklovanie, tanec) alebo 75-150 minút vysoko náročnej fyzickej aktivite (intervalový beh, cvičenie v posilňovni). Aspoň dva dni v týždni by si mal posilňovať všetky hlavné svalové skupiny - nohy, boky, chrbát, brucho, hrudník, ramená a ruky.

Nepodceňuj silu chôdze. Je to najprirodzenejší pohyb, pri ktorom spaľuješ kalórie, posilňuješ kosti a svaly, zlepšuješ rovnováhu i pamäť a predchádzaš kardiovaskulárnym ochoreniam. Vedci z Harvard T. H. Chan School of Public Health vykonali v r. 2019 štúdiu a zistili, že ženy v priemernom veku 72 rokov, ktoré denne prešli aspoň 4400 krokov, sa dožili vyššieho veku než tie, ktoré chodili menej alebo vôbec. Pravdou je, že každý krok a každá minúta fyzickej aktivity sú pre zdravie prospešné. Takže hoď do batohu Manu a vybehni na prechádzku. Alebo si do uší zapni obľúbenú hudbu, poriadne sa natiahni a zabehaj si či zacvič. Pravidelným pohybom si môžeš zaistiť kvalitnejšiu starobu.

ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
Novinka

ManaDrink | Apricot

Mana Ti poslúži ako ľahká desiata, ktorá zasýti pred športom. Po cvičení Ti Mana doplní potrebné živiny, vrátane bielkoviny a elektrolytov. Ako elektrolyty v Mane slúžia sodík, draslík, vápnik, horčík a chloridy

Liquid error (sections/pf-d9282b13 line 170): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid
Kúpiť

Nedopusť, aby Tvoje hormóny boli ako na horskej dráhe

Hormóny majú vplyv na rast, pocit hladu a sýtosti, sexuálnu funkciu, reprodukciu, termoreguláciu a mnoho ďalších chemických procesov v tele. Hormonálna nerovnováha nastáva, keď máš v tele niektorého hormónu málo alebo príliš veľa. Je úplne prirodzené, že telo rokmi niektoré hormóny stráca. Pokles môže spôsobiť ale aj nezdravý životný štýl, choroba alebo stres. V tele pracujú vždy minimálne dva hormóny proti sebe, napr. čím vyššia je hladina kortizolu, tým nižšia je hladina testosterónu. Príroda zabezpečila, aby reprodukcia a rozmnožovanie neboli možné v čase, keď je telo v strese, kríze a nebezpečí.

Čo optimalizuje hormóny v Tvojom tele?

  • pohyb
  • spánok - optimalizácia cirkadiánneho rytmu
  • stresová eliminácia nebo adaptácia
  • vyvážená strava
  • saunovanie, otužovanie - pozitívne pôsobia hlavne na tvorbu testosterónu

Manou podporíš tvorbu hormónov

Vysoko kvalitné omega-3 esenciálne mastné kyseliny z morských rias s obsahom EPA (kyselina eikosapentaenová) v Mane zohrávajú zásadnú úlohu pri regulácii a správnej tvorbe hormónov. Omega-3 napomáha k účinnejšiemu prenosu a hormonálnej komunikácii tým, že zvyšuje citlivosť receptorov. EPA zároveň reguluje dysfunkciu osi hypotalamus-hypofýza-nadobličky (jeden z hlavných neuroendokrínnych systémov, dá sa povedať, „vyrovnávač harmónie” v tele). Mana obsahuje omega-6 a omega-3 v správnom pomere 2:1. V jednej porcii ManaPowderu nájdeš 1,5 g omega-3 mastných kyselín a v jednom ManaDrinku 1,3 g, podľa EFSA pokryje asi tretinu odporúčanej dennej potreby.

Nerovnováhu estrogénu a progesterónu - dvoch hormónov, ktoré sú dôležité pre plodnosť- pomáha regulovať vitamín B6 v Mane. Jediná porcia ManaPowderu aj ManaDrinku telu dodá 300 μg tohto vitamínu, čo zodpovedá asi pätine odporúčanej dennej dávky. Ako už možno vieš, Mana má pozitívny vplyv na črevný mikrobióm. Ten následne priaznivo ovplyvňuje hormóny tým, že reguluje chuť na jedlo a znižuje inzulínovú rezistenciu. Viac sa o vplyve Many na mikrobióm dozvieš tu.

Mana je Tvoj najkvalitnejší zdroj živín

To, ako sa stravuješ ovplyvňuje nie len kvalitu, ale aj dĺžku života. Jedálniček bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, zdravé bielkoviny, vitamíny a minerály pomáha znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu a funguje ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka správnej strave môžeš predísť cukrovke, osteoporóze aj vysokému tlaku, známemu ako „tichý zabijak”.

Mana je energia v najčistejšej podobe. Obsahuje vyvážené množstvo všetkých živín, ktoré telo potrebuje, vrátane bielkovín zo šiestich rastlinných zdrojov, zdravých tukov a všetkých esenciálnych vitamínov a minerálov. Osem zdrojov vlákniny v Mane podporuje rast už spomínaných, užitočných črevných baktérií. V Mane zohrávajú zásadnú rolu fytonutrienty a ich antioxidačný účinok.

ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
Novinka

ManaPowder | Choco

Liquid error (sections/pf-d9282b13 line 191): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Mana obsahuje vyvážený pomer všetkých esenciálnych živín z tých najkvalitnejších prírodných ingrediencií. Jedna porcia ManaPowderu Ti dodá 400 kcal, veľkosť porcie si môžeš prispôsobiť podľa vlastných potrieb. Takto máš presný príjem kalórií vždy pod kontrolou.

Kúpiť

Podpor psychiku a zabráň starnutiu pravidelným otužovaním a saunovaním

Počas dobrovoľného ponoru do studenej vody dochádza k vyplavovaniu stresových hormónov adrenalínu a noradrenalínu. Tie mobilizujú telo k okamžité akcii na odstránenie stresorov, ktoré ich nárast spôsobil. Telo sa snaží vysporiadať s teplotným šokom a ochrániť dôležité jadro tela. Zvýši sa frekvencia tepu, napätie svalov a telo obmedzí činnosti, ktoré teplo spotrebúvajú.

Pravidelné otužovanie a saunovanie prispievajú k zdraviu srdca a ciev, k lepšiemu prekrveniu a znižujú bolesť kĺbov a svalov. Už po 30 sekundách otužovania v sprche alebo kadi, telo produkuje až o 250 % viac endorfínov a dopamínu. Po celý zvyšok dňa budeš mať lepšiu náladu, budeš sa lepšie sústrediť a správať sa cieľavedomejšie.

Kombináciu tepla a chladu využi aj na nakopnutie metabolizmu. Pri saunovaní sa telo zbavuje toxínov a zahriatý organizmus lepšie spracúva tuky. Následné ochladenie zase podporuje spaľovanie kalórií a zrýchľuje metabolizmus. K otužovaniu a saunovaniu vždy pristupuj s rozumom a pomaly navyšuj frekvenciu a počet opakovaní. Po saune sa nezabudni napiť vody, čím doplníš potrebné tekutiny a s pomocou Many doplníš dôležité živiny

ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin

ManaPowder | Origin

od

2,10 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na doma, na kempovanie, do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

ideálny základ do smoothies
suchý základ do ciest

bez potreby chladenia

trvanlivosť 18 mesiacov

Zistiť viac >
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin

ManaDrink | Origin

od

3,40 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

najkompaktnejšie
jedlo v ponuke

bez potreby chladenia

trvanlivosť 12 mesiacov

Zistiť viac >
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco

ManaPowder | Choco

od

2,10 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na doma, na kempovanie,
do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

kakao nabité
antioxidantmi

bez potreby chladenia

trvanlivost 18 měsíců

Zistiť viac >
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco

ManaDrink | Choco

od

3,40 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

kakao nabité
antioxidantmi 

bez potreby chladenia

trvanlivosť 12 mesiacov

Zistiť viac >

Zdroje:

[1] Libor Mattuš (2022) Otužování: Kompletní průvodce chladem.
https://codeoflife.cz/telo/chlad/otuzovani/

[2] Crystal L. Coolbaugh, Bruce M. Damon (2019) Cold exposure induces dynamic, heterogeneous alterations in human brown adipose tissue lipid content.
https://www.nature.com/articles/s41598-019-49936-x

[3] Jillian Kubala, MS, RD, Ariane Lang, Bsc (2022) 10 Natural Ways to Balance Your Hormones.
https://www.healthline.com/nutrition/balance-hormones

[4] Státní zdravotní ústav: Spánek a zdraví.
https://www.nzip.cz/clanek/216-spanek-a-zdravi

[5] I-Min Lee, MBBS, ScD1, Eric J. Shiroma, Masamitsu Kamada, PhD (2019) Association of Step Volume and Intensity With All-Cause Mortality in Older Women.
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2734709

[6] WHO (2022) Physical activity.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

[7] Andrew Huberman, Ph.D. podcasts.
https://hubermanlab.com/