Zinok je prítomný vo všetkých telesných tkanivách a tekutinách a tvorí dôležitú súčasť veľkého množstva enzýmov, ktoré sa zúčastňujú metabolizmu sacharidov, tukov, bielkovín a lipidov. Prítomnosť zinku v molekulách enzýmu je nevyhnutná predovšetkým pre samotnú katalytickú funkciu enzýmu a podieľa sa taktiež na fixácii ich priestorových štruktúr. Hlavnými zdrojmi zinku v prírode sú predovšetkým celozrnné potraviny, orechy, niektoré strukoviny, špargľa a vajcia.
Zinok prispieva k normálnemu metabolizmu kyselín a zásad, k normálnym rozpoznávacím funkciám, k normálnej syntéze DNA, k normálnej plodnosti a reprodukcii, k normálnemu metabolizmu makroživín, vitamínu A, k normálnej syntéze bielkovín, k udržaniu normálneho stavu kostí, vlasov a nechtov. Ďalej prispieva k udržaniu normálnej hladiny testosterónu v krvi, k udržaniu normálneho stavu zraku, k normálnej funkcii imunitného systému a k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Podieľa sa tiež na procese delenia buniek.
Pri konzumácii 5 porcií Mana Prášku či Mana Drinku denne je príjem zinku 14 mg.
Užite si Manu i Mana Drink ako súčasť pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Mana je vhodná pre každého zdravého dospelého jedinca.
Zdroj informacií:
Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line:
http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf
Klinická štúdia:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2010.1819/epdf
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2014.3653/epdf