Vápnik je váhovo jeden z najhojnejšie zastúpených prvkov ľudského tela, pričom väčšina sa nachádza v kostiach a zuboch. Najčastejšie sa vyskytuje vo forme fosforečnanu vápenatého, ďalej ako voľný vápenatý katión, viazaný s bielkovinami, sírany a uhličitany. Vápnik sa zúčastňuje nervovej svalovej činnosti, je nevyhnutný pre správnu zrážanlivosť krvi, reguluje rad fyziologických dejov a má aj stavebné funkciu.
Je dokázané, že vápnik prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi, k normálnemu energetickému metabolizmu, k normálnej činnosti svalov, k normálnej funkcii nervových procesov a tráviacich enzýmov. Ďalej sa podieľa na procese delenia a špecializácie buniek a je potrebný pre udržanie zdravých kostí a zubov. Aby bolo týchto účinkov dosiahnuté, je nutné denne prijať aspoň 750 mg denne. Pri konzumácii 5 porcií práškovej Many či Mana Drinku denne je príjem vápnika 1000 mg (1,2).
Často spomínanou otázkou je správny pomer vápnika a fosforu. Ak sa správne stravujete, nemusíte sa ničoho obávať. Podľa výsledkov, ktoré zverejnil európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), je u dospelých priemerný príjem vápnika 928 mg / deň a fosforu 1415,85 mg / deň.
Stanovenie odporúčaného denného príjmu fosforu, bolo určené na základe pomeru vápnika a fosforu v ľudskom tele. Tento pomer sa pohybuje medzi 1,4: 1 až 1,9: 1 (Ca: P).
Odporúčaný denný príjem pre vápnik je 850 mg a odporúčaný denný príjem pre fosfor bol stanovený na 550 mg. Tu sú uvedené príklady jednotlivých surovín, ktoré bežne konzumujete a ich približný obsah fosforu, ktorého výskyt nemusí byť vždy prirodzený: v 100 g ementálu / bieleho pečiva / mandlí / alebo šošovky je obsiahnutých viac ako 450 mg tohto prvku. Pre porovnanie, v Mane je obsah fosforu prirodzený a oproti uvedeným surovinám nižšia. Horčík je už prirodzenou súčasťou našich surovín, z ktorých sa Mana Prášok aj Mana Drink vyrába. Naviac pridávame horčík vo forme oxidu horečnatého.
,, Množstvo minerálov, ktoré sú súčasťou našich surovín, sme stanovili v štátom certifikovaných laboratóriách. Jedine tak sme si istí, že odoberáme kvalitné suroviny bohaté na živiny. ''
Vo 100g Many prijmete 349 mg fosforu. K správnemu vstrebávanie a využitie vápnika a fosforu prispieva vitamín D. V jednej porcii Many je obsiahnutých 1,3 mikrogramov vitamínu D vo forme ergokalciferolu (3,4,5).
Užite si Manu ako súčasť pestrej a vyváženej stravy a zdravého životného štýlu. Mana je vhodná pre každého zdravého dospelého jedinca.
Zdroje informacií:
1) Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals, Scientific Committee on Food, Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, EFSA 2006, on-line: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf
2) Vitamin and mineral requirements in human nutrition: report of a joint FAO/WHO expert consultation, Bangkok, Thailand, 21–30 September 1998. on-line: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42716/1/9241546123.pdf
3) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for calcium, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, 8 December 2015, on-line :
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4101
4) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for phosphorus, EFSA Panel on Dietic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Italy, on-line:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2015.4185
5) Nařízení komise (EU), 16 May, onli-ne:
https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:CS:PDF
Klinická štúdie:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1272/epdf
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2009.1210/epdf