Vláknina obsiahnutá v Mane. Aký má vplyv na ľudský organizmus?

Vláknina je veľmi dôležitou súčasťou stravy. Rozdeľuje sa na dva základné druhy – rozpustnú a nerozpustnú vlákninu. Mana obsahuje obe tieto zložky vlákniny. V tomto článku sa bližšie pozrieme na zdroje vlákniny v Mane a ako v ľudskom tele funguje.
Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu, má schopnosť sa rozpúšťať a v tráviacom trakte fermentuje, preto môže byť zdrojom energie. Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, znižuje resorpciu tuku a cholesterolu. Rozpustná vláknina pôsobí ako prebiotikum, teda ako potrava pre probiotické črevné baktérie dôležité pre udržiavanie imunity organizmu a pre správne trávenie. Zdrojom rozpustnej vlákniny vo výrobkoch Mana sú betaglukány z ovsenej vlákniny, arabská guma a ďalšie minoritné zdroje.

Nerozpustná vláknina funguje mechanicky. Čistí naše črevá a viaže na seba molekuly vody. Vďaka tomu dochádza k rýchlejšiemu prechodu tráveniny črevom a účinnému odstráneniu vylučovaných látok, čo skracuje dobu styku potenciálne nebezpečných látok s črevným traktom. Zdrojom nerozpustnej vlákniny vo výrobkoch Mana je ovsená celulóza a hemicelulóza, nerozpustná časť ovsených betaglukánov, xantánová guma a ďalšie minoritné zdroje.

Jedna porcia prášku ManaPowder obsahuje 5,4 g vlákniny a jedna porcia ManaDrinku 4,3 g vlákniny.