Pretvorme spoločne pretrvávajúce obmedzenia na niečo pozitívne

Pretvorme spoločne pretrvávajúce obmedzenia na niečo pozitívne

Prakticky zo dňa na deň sme sa ocitli vo svete s úplne inými pravidlami, než na ktoré sme boli tak dlho zvyknutí. Súčasná koronavírusová situácia nám toho na jednej strane vzala naozaj veľa. Na tej druhej nám však poskytla možnosť zrekapitulovať, čo je pre každého z nás naozaj dôležité a čo by sme chceli prípadne zmeniť. Možno začať s lepšou každodennou rutinou, niečo nové sa naučiť alebo zlepšiť vzťahy s rodinou... Skúsme pretrvávajúce obmedzenia prijať ako výzvu a spoločne celú situáciu pretvoriť v niečo dobré – príležitosť posunúť sa o kus ďalej.

Aby sme ťa motivovali, spísali sme nižšie niekoľko tipov, ktorými sa môžeš inšpirovať.

Tip číslo 1: Zharmonizuj svoj cirkadiánny rytmus

Cirkadiánny rytmus (CR) je prirodzený 24-hodinový rytmus nášho tela, ktorý riadi mnoho fyziologických procesov – cyklus spánku a bdenia, hormonálnu a nervovú aktivitu, mieru energie cez deň, pocit hladu alebo zmeny telesnej teploty. V súčasnej dobe je známe, že takmer všetky bunky ľudského tela obsahujú tzv. molekulárne hodiny, vďaka ktorým majú jednotlivé orgány svoje rytmy, ktoré telo opakuje každý deň v rovnaký čas. Aby sme boli schopní udržať si optimálne zdravie, tento systém musí byť synchronizovaný. Hlavným udávateľom tohto rytmu je u cicavcov mozgová časť hypotalamus, ktorú tvorí približne 20 000 nervových buniek. Informácie dôležité pre nastavenie nášho biorytmu získava hypotalamus z očnej sietnice – preto reaguje z veľkej časti na striedanie svetla a tmy. Mozog prijaté signály vyhodnocuje na základe našich génov a prostredia, v ktorom žijeme a podľa toho následne aktivuje špecifické hormóny, mení našu telesnú teplotu a reguluje náš metabolizmus tak, aby nás buď udržal v strehu, alebo priviedol k spánku. Rozhodený biorytmus má vplyv na únavu, mieru stresu, (ne)schopnosť koncentrácie aj na rozvoj depresie. Z dlhodobého hľadiska má zlý CR dopad na náš metabolizmus, pokožku, vnútorné orgány a imunitný aj kardiovaskulárny systém.

Mana misia: Aby tvoj mozog nebol večer zmätený, skús sa aspoň dve hodiny pred spaním nevystavovať modrému svetlu (môžeš ho blokovať pomocou špeciálnych okuliarov alebo si na telefóne nastaviť filter), ráno si naopak dopraj dostatok prirodzeného svetla – tvoj mozog aj telo sa tak nahodia do aktívneho módu. Snaž sa prebúdzať a chodiť spať v približne rovnaký čas a tiež sa pokús vyhnúť jedeniu neskoro večer. Neskoré jedlo totiž vyšle signál tvojim cirkadiánnym hodinám o tom, že je čas byť hore a ty budeš mať problém zaspať. Nemenej dôležité je však venovať pozornosť aj zloženiu jedla, z ktorého čerpáš energiu. Kvalitné suroviny, technológia spracovania aj kvantita hrajú obrovskú úlohu pri regenerácii našich tkanív aj v činnosti orgánov. Ak hľadáš nutrične kompletnú potravinu s vyváženým spektrom makroživín, plnú vitamínov i minerálov, ktorú pripravíš behom niekoľkých sekúnd, siahni po Mane. Tvoje telo získa všetko, čo potrebuje pre správnu funkciu a navyše ušetríš veľa času.

Tip číslo 2: Nauč sa lepšie zvládať stres

Ľudský mozog je komplexný orgán, ktorý ovplyvňuje každý aspekt nášho života – reč, pamäť, pohybové reakcie alebo napríklad schopnosť spájať súvislosti... Aby sme si všetky funkcie ľudského tela udržali dlhodobo v čo najlepšej kondícii, mali by sme sa o náš mozog náležite starať. Jedným z efektívnych spôsobov je napríklad mindfulness meditácia. Podľa štúdie Harvardskej univerzity má totiž merateľný vplyv na reakciu amygdaly, čo je časť mozgu nachádzajúca sa v spánkovom laloku. Keď na nás pôsobia stresové podnety, amygdala situáciu vyhodnotí a v prípade potreby aktivuje sympatikus (jeden z autonómnych nervových systémov), ktorý pripraví naše telo na riziko tým, že začne produkovať stresové hormóny. Vďaka meditácii môžeme tieto reakcie zmeniť a dokázať, aby bola naša amygdala menej aktívna – a my tak mohli lepšie zvládať stresové situácie. Výsledky inej štúdie z roku 2018 navyše naznačujú, že u ľudí, ktorí meditujú najmenej osem týždňov, môže dochádzať aj k zníženiu krvného tlaku, zápalu v tele alebo úprave vyššie zmieneného cirkadiánneho rytmu.

Mana misia: Nájdi si pokojné miesto a pohodlne sa posaď tak, aby bola tvoja chrbtica v rovnej polohe. Uvoľni ramená, hlavu a ruky jemne polož na vrchnú stranu stehien. Zavri oči a sústreď sa na svoj dych. Pre väčšie uvoľnenie skús postupne zvoliť dlhší výdych ako nádych. Vnímaj seba v prítomnosti a myšlienky nechaj voľne plynúť. Môže ti pomôcť aj počúvanie binaurálnej hudby – frekvencia medzi 1 až 30 Hz totiž náš mozog dokáže naladiť na rovnaké vlny, aké zažívame počas meditačnej praxe.

Tip číslo 3: Vystav sa chladu

Existujú výskumy, ktoré potvrdili, že krátke a pravidelné vystavovanie tela chladu (ľadové kúpele, studená sprcha, saunovanie atď.) môže posilniť imunitné funkcie, znížiť zápal, bolesť a zvýšiť prietok krvi. V jednej holandskej štúdii napríklad vedci testovali, či je možné ovplyvňovať imunitnú odpoveď ľudského tela pomocou meditácie, hlbokého dýchania a chladovej terapie – výsledky boli pozitívne. Keď boli účastníci štúdie vystavení bakteriálnej infekcii, skupina, ktorá tieto techniky používala, preukazovala menej príznakov, pretože ich telá v reakcii na infekciu produkovali viac protizápalových chemických reakcií a menej prozápalových cytokínov. Dôležitú úlohu vo výsledku štúdie malo i zameranie na dychové techniky. Iné štúdie navyše preukázali, že ak svoje telo prispôsobujeme chladu, aktivujeme tým aj produkciu hnedého tukového tkaniva, ktorého nespornou výhodou je schopnosť premeniť – pomocou tzv. termogenézy – biely tuk na energiu a následne ho spáliť. Hnedý tuk v tele je preto spájaný s možnou liečbou obezity a niektorých metabolických syndrómov.

Mana misia: Ak je pre teba otužovanie nové, môžeš si pre začiatok v byte stlmiť kúrenie, vyraziť von naľahko, prípadne si dať ráno studenú sprchu. S ničím sa neponáhľaj a vždy počúvaj svoje telo. V rámci otužovania v sprche môžeš postupne znižovať teplotu vody, alebo si zo začiatku chladiť iba končatiny. Snaž sa pri tom nezadržiavať dych a nezatínať svaly, ale naopak pomaly dýchaj a skús sa uvoľniť. Aj malé zmeny sa počítajú. Či už pôjdeš obdivovať krásy jarnej prírody v ľahkom oblečení, alebo sa rozhodneš ísť otužovať do rieky, vezmi so sebou Manu! Nabije ťa energiou vždy, keď to budeš potrebovať.

Zmeny sú súčasťou nášho života – či chceme, alebo nie. Nečakaj preto, kým sa situácia okolo teba zlepší a ty sám buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete – radostnejšia, zdravšia a ohľaduplnejšia ľudská bytosť. Keď sa situácia časom znova upokojí, vrátiš sa do života ako lepší človek. A nezabudni sa pri tom baviť. V rámci online aplikácie Brandbassadors prebudíš svoju kreatívnu stránku, užiješ si srandu a navyše získaš špeciálne odmeny, ktoré môžeš použiť na budúce objednávky Many. Stačí stiahnuť aplikáciu a začať plniť zábavné misie. Ideš do toho s nami?


Zdroje:

[1] healthline.com. (2020) What to Know About Cold Water Therapy. https://www.healthline.com/health/cold-water-therapy

[2] healthline.com. (2020) 17 Proven Tips to Sleep Better at Night.
https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better#1.-Increase-bright-light-exposure-during-the-day

[3] Daria Timonina. (2020) Time to improve your health: focusing on circadian rhythms.
https://www.buckinstitute.org/blog/time-to-improve-your-health-focusing-on-circadian-rhythms/

[4] Alvin Powell, The Harvard Gazette. (2018) Researchers study how it seems to change the brain in depressed patients.
https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/

[5] M. K. Bhasin, J. W. Denninger, J. C. Huffman, M. G Joseph, H. Niles, E. Chad-Friedman, R. Goldman, B. Buczynski-Kelley, B. A. Mahoney, G. L. Fricchione, J. A. Dusek, H. Benson, R. M. Zusman, T. A Libermann. (2018) Specific Transcriptome Changes Associated with Blood Pressure Reduction in Hypertensive Patients After Relaxation Response Training. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29616846/

[6] MedicalNewsToday. (2019) What are binaural beats, and how do they work?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320019#how-do-binaural-beats-work

[7] healthline.com. (2017) Do Binaural Beats Have Health Benefits?
https://www.healthline.com/health/binaural-beats#potential-benefits

[8] Melinda Wenner Moyer. (2014) Supercharging Brown Fat to Battle Obesity.
https://www.scientificamerican.com/article/supercharging-brown-fat-to-battle-obesity/

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou