Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny obsiahnuté v našej Mane

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny patria medzi lipidy, respektíve tuky. Z omega-3 mastných kyselín je pre nás esenciálna kyselina alfa-linolénová (ALA). Medzi esenciálne omega-6 mastné kyseliny patrí kyselina linolová (LA). Slovo „esenciálne“ znamená, že si dané látky náš organizmus nedokáže vyrobiť sám – musíme ich prijímať v potrave.

VÝSKYT ESENCIÁLNYCH MASTNÝCH KYSELÍN V POTRAVINÁCH

Bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín sú napríklad ľanové, chia a slnečnicové semienka, repkový olej alebo vlašské a makadamové orechy. Vyskytujú sa aj v živočíšnych surovinách, najmä v rybách. V práškoch a drinkoch Mana je zdrojom kyseliny ALA slnečnicový, ľanový a repkový olej. 

Zo súboru omega-3 mastných kyselín je pre nás dôležitá aj kyselina eikosapentaenová (EPA) a nenasýtená kyselina dokosahexaenová (DHA), ktoré sa hojne vyskytujú v morských riasach. Bohatým zdrojom mastných kyselín DHA a EPA je v Mane olej z morských rias Schizochytrium sp.

Omega-6 mastné kyseliny nájdeme najmä v kokosovom, repkovom a v slnečnicovom oleji. Tieto tri oleje sú v Mane skvelým zdrojom kyseliny linolovej (LA).

A PREČO SÚ PRE NÁŠ ORGANIZMUS TAKÉ DÔLEŽITÉ?

Kyselina ALA prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi (pri konzumácii aspoň 2 g denne). DHA a EPA prispievajú k normálnej činnosti srdca (pri konzumácii aspoň 250 mg denne). DHA navyše prispieva k udržaniu normálnej činnosti mozgu a k zdravému zraku (pri konzumácii aspoň 250 mg denne).

5 porcií ManaPowderu alebo ManaDrinku dodá organizmu 1 150 mg kyselín DHA a EPA, z toho tvorí až 1 105 mg DHA. Čo sa týka kyseliny ALA, v dennej porcii ManaDrinku je 5 070 mg ALA a v dennej porcii ManaPowderu dokonca až 5 130 mg.

Veronika, R&D tím