Nový ManaDrink už klope na dvere. A má kakaové fúzy!



Hoci od uvedenia ManaDrinku Origin v najnovšej receptúre Mark 6 ubehlo len pár týždňov, čoskoro predstavíme ďalšiu skvelú novinku. Zobrali sme výberový kakaový prášok z prvotriednych bôbov, spojili ho s nutrične dokonalým zložením receptúry Mark 6 a nostalgická chuť kakaa sa razom zmenila na hudbu budúcnosti.

Kto by nemiloval chuť kakaa. Jeho popularita má dokonca vedecký základ. Obsahuje totiž psychoaktívnu látku salsolinol, ktorá sa viaže na dopamínové receptory a je známe, že prispieva k túžbe po čokoláde. A keď sme pri chémii, kvalitný kakaový prášok obsahuje rad telu prospešných látok. Tu sú niektoré z nich, ktoré boli vedecky potvrdené.

1. Polyfenoly

Kakaový prášok je na polyfenoly mimoriadne bohatý. Sú to prírodné antioxidanty, ktoré majú samé o sebe množstvo zdravotných výhod. Ide predovšetkým o protizápalové účinky, priaznivý vplyv na prietok krvi, krvný tlak a udržiavanie normálnych hladín krvného cholesterolu a cukru.

2. Flavonoidy

Rad štúdií preukázal v kakau vysoký obsah flavonoidov, ktoré vďaka produkcii oxidu dusnatého zlepšujú funkcie ciev a znižujú krvný tlak. Flavonoidy sú navyše spojené s priaznivým vplyvom na hojenie rán, redukciu hmotnosti či zníženie inzulínovej rezistencie.

3. Teobromín

Kakaové bôby sú tiež najkoncentrovanejším zdrojom teobromínu – alkoloidu, ktorý ma podobne ako kofeín stimulačné účinky, takže zlepšuje koncentráciu a vizuálne spracovanie informácií. Štúdie navyše potvrdili, že teobromín funguje aj ako vazodilatátor, čo znamená, že rozširuje krvné cievy, a tak môže byť prospešný pri znižovaní vysokého krvného tlaku.

4. Horčík

Možno ťa to prekvapí, ale kakao patrí medzi potraviny s najvyššou koncentráciou horčíka na svete. Ide o esenciálny minerál, ktorý má pre naše celkové zdravie mimoriadny význam. Ako súčiniteľ sa zúčastňuje vyše 300 enzymatických reakcií, pomáha znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení a metabolického syndrómu.

5. Meď

Kakao je zároveň jeden z najbohatších rastlinných zdrojov medi. Meď je dôležitá predovšetkým pre produkciu červených a bielych krviniek i hemoglobínu, a tak je jej nedostatok spojený predovšetkým s hematologickými ochoreniami, ako je napríklad anémia. Tento esenciálny minerál je dôležitý i pre zdravie kostí či správne fungovanie nervovej sústavy.

6. Ďalšie esenciálne minerály i vitamíny

Okrem toho je kakaový prášok významným zdrojom ďalších dôležitých minerálov ako mangán, fosfor či zinok. Obsahuje dokonca aj vitamíny, a to predovšetkým skupiny B. Najhojnejšie zastúpenie majú postupne riboflavín (B2), niacín (B3), kyselina listová (B9), pyridoxín (B6) a ďalšie.

Spolu s ďalšími zdravotnými benefitmi, ktoré prináša naša najnovšia receptúra Mark 6, je tak nový ManaDrink pohladením nielen pre chuťové poháriky, ale pre celý organizmus.

Aktualizácia (3. 8. 2020)

Nový ManaDrink Choco už dorazil, takže odteraz môžeš zdravo jesť aj hriešne maškrtiť. Na cestách, v práci, v aute. Kedykoľvek a kdekoľvek budeš potrebovať rýchlo zahnať hlad.


ManaDrink | Choco | Mark 6

____________

Zdroje:

[1] Franco R, Oñatibia-Astibia A, Martínez-Pinilla E. (2013) Health Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820066/

[2] Ludovici V, Barthelmes J, P. Nägele M, Enseleit F, Ferri C, J. Flammer A, Ruschitzka F, Sudano I. (2017) Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5539137/

[3] Nehling A. (2013) The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/

[4] Weber T, Solioz M. (2014) Evaluation of chocolate as a source of dietary copper. https://www.researchgate.net/publication/286146996_Evaluation_of_chocolate_as_a_source_of_dietary_copper

[5] Zheng J, Mao X, Ling J, He Q, Quan J. (2014) Low serum levels of zinc, copper, and iron as risk factors for osteoporosis: a meta-analysis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24908111/

[6] Mitchell ES, Slettenaar M, Meer N, Transler C, Jans L, Quadt F, Berry M. (2011). Differential contributions of theobromine and caffeine on mood, psychomotor performance and blood pressure. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21839757/