Griluj ako novodobý kráľ – bez mäsa! Tu máš tipy na geniálne a zdravé menu

Griluj ako novodobý kráľ – bez mäsa! Tu máš tipy na geniálne a zdravé menu


Konečne sa vonku poriadne otepľuje a môžeme zahájiť grilovaciu sezónu! Podvečer, uprostred rozkvitnutej záhrady, sa jarným vzduchom nesie vôňa rozpáleného uhlia a za stolom plným dobrôt sedia všetci, ktorých máš rád... No neznie to fajn? My v Mane sa už nevieme dočkať toho, keď na rozpálený rošt hodíme prvý tohtoročný ManaBurger, ktorý si môžeš pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Chceš vedieť ako? Prinášame ti tipy na tie najväčšie vege tutovky, za ktoré ťa budú kamoši nosiť na rukách!

Hoci grilovanie nepatrí medzi najzdravšie spôsoby prípravy jedla, väčšina aspektov sa dá pomerne ľahko vybalansovať. V minulom roku sme ti preto v blogu priniesli overené vedecké fakty a skvelé rady, ako gril a jedlo pripraviť tak, aby sme si mohli pochúťky z roštu užiť s kľudom Angličana.

Tento rok na to ideme z druhej strany. Prinášame ti božské vegetariánske recepty, z ktorých sa posadíš na zadok! Pusť sa do prípravy a uvidíš, že nadávať nebudú ani tí najzarytejší mäsožravci. Základom všetkých tipov je náš milovaný ManaBurger, 100% rastlinný „karboš“, ktorý od mletého mäsa skoro nerozoznáš. ManaBurger je plný bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a navyše neobsahuje lepok – jednoducho super základ pestrého menu! A my si ho dnes pripravíme na niekoľko spôsobov.

Kráľ grilovačky: Famózny ManaBurger

Začnime rovno tou najväčšou – ale zároveň najosvedčenejšou – klasikou, s ktorou na grilovačkách rozhodne nesklameš. Priprav dokonale prepečený ManaBurger v chrumkavej žemli s čerstvou zeleninou, s plátkom kvalitného syra a s obľúbeným dipom. Variantov je nekonečno. Zapoj vlastnú fantáziu.

Okrem klasického ľadového šalátu alebo rukoly môžeš burger doladiť plátkami zrelého avokáda a voňavých cherry paradajok. A ak griluješ na záhrade, zájdi sa pozrieť, čo ti práve rastie v záhone – čerstvej sezónnej zelenine sa totiž žiadna dovážaná nevyrovná.

Ak ti chýba inšpirácia, trápiť ťa nebudeme. Vyskúšaj ManaBurger Origin s kôprovo-horčicovým dresingom a s vegánskym čedarom. Prípadne vyskúšaj niečo exotickejšie, napríklad ManaBurger Sweet Onion s mangovou salsou a s karamelizovanou cibuľkou, ktorý prekoná všetky očakávania.

Z ManaBurgeru s mangovou salsou sa tvoji hostia posadia na zadok.

Marinuj!

Klasický burger v žemli ťa neláka? Nevadí. ManaBurger si totiž môžeš pripraviť len tak, ako sa hovorí „na prírodno“. Skús ho najskôr pár hodín marinovať v bylinkovej marináde. Výborne funguje napríklad čerstvo natrhaná bazalka alebo tymián, ale zaujímavé chuťové variácie vytvoria aj mäta, kôpor alebo rozmarín. Nasekej ich, zmiešaj s panenským olivovým olejom, marinuj a potom ManaBurger sprudka ugriluj. Nezabudni jedlo doplniť bohatou zeleninovou oblohou.

Čerstvo odtrhnutý šalát a ďalšiu zeleninu zo záhonu skombinuj s kúskami chuťovo výraznejšieho syra typu feta, pokvapkaj ho olivovým olejom a šťavou z citróna a celé to nakopni glazovanou, dozlata opečenou špargľou. Všetko servíruj na drevenom lopári a titul tohtoročného kráľa grilovačiek máš vo vrecku.

Easy špízy

Potrebuješ sa kreatívne vyšantiť? Špízy ti ponúkajú plné pole pôsobenia. Nakrájaný ManaBurger sa navyše v menších kúskoch skvele prepečie a získa neodolateľnú chrumkavú krustu. V špízoch môžeš kombinovať najrôznejšiu zeleninu. V základe by určite nemali chýbať zelené druhy ako cuketa, brokolica alebo stopkový zeler, ktoré obsahujú vysoký podiel vitamínu K, kyseliny listovej a železa.

V špíze výborne zafunguje aj na minerály bohatá červená paprika a ak obľubuješ huby, môžeš siahnuť napríklad po shiitake, ktoré sú zo zdravotného hľadiska považované za „perlu medzi hubami“. K dokonalosti už chýba len na kocky nakrájané halloumi alebo iný grilovací syr, ktorý sa na ihlici opečie zo všetkých strán dozlatista.



Zeleninové Mana hody

Myslíš si, že ťa už recepty na plnenú zeleninu nemôžu prekvapiť? Tak pozor, my máme recept 2.0. Ak do syrovej náplne pridáš na malé rezančeky nakrájaný ManaBurger, jedlo získa úplne novú chuť a konzistenciu. Náplň môžeš pripraviť na tisíc spôsobov. Skvele funguje napríklad kombinácia modrého syra s jarnou cibuľkou a najemno nakrájaným vnútrom plnenej zeleniny. S kúskami ManaBurgeru sa počas grilovania nemusíš obávať, že by rozpustený syr vytiekol a zároveň sa obe ingrediencie chuťovo skvelo doplnia.

Božská živánska

Hoci tento recept nepatrí medzi najznámejšie spôsoby úpravy, je jedným z našich veľkých favoritov. Pod záhadným názvom sa ukrýva zmes na rezance nakrájaného ManaBurgeru a najrôznejšej zeleniny, ktorú jednoducho zabalíš do alobalu a necháš ju na grile aspoň hodinku dusiť. Výsledok skutočne stojí za to.

Počas dusenia totiž zelenina pustí šťavu a chute aj vône sa dokonalo prepoja. Ver nám – je to úlet. Do živánskej sa skvelo hodia na tenké plátky nakrájané zemiaky a cibuľka, všetky druhy papriky, cuketa, brokolica, špargľa a množstvo ďalších koreňových i plodových druhov zeleniny. Keď pridáš ešte najemno nasekaný balkánsky syr a čerstvo natrhanú mätu, už nebudeš chcieť nič iné.

To najdôležitejšie nakoniec

Nadupané a do bodky vyladené grilované dobroty z ManaBurgeru nezabudni doladiť čerstvým pestrým šalátom preliatym panenským, za studena lisovaným olejom – iba v kombinácii s tukom totiž naše telo dokáže vstrebať vitamíny, minerály a ďalšie zdraviu prospešné látky, ktoré toto geniálne menu posunú na ďalší level.

Tak čo, už sa ti zbiehajú sliny rovnako ako nám? Tak na nič nečakaj, rozpáľ gril a priprav ultimátne menu s ManaBurgerom na tisíc spôsobov. Kamoši budú nadšení!

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou