Príbeh Many: Ako sa z garážového start-upu stala globálna značka

Príbeh Many: Ako sa z garážového start-upu stala globálna značka
Podobne ako iné start-upy, aj Mana začínala v garáži. Dnes je úspešnou globálnou spoločnosťou, ktorá zamestnáva obrovský tím vedcov a biochemikov a namiesto pôvodnej stavebnej miešačky využíva najmodernejšie, patentované technológie na výrobu potravín.

 

Zakladateľ Jakub Krejčík a jeho partneri vytvorili v roku 2014 prvú verziu práškového jedla, ktoré pomenovali po biblickej mane, ktorou Boh v púšti nasýtil svoj ľud. Od začiatku bola navrhovaná tak, aby poskytla ľudskému organizmu všetko, čo potrebuje. To, čo začalo ako snaha o vymyslenie komplexného a zdravého jedla pre rodinu a priateľov, sa však rýchlo zmenilo na rozsiahlu iniciatívu s cieľom pomôcť ďalším ľuďom i planéte ako takej.

Dnes je Mana globálna spoločnosť, ktorej poslaním je vyrábať kompletné, vedecky podložené výživové výrobky pre každodenný život a distribuovať ich prostredníctvom stále udržateľnejšieho dodávateľského reťazca. Aktuálne predáva Mana v Európskej únii 300 ton jedla mesačne. A o niekoľko týždňov začne predaj v USA.

Prinášame ti príbeh Many, ktorý rozpráva jej samotný tvorca – Jakub.

SKROMNÉ ZAČIATKY

„V roku 2014 som po prečítaní azda každej odbornej knihy o výžive pripravil prvú verziu Many v mojej garáži s niekoľkými základnými zásobami a s veľkou vierou. Chcel som vymyslieť jedlo, ktoré by telu dodalo všetky potrebné živiny, avšak bez zbytočných látok, ktoré by sa v priebehu času ‚bioakumulovali‘. Okrem iného som bol motivovaný prvým tehotenstvom mojej ženy, ktoré prinieslo problematiku výživy. Navyše som nedávno dokončil 14-dňovú detoxikáciu, ktorá vo mne vyvolala hlad nielen po jedle, ale aj po informáciách o tom, čo to jedlo skutočne je.“


Podobne ako iné úspešné start-upy, aj Mana začínala v garáži.

„Spočiatku to bola len osobná potreba a koníček. Robil som to pre seba, svoju rodinu, pre svojich priateľov a ich známych. Všetkým sa to páčilo, ale cítil som, že stále existuje priestor pre rast, a preto som do toho zapojil môjho kamaráta – odborníka na organický priemysel – Mareka Humpla, aby vylepšil chuť a receptúru. Zvesť sa zakrátko rozšírila a zrazu som kŕmil 100 ľudí. A chceli za to zaplatiť – napriek tomu, že som to podával v zabalených krabiciach v taškách IKEA. Vtedy som sa rozhodol povýšiť koníček na komerčný projekt.“

„Pojem ‚komerčný‘ môže znieť veľkolepo, ale výroba našich prvých veľkých šarží bola stále rovnako podomácka a kutilská. Keďže sme v tom čase nemali lepšie riešenie, prvé receptúry sme miešali pomocou miešačky na betón v starej škole. Všetko sa vážilo a balilo ručne.“


V roku 2014 sa prvé dávky Many miešali podomácky, v obyčajnej stavebnej miešačke.

Neskôr sme si zadovážili opotrebovaný potravinársky mixér.“

 
„A o niečo neskôr dokonca štandardný priemyselný mixér.“

 Jakub s manželkou Zuzanou.

MANA DNES

„Dnes miešame našu najnovšiu receptúru Mark 5 pomocou patentovaného vysokorýchlostného zariadenia na miešanie za studena navrhnutého špeciálne pre nás (pozri fotografiu nižšie) a naši partneri v baliarni sú najlepší vo svojom odbore. Vysokorýchlostné miešanie za studena je obrovský krok k lepšej nutričnej hodnote našich výrobkov, pretože ingrediencie nestratia svoje prirodzené vlastnosti zahrievaním. (Potraviny sa počas spracovania zahrievajú štandardne na 160 °C. Mana sa zahrieva maximálne na 40 °C.). Zároveň nám to umožňuje miešať prášok spolu s olejmi, výsledkom je teda jeden kompaktný produkt – na rozdiel od verzií Mark 1 až Mark 4, keď boli oleje balené zvlášť.“

 Tím Mana a patentované, vysokorýchlostné zariadenie na miešanie za studena.

„Tento mixér je symbolom toho, ako ďaleko sme sa dostali, ako aj kam ideme ďalej. Hoci sme hrdí na to, čo sme zatiaľ dosiahli, nikdy nebudeme spokojní. Ako európsky líder v oblasti výskumu a vývoja v potravinárstve budeme naďalej posúvať hranice výživovej vedy v záujme ľudí i našej planéty. Aktuálne pracujeme na vývoji viacerých ikonických jedál v nutrične komplexnom formáte. Ale o tom neskôr.“

„Teraz sa pripravujeme na spustenie predaja v USA. Prostredníctvom našej americkej webovej stránky už dokonca prijímame predobjednávky. Najprv bude k dispozícii iba náš najobľúbenejší prášok ManaPowder Origin a Starter Kit s originálnou fľašou odmerkou, ale dúfame, že čoskoro budú nasledovať ďalšie naše príchute i drinky.“

 Jakub a Marek – zakladatelia Many – počas ručného váženia a balenia v roku 2014.

NAŠA MISIA

„Citát, ktorý ma inšpiroval k začatiu prevádzky v mojej ľadovo chladnej garáži, bol: ‚Nech je jedlo tvojím liekom a liek bude tvojím jedlom.‘ Autorom je Hippokrates. Jedno z mott našej kancelárie znie: ‚Rozbi staré reťaze a postav nový základ‘. To som povedal ja."

„Postaviť nové základy ale znamená čeliť výzvam a sme si dobre vedomí toho, že preraziť v USA bude jedna z tých väčších. Preto našich priaznivcov v Amerike žiadame o čas na prispôsobenie sa logistike, kým to za veľkou mlákou naplno rozbehneme. Chceme poskytovať nielen prémiový produkt, ale aj služby a vašu dôveru berieme nesmierne vážne. Zostaňte s nami a my urobíme všetko pre to, aby vám to za to stálo.“

„Strýko Sam sa na to spolieha a my tiež.“

Jakub Krejčík

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou