Prinášame ti príbeh Many, ktorý rozpráva jej samotný tvorca – Jakub.
SKROMNÉ ZAČIATKY
„V roku 2014 som po prečítaní azda každej odbornej knihy o výžive pripravil prvú verziu Many v mojej garáži s niekoľkými základnými zásobami a s veľkou vierou. Chcel som vymyslieť jedlo, ktoré by telu dodalo všetky potrebné živiny, avšak bez zbytočných látok, ktoré by sa v priebehu času ‚bioakumulovali‘. Okrem iného som bol motivovaný prvým tehotenstvom mojej ženy, ktoré prinieslo problematiku výživy. Navyše som nedávno dokončil 14-dňovú detoxikáciu, ktorá vo mne vyvolala hlad nielen po jedle, ale aj po informáciách o tom, čo to jedlo skutočne je.“
Podobne ako iné úspešné start-upy, aj Mana začínala v garáži.
„Spočiatku to bola len osobná potreba a koníček. Robil som to pre seba, svoju rodinu, pre svojich priateľov a ich známych. Všetkým sa to páčilo, ale cítil som, že stále existuje priestor pre rast, a preto som do toho zapojil môjho kamaráta – odborníka na organický priemysel – Mareka Humpla, aby vylepšil chuť a receptúru. Zvesť sa zakrátko rozšírila a zrazu som kŕmil 100 ľudí. A chceli za to zaplatiť – napriek tomu, že som to podával v zabalených krabiciach v taškách IKEA. Vtedy som sa rozhodol povýšiť koníček na komerčný projekt.“
„Pojem ‚komerčný‘ môže znieť veľkolepo, ale výroba našich prvých veľkých šarží bola stále rovnako podomácka a kutilská. Keďže sme v tom čase nemali lepšie riešenie, prvé receptúry sme miešali pomocou miešačky na betón v starej škole. Všetko sa vážilo a balilo ručne.“
V roku 2014 sa prvé dávky Many miešali podomácky, v obyčajnej stavebnej miešačke.
„Neskôr sme si zadovážili opotrebovaný potravinársky mixér.“
„A o niečo neskôr dokonca štandardný priemyselný mixér.“
Jakub s manželkou Zuzanou.
MANA DNES
„Dnes miešame našu najnovšiu receptúru Mark 5 pomocou patentovaného vysokorýchlostného zariadenia na miešanie za studena navrhnutého špeciálne pre nás (pozri fotografiu nižšie) a naši partneri v baliarni sú najlepší vo svojom odbore. Vysokorýchlostné miešanie za studena je obrovský krok k lepšej nutričnej hodnote našich výrobkov, pretože ingrediencie nestratia svoje prirodzené vlastnosti zahrievaním. (Potraviny sa počas spracovania zahrievajú štandardne na 160 °C. Mana sa zahrieva maximálne na 40 °C.). Zároveň nám to umožňuje miešať prášok spolu s olejmi, výsledkom je teda jeden kompaktný produkt – na rozdiel od verzií Mark 1 až Mark 4, keď boli oleje balené zvlášť.“
„Teraz sa pripravujeme na spustenie predaja v USA. Prostredníctvom našej americkej webovej stránky už dokonca prijímame predobjednávky. Najprv bude k dispozícii iba náš najobľúbenejší prášok ManaPowder Origin a Starter Kit s originálnou fľašou odmerkou, ale dúfame, že čoskoro budú nasledovať ďalšie naše príchute i drinky.“
Jakub a Marek – zakladatelia Many – počas ručného váženia a balenia v roku 2014.
NAŠA MISIA
„Citát, ktorý ma inšpiroval k začatiu prevádzky v mojej ľadovo chladnej garáži, bol: ‚Nech je jedlo tvojím liekom a liek bude tvojím jedlom.‘ Autorom je Hippokrates. Jedno z mott našej kancelárie znie: ‚Rozbi staré reťaze a postav nový základ‘. To som povedal ja."
„Postaviť nové základy ale znamená čeliť výzvam a sme si dobre vedomí toho, že preraziť v USA bude jedna z tých väčších. Preto našich priaznivcov v Amerike žiadame o čas na prispôsobenie sa logistike, kým to za veľkou mlákou naplno rozbehneme. Chceme poskytovať nielen prémiový produkt, ale aj služby a vašu dôveru berieme nesmierne vážne. Zostaňte s nami a my urobíme všetko pre to, aby vám to za to stálo.“
„Strýko Sam sa na to spolieha a my tiež.“
Jakub Krejčík