blogy
31. máj 2022
Nechceš, aby tvoje jedlo končilo v koši? Vieme, ako neplytvať, ušetriť peniaze a nič si neodopierať!
Predstav si, že zájdeš do supermarketu, nakúpiš tri tašky plné jedla a potom jednu z nich vyhodíš. Nezmysel, že? Zo štatistík však vyplýva, že je to realita. Viac ako jedna tretina celosvetovej produkcie jedla sa nikdy nedostane na stôl – skončí v koši. Plytvanie jedlom sa pritom týka každého z nás. Občas neodhadneme množstvo nakúpených surovín, inokedy si na tanier naložíme priveľkú porciu a jedlo nedojeme, prípadne zabudneme na neotvorené balenie šalátu, ktoré v chladničke začne žiť vlastným – pomerne osliznutým – životom. Zaujíma ťa, čo sa deje s jedlom, ktoré vyhodíš a aký to má vplyv na tvoju peňaženku? Čítaj nový článok a zisti, ako ušetriť a pritom si nič neodopierať!
Vieš o tom, že len v susednej Českej republike sa vyprodukuje asi 729 tisíc ton potravinového odpadu ročne? Také množstvo by dokázalo zaplniť celé Václavské námestie až do výšky 17 metrov! Na Slovensku na tom nie sme oveľa lepšie. Pritom podľa odhadov chodí spať hladných 805 miliónov ľudí – to je každý deviaty človek na svete.
Plytvanie jedlom nezačína v kuchyni
Existuje mnoho dôvodov, prečo sa s potravinami plytvá – od nesprávneho skladovania a kazenia až po nadprodukciu konkrétnych potravinárskych výrobkov. K stratám dochádza na každom kroku dodávateľského reťazca. Od výroby a prepravy až po skladovanie a manipuláciu v supermarkete a nakoniec priamo v našej kuchyni, kde sú najčastejšími dôvodmi plytvania nadmerné nakupovanie, nesprávne skladovanie alebo zlé plánovanie a následné zabúdanie na jedlo v chladničke.
Zatiaľ čo predajná hodnota vyhodeného jedla je často uvádzaná ako primárny problém, nie je to jediná cena, ktorú sme nútení zaplatiť. Plytvá sa tiež peniazmi na pestovanie, spracovanie, skladovanie a likvidáciu potravín, ktoré sa nikdy nespotrebujú. V EÚ ročne stratíme alebo vyhodíme potraviny v hodnote takmer 150 miliárd eur. Plytvanie však nezaťažuje len našu peňaženku, ale aj prírodné zdroje, ako sú voda, pôda a energia.
Akú veľkú daň za to do budúcna zaplatíme?
Environmentálne náklady na výrobu všetkých potravín, ktoré sa vo výsledku vyhodia, sú naozaj ohromujúce. Len plytvanie vodou by podľa správy OSN zodpovedalo ročnému prietoku celej Volgy – najväčšej európskej rieky. Zároveň energia, ktorá sa na výrobu, zber, prepravu a balenie týchto (vyhodených) potravín spotrebuje, vyprodukuje viac ako 3,3 miliardy ton oxidu uhličitého (CO2).
Ak by sme si tento bioodpad predstavili ako kus zeme, bol by tretím najväčším producentom skleníkových plynov na svete – hneď po USA a Číne.
Tipy, s ktorými ušetríš životné prostredie i peniaze
Hoci problém s plytvaním jedla začína oveľa skôr, než sa dostane na tvoj stôl, každý z nás môže prispieť svojou troškou a ušetriť tak peniaze aj životné prostredie. Čo teda môžeš pre to, aby sa potravinami toľko neplytvalo?
🖊️ Plánuj dopredu.
Ak si pripravíš zoznam ingrediencií na prípravu jedla dopredu, môžeš suroviny oveľa efektívnejšie kombinovať. Kým niečo pridáš na nákupný zoznam, nezabudni najskôr skontrolovať chladničku a špajzu, nech vieš, čo skutočne potrebuješ.
🛒 Pozor na impulzívne nákupy.
Alebo na špeciálne zľavové ponuky potravín, ktoré bežne neješ. Nenakupuj, keď máš hlad – aj to ovplyvňuje, koľko a aké potraviny vhodíš do košíka.
🤏 Nakupuj presné množstvo.
Zvykni si nakupovať len toľko čerstvého ovocia a zeleniny, koľko ty a tvoja rodina v najbližších niekoľkých dňoch zjete. A ak niečo ostane, vždy to môžeš spracovať: zavariť, usušiť alebo si urobiť zmrzlinu – ideálne sú napríklad zrelé banány. Stačí zamraziť a následne rozmixovať s trochou citróna a škorice.
🚀 Nech vo tvojom jedálničku nechýba Mana.
Má dlhú trvanlivosť a pritom neobsahuje žiadne umelé konzervanty. Jedna z ďalších skvelých vecí na Mane je tiež fakt, že si ju môžeš namiešať presne v takom množstve, ktoré práve potrebuješ – bez zbytočného plytvania.
Novinka
ManaPowder | Origin
Kompletné jedlo vo forme prášku. Lahodná, vanilkovo-ovsená chuť. Môžeš mixovať s ovocím, zeleninou, orechmi, korením či kávou. Jediným limitom je tvoja fantázia.
Kúpiť🤔 Vyberaj starostlivo.
Keď vyberáš suroviny, zapoj čo najviac zmyslov. Podľa vône, po hmate aj po čuchu spoznáš najlepšie, kedy je ovocie dostatočne zrelé – či budeš musieť týždeň čakať, alebo či už na druhý deň odpochoduje do koša…
🍎 Daj šancu „škaredému“ ovociu a zelenine.
Ide o potraviny, ktoré nespĺňajú obvyklé normy pre veľkosť, tvar alebo farbu. Neboj, nie je na nich vôbec nič zlé, jednoducho len nezapadajú do tabuliek.
❄️ „Čerstvé“ nie je vždy „lepšie“.
Techniky spracovania potravín, ako sú sušenie, mrazenie a konzervovanie, môžu pomôcť predĺžiť trvanlivosť jedla. Napríklad mrazené potraviny majú za následok o 47 % menej vzniknutého odpadu z domácností než potraviny čerstvé. Mrazené ovocie a zelenina si pritom stále uchovávajú vysoké množstvo živín.
💡 Dbaj na správne skladovanie.
Vieš, že správne skladovanie potravín predlžuje ich trvanlivosť? Každá surovina však potrebuje trošku inú starostlivosť. Ovocie a zelenina napríklad majú rady sucho, takže sa oplatí vložiť ich do krabičky s obrúskom, ktorý absorbuje prebytočnú vlhkosť z okolia. Pokiaľ ide o banány, na tie platí potravinárska fólia. Stačí obaliť koniec stopky a vydržia oveľa dlhšie! Ak potrebuješ, aby ti ovocie dozrelo rýchlejšie, stačí ho dať do blízkosti jabĺk alebo banánov – uvoľňujú rastlinný hormón (etylén), ktorý dozrievanie urýchli.
Chceš ušetriť a neriešiť? Schmatni Manu a rozlúč sa s hladom aj s plytvaním potravín!
Náš životný štýl sa v posledných desaťročiach zásadne zmenil. Trávime viac času pri monitoroch, a tak na starostlivé plánovanie a prípravu jedla nemávame toľko priestoru a energie. Náš čas na jedlo sa navyše čoraz častejšie odvíja skôr od práce, než že by to bolo naopak. Nájsť vhodnú alternatívu preto býva celkom oriešok.
Našťastie máme riešenie – s Manou máš za pár minút plnohodnotné a naozaj chutné jedlo, ktoré ti rýchlo dodá potrebnú energiu. Bez zbytočného plytvania jedlom a utrácania za niečo, čo nespotrebuješ.
Ako s Manou minimalizuješ plytvanie a ušetríš:
✅ 100% istota, že zaplatíš len za to, čo naozaj zješ
✅ žiadne starosti, plánovanie a vyhadzovanie zvyškov
✅ ušetríš – porcia Many ťa vyjde od 1,92 eur
Vďaka prvotriednym surovinám, prírodným antioxidantom a kvalitnému obalu má ManaDrink minimálnu trvanlivosť 12 mesiacov a ManaPowder dokonca 18 mesiacov. Manu navyše netreba uchovávať v chladničke. Vždy je ale dobré dbať na odporúčaný spôsob skladovania a mať ju pekne v suchu a v tme – najlepšie v nepriepustne uzavretom obale. Máš tak istotu, že tvoje jedlo neskončí v koši, ale tam, kde má – vo tvojom žalúdku.
Nehovoriac o tom, že ti Mana dodá toľko energie a živín, ako keby ti na stole pristálo čerstvo pripravené jedlo z tých najlepších surovín. Keď si to spočítaš, tak toto pri žiadnom inom plnohodnotnom jedle nenájdeš.
Zdroje:
[1] Harvard, School of Public Health. Food Waste The Big Picture.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/food-waste/
[2] Harvard, School of Public Health. Tackling Food Waste at Home.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/sustainability/food-waste/food-waste-home/
[3] United States of Environmental Protection Agency. Preventing Wasted Food At Home.
https://www.epa.gov/recycle/preventing-wasted-food-home
[4] Food and Agriculture Organization of the United Nations. World hunger falls, but 805 million still chronically undernourished.
https://www.fao.org/africa/news/detail-news/en/c/243912/
[5] Aleksandar Racz, Vanja Vasiljev Marchesi, Ivana Crnković (2018) Economical, Environmental and Ethical Impact of Food Wastage in Hospitality and Other Global Industries.
https://hrcak.srce.hr/file/302956
[6] Evropský parlament, zpravodajství (2017) Plýtvání potravinami v EU aneb proč končí miliony tun jídla v koši. https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20170505STO73528/plytvani-potravinami-v-eu-infografika
[7] Food and Agriculture Organization of the United Nations. Food waste harms climate, water, land and biodiversity – new FAO report.
https://www.fao.org/news/story/en/item/196220/icode/
[8] Feedbackglobal.org. Food system facts.
https://feedbackglobal.org/knowledge-hub/food-waste-scandal/