Mana je opäť o krok ďalej. Po niekoľkých mesiacoch práce sa nám podarilo dokončiť našu prvú klinickú štúdiu a radi by sme sa podelili o jej výsledky. Keď sme v roku 2014 začínali, ani sa nám nesnívalo, že budeme schopní realizovať také komplikované a finančne náročné formy klinického overenia nášho produktu. Podobné formy klinických štúdií sa robia skôr pre farmáciu než pre potravinársky priemysel.
Laboratórne analýzy pre nás nie sú žiadnou novinkou. Marek Humpl, náš hlavný technológ, má bohaté odborné znalosti v oblasti aplikovanej chémie a dlhoročnú prax s prácou v laboratóriu. Hlavne vďaka nemu sme sa už na samom začiatku rozhodli, že laboratórne analýzy vstupných surovín budú úplne základným parametrom toho, ako budeme vyvíjať naše produkty. Tieto analýzy nám pomáhajú viac než kedykoľvek predtým do posledného detailu odhaliť, čo vlastne jeme. Tieto informácie s vami transparentne zdieľame. Viete to, čo vieme my. Vo všetkom, čo robíme, sa snažíme byť lepší než je súčasný štandard. Mierime na samotný technologický vrchol.
Laboratórne analýzy nám priniesli nové informácie týkajúce sa zloženia našich výrobkov, ale to, čo nás zaujíma ešte viac, je vplyv Many na naše telo. To je pre nás alfa a omega. Keď sme sa prvýkrát začali zaujímať o problematiku klinických štúdií, dozvedeli sme sa mnoho vecí, ktoré nás neraz zarazili. Po rozkrytí toho, ako to vlastne vo farmácii a „food industry“ funguje, sme krútili hlavami a divili sa, čo je to za čudný systém. Zorientovať sa v tomto systéme nebolo len tak. Potrebovali sme, aby štúdie na niečo boli a aby ich výsledky mali nespochybniteľnú a ľahko overiteľnú váhu. Kritickým bodom pre nás bolo nájsť partnera, ktorý nám zaručí absolútnu technologickú a odbornú podporu a zároveň dá garanciu, že štúdia bude viac než len pečiatka s podpisom. Rozhodli som sa nadviazať spoluprácu so špičkou v odbore klinickej fyziológie, pánom MUDr. Jánom Gojdom, Ph.D. z Centra pre výskum diabetu, metabolizmu a výživy, 2. internej kliniky Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady a 3. lekárskej fakulty UK. Narazili sme na človeka, ktorý je do svojej misie zapálený rovnako ako my a po dlhých hodinách diskusií sme sa rozhodli začať našu prvú klinickú štúdiu. Začali sme stanovením glykemického a inzulinemického indexu. Štandardne sa pri potravinách stanovuje iba ten glykemický. My sme sa rozhodli túto štúdiu zamerať aj na inzulínový index, vďaka ktorému je možné presnejšie určiť vhodnosť Many napríklad pre osoby s diabetom. Ako to dopadlo, zistíte v priloženej správe tu. Ďalšia klinická štúdia je už vo fáze intenzívnych príprav, takže nás sledujte.
GLYKEMICKÝ INDEX
Glykemický index (GI) vypovedá o tom, ako rýchlo sa vstrebávajú sacharidy obsiahnuté v testovanej potravine v porovnaní s glukózou. Laicky povedané, aké „rýchle“ sacharidy sú. Bolo opakovane preukázané, že potraviny s vysokým GI sú spojené s rozvojom obezity. Naopak intervencie, ktoré znižujú GI v diéte zmenou výberu potravín, vedú k zlepšeniu metabolickej kondície a k chudnutiu (Juanola-Falgarona et al. 2014; McMillan-Price a Brand-Miller 2006).