Daniel Polman: Supermuž, ktorý pomocou Many zvládol 5-tisíc kilometrov dlhý cyklomaratón

Daniel Polman: Supermuž, ktorý pomocou Many zvládol 5-tisíc kilometrov dlhý cyklomaratón

Dokážeš si predstaviť ísť na bicykli prakticky 10 dní a 19 hodín vkuse, denne prejsť priemerne 460 kilometrov a spať ani nie dve hodinky denne? Borec a ambasádor Many – Daniel Polman – áno!

Presne takúto šialenú dávku sa mu podarilo prežiť na najťažšom cestnom cyklistickom ultramaratóne na svete. Preteky Race Across America (RAAM) vedú zo západného na východné pobrežie USA a trasa má celkovo neuveriteľných 5 000 kilometrov. Jazdci musia prekonať tri púšte s neznestiteľnými horúčavami, horské sedlá vysoké cez 3 000 metrov, nekonečné veterné roviny, ale aj búrky a výdatné dažde.

V šialenej naháňačke od Tichého oceánu k Atlantiku obsadil Daniel – neúnavný cyklista z Novej Paky, náš kamarát a milovník Many – neuveriteľné siedme miesto. Trasu dlhú 4 940 kilometrov zvládol za 10 dní, 19 hodín a 47 minút.

„Poviem vám, energeticky je to šialený test organizmu. Denne spálite až 10 000 kcal. To je už poriadna hromada jedla. Ja som však zas tak veľa jedla nepotreboval – stravovanie som totiž viac než z polovice pokrýval Manou. Výživa je počas ultramaratónu neskutočne dôležitá – stačí malá chyba a hneď vás stihne trest v podobe žalúdočných kŕčov, hnačky, vracania a iných vecí, ktoré vás počas takýchto pretekov naozaj nepotešia,“ hovorí Daniel.

„Vlani v Rakúsku som si nechal poradiť zlú stravu a prežil som veľké krízy s ťažkými stavmi sprevádzanými aj zvracaním. Stávka na Manu sa vyplatila. Nemal som jediný problém s tráviacim traktom a ani jedinú krízu spôsobenú nedostatkom kalórií či konkrétnych živín!“

Daniel úspešne dokončil najťažšie cyklistické preteky sveta s 38-ročnou históriu iba ako tretí Čech – ba čo viac, dosiahol najlepší český čas aj umiestnenie. „Mana na tom má svoj podiel. Pri budúcich projektoch budem z tejto skvelej skúsenosti iste čerpať,“ dodáva Daniel.

Aké sú podľa Daniela štyri najväčšie výhody Many?
  1. Je dobre stráviteľná, takže neberie energiu, ktorú môžem využiť niekde inde.
  2. Obsahuje všetko potrebné pre fungovanie organizmu, a to ako v bežnom živote, tak aj pri extrémnej námahe.
  3. Pri športe zaisťuje efektívnu, pozvoľnú hydratáciu organizmu. To som ocenil predovšetkým v horúčavách.
  4. Skvele chutí a dá sa mixovať s mnohými druhmi ovocia a korení. Ani po takmer jedenástich dňoch neustálej konzumácie som sa preto Many neprejedol, čo je medzi potravinami unikát!
A čo dodať na koniec? Chceli by sme Danielovi zložiť obrovskú poklonu, pretože si v týchto pretekoch musel skutočne siahnuť na dno svojich síl! A – samozrejme – bolo nám cťou pomôcť mu k jeho úspechu.
Klobúk dole!
Tím Mana

 
O Danielovi Polmanovi

Cyklista, publicista a človek s neuveriteľnou disciplínou a odhodlaním! Od roku 2006 pracuje ako šéfredaktor časopisu Ľudia & HORY. Tiež je editorom webu www.lideahory.cz, podieľa sa na organizácii Medzinárodného festivalu alpinizmu a organizuje MTB akciu Bike Camp v rakúskych Alpách. Vydal tiež knižných sprievodcov ALPENTOUR & Štajersko a SALZKAMMERGUT – najkrajšie MTB trasy v Soľnej komore.

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou