blogy

23. august 2022

Betakarotén: účinný antioxidant, ktorý dokáže omnoho viac, než len podporiť opálenie tvojej pokožky!

Či už hovoríme o horskom treku, festivaloch, alebo opaľovačke na deke pri vode, v lete nás to prirodzene ťahá na slniečko. Snažíme sa chytiť trochu toho letného bronzu, nespáliť sa a potom si udržať opálenie čo najdlhšie. Betakarotén nám v tom neuveriteľne pomáha! Vedel si však, že je to zároveň geniálny antioxidant, ktorý nášmu telu prináša množstvo zdravotných benefitov? Prečítaj si, ako je to vlastne s podpornými vlastnosťami betakaroténu pri opaľovaní a prečo sa odporúča dodávať ho telu nielen v letných mesiacoch. Budeš prekvapený!

Zázračný karotenoid!

Vráťme sa o takmer dvesto rokov späť, do roku 1831, keď sa v laboratóriu významného nemeckého vedca H. Wachenrodera odohral záslužný experiment – podarilo sa mu totiž izolovať túto dôležitú látku z mrkvy. Odtiaľ pochádza aj príznačný názov betakarotén, odvodený od latinského slova „carota“ (mrkva).

Betakarotén sa radí medzi karotenoidy, teda pigmenty, ktorých sa v prírode vyskytuje približne 700 rôznych druhov. Okrem mrkvy ho nájdeme aj v ďalšej zelenine a ovocí, ako je papája, marhule, broskyne alebo bataty, ale aj špenát, petržlen a brokolica. Betakarotén v prírode pomáha pri nenahraditeľných procesoch, ako je napríklad fotosyntéza, a podobne dôležitý je aj pre náš organizmus. Naše telo si ho však nedokáže vytvárať samo, preto mu ho musíme dodávať. Po prijatí ho premieňa na vitamín A, dôležitý mikronutrient, ktorý podporuje zdravie očí, imunitného systému a našej pokožky.

Ovocie, zelenina a trocha kvalitného oleja

Hoci v lekárni nájdeme množstvo najrôznejších výživových doplnkov s betakaroténom, odborníci tvrdia, že stačí konzumovať širokú škálu ovocia a zeleniny, ktoré nám dodajú aj ďalšie potrebné vitamíny, minerály a rastlinné zlúčeniny.

Keďže sa rozpúšťa v tukoch, odporúčame, aby ste zeleninu bohatú na betakarotén vždy jedli s trochou olivového alebo iného kvalitného oleja, lisovaného za studena. Z európskych olejov je nutrične najhodnotnejší repkový, predstavuje tak skvelú lokálnu voľbu. A ak sa chceš v lete pred opaľovaním naozaj poriadne nadopovať betakaroténom, daj si Manu Apricot. Tá obsahuje rovnakú dávku betakaroténu ako dve krásne zrelé marhule, ako aj kvalitné tuky na podporu jeho vstrebávania, a zároveň ti dodá vyváženú kombináciu 42 základných rastlinných živín vrátane vitamínov a minerálov.

Krásne a bezpečné opálenie? To nie je problém

Napadlo ti už niekedy, že betakarotén priamo ovplyvňuje odtieň a trvanlivosť tvojho opálenia? Je to vlastne celkom logické. Betakarotén je totiž pigment rozpustný v tukoch, a tým farbí aj pokožku a podkožné tkanivo. Keď zároveň začiatkom leta po dlhej zime vystavíme pokožku slniečku, chráni ju pred spálením. Zvýšením príjmu betakaroténu tak dokážeme predísť prvým problémom s podráždením pokožky a môžeme sa hneď začať prirodzene opaľovať.

V štúdii publikovanej v časopise The American Journal of Clinical Nutrition v roku 1993 sa zistilo, že betakarotén znižuje poškodenie pokožky, dodáva jej celkovo zdravší vzhľad a chráni ju pred vznikom pigmentových škvŕn alebo predčasným starnutím. To chceš!

Okrem nerovnomerného opálenia však pobyt na slnku prináša oveľa väčšie zdravotné riziká. Pri opaľovaní sa totiž vystavujeme UV žiareniu, ktoré produkuje voľné radikály. Tieto voľné radikály môžu vyvolať účinky starnutia a ochabovania kože, vedú k spáleniu a poškodeniu kožných buniek a takéto dlhodobé poškodzovanie môže v najhoršom prípade viesť k rakovine kože. Podľa štúdie z roku 2012, uverejnenej v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, pôsobí suplementácia betakaroténom ako ochrana pred touto takzvanou fotooxidáciou počas opaľovania tým, že znižuje vplyv voľných radikálov na naše telo.

To však neznamená, že keď budeme jesť betakarotén, môžeme zahodiť opaľovací krém. Antioxidanty pôsobia až v hlbších vrstvách kože, takže skôr naprávajú už napáchanú škodu. Zďaleka nechránia pred jej spálením. Pred opaľovaním musíte teda telu dodať dostatok betakaroténu, ako aj opaľovacieho krému. 

ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
ManaDrink | Apricot
Novinka

ManaDrink | Apricot

ManaDrink Apricot obsahuje približne toľko betakaroténu ako 2 veľké zrelé marhule a zároveň aj vysokokvalitné tuky na podporu jeho vstrebávania z DRA. Vynikajúci ako podpora pri opaľovaní a pre celkové zdravie tvojej kože. Navyše skvele osvieži.

Liquid error (sections/pf-b4b25046 line 169): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid
Kúpiť

Betakarotén však toho zvláda oveľa viac, než len dodať krásne a bezpečné opálenie:

  • posilňuje metabolizmus
  • prispieva k udržaniu funkcie slizníc
  • zlepšuje stav pokožky
  • prispieva k udržaniu stavu zraku
  • pomáha udržať funkcie imunitného systému
  • podieľa sa na procese špecializácie buniek

Betakarotén ako antioxidant

Betakarotén ako karotenoid patrí medzi účinné antioxidanty, ktoré neutralizujú škodlivé voľné radikály. Tie sa v našom organizme vytvárajú spontánne a vo zvýšenej miere napríklad pri strese, zlej strave, počas pobytu v znečistenom ovzduší alebo v súvislosti s nevhodnou životosprávou.

Voľné radikály poškodzujú bunky oxidáciou, čo vedie k tzv. oxidačnému stresu. Toto poškodenie môže viesť k vzniku chronických ochorení, a keďže ochorenia srdca sú najčastejšou príčinou úmrtí v Českej republike, určite nie je od veci dodávať telu antioxidanty – samo si ich totiž nedokáže vytvoriť dostatočné množstvo.

Prevencia očných ochorení a podpora zdravia očí

A, hľa, na prísloví „Jedz veľa mrkvy, budeš mať zdravé oči“ je nakoniec predsa len niečo pravdy! Betakarotén je totiž potrebný pre vyváženú hladinu vitamínu A, ktorý podporuje správne fungovanie zraku. Výsledky štúdie z roku 2015 od JAMA Ophthalmol ukázali, že zvýšený príjem ovocia a zeleniny s karotenoidmi, ako je betakarotén, má ochranný účinok proti AMD (age-related macular degeneration), teda ochoreniu oka, ktoré spôsobuje rozmazané videnie najmä v starobe. V štúdii trvajúcej takmer dve desaťročia sa zistilo, že u jedincov, ktorí pravidelne konzumujú jedlá bohaté na karotenoidy, je riziko vzniku AMD v starobe až o 35 % nižšie.

Účinky betakaroténu na kognitívne funkcie a pamäť

Za zmienku stoja aj pozitívne účinky betakaroténu na naše mentálne procesy. Americká štúdia pre The Physicians’ Health Study z roku 2007 ukázala, že dlhodobé užívanie betakaroténu u mužov nad 65 rokov jednoznačne zlepšuje ich kognitívny výkon. K tomuto tvrdeniu sa pridávajú aj výsledky štúdií uverejnených v Cochrane Library, ktoré preukázali, že systematické dopĺňanie antioxidantov, ako je betakarotén, podporuje boj so zhoršením kognitívnych funkcií a znižuje riziko ochorenia, ako je demencia. 

Aké množstvo betakaroténu nášmu telu dopriať?

Teraz už teda vieš, ako betakarotén v tvojom organizme funguje a prečo ho treba neustále dopĺňať. Hoci na rozdiel od vitamínu A môžeme užívať skutočne vysoké dávky betakaroténu bez toho, aby sme sa museli obávať nežiaducich účinkov, je lepšie dodržiavať odporúčanú dennú dávku.

V rámci dennej dávky odborníci na výživu odporúčajú 6 až 15 mg denne pre dospelých a 3 až 6 mg denne pre deti. Konverzia betakaroténu sa však riadi hladinou vitamínu A v tele, takže ak ho máme dostatok, konverzia sa znižuje. Ak to teda s betakaroténom preženieš, nehrozí ti okrem desivého odtieňa kože v štýle Donalda Trumpa nič zásadné.

ManaPowder | Apricot
ManaPowder | Apricot
ManaPowder | Apricot
ManaPowder | Apricot
ManaPowder | Apricot
Novinka

ManaPowder | Apricot

Liquid error (sections/pf-b4b25046 line 190): Could not find asset snippets/klavio-product.liquid

Jedna porcia obsahuje 2,7 mg betakaroténu, teda zhruba jednu pätinu odporúčanej dennej dávky. ​Vďaka dokonale vyváženej receptúre a chuti šťavnatých marhúľ je nielen výživný, ale aj mimoriadne osviežujúci a lahodný!

Kúpiť

Mrkvová hostina alebo Mana?

Znamená to, že teraz sa musíš napchávať mrkvou od rána do večera, aby si mal dostatok betakaroténu? Určite nie. Okrem 42 základných živín obsahuje Mana aj dostatok betakaroténu. V jednej porcii Mana Drinku Apricot alebo Mana Powderu Apricot nájdeš dokonca 2,7 mg betakaroténu, čo zodpovedá asi jednej pätine odporúčanej dennej dávky. V kombinácii so zdravými tukmi, ktoré sa nachádzajú v Mane zo šiestich rastlinných zdrojov, dokáže tvoje telo betakarotén výborne vstrebať.

Mana Apricot teda nie je len osviežujúci parťák na letné dobrodružstvá, ktorý ťa zasýti a dodá dostatok energie. Pomôže ti tiež udržať pravidelný príjem betakaroténu, ktorý, ako už teraz vieš, pomáha v mnohých ohľadoch po celý rok. Tak si pribaľ Manu do batoha a uži si zvyšok leta naplno!

ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin
ManaPowder | Origin

ManaPowder | Origin

od

2,00 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na doma, na kempovanie, do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

ideálny základ do smoothies
suchý základ do ciest

bez potreby chladenia

trvanlivosť 18 mesiacov

Zistiť viac >
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin
ManaDrink | Origin

ManaDrink | Origin

od

3,00 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

neutrálna, jemne ovsená

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

najkompaktnejšie
jedlo v ponuke

bez potreby chladenia

trvanlivosť 12 mesiacov

Zistiť viac >
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco
ManaPowder | Choco

ManaPowder | Choco

od

2,00 €

za porciu

Kúpiť

35 porcií v balení

400 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na doma, na kempovanie,
do práce, na dovolenku

prispôsobíš si hustotu

kakao nabité
antioxidantmi

bez potreby chladenia

trvanlivost 18 měsíců

Zistiť viac >
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco
ManaDrink | Choco

ManaDrink | Choco

od

3,00 €

za porciu

Kúpiť

12 porcií v balení

330 kcal v jednej porcii

božsky čokoládová

na služobné cesty, do
auta, do školy, na túry

môžeš rovno vypiť

kakao nabité
antioxidantmi 

bez potreby chladenia

trvanlivosť 12 mesiacov

Zistiť viac >

Zdroje

[1] F. Grodstein, J. H. Kang (2007) A Randomized Trial of Beta Carotene Supplementation and Cognitive Function in Men.
Online: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/413413

[2] Juan Wu, E. Cho, W. Willett (2015) Intakes of Lutein, Zeaxanthin, and Other Carotenoids and Age-Related Macular Degeneration During 2 Decades of Prospective Follow-up.
Online: ​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447482/

[3] H. Khoo, H. S. Ng, Wai-Sum Yap (2019) Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Diseases.
Online: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523787/

[4] A. Rutjes, D. Denton, M. Di Nisio, L. Chong (2018) Vitamin and mineral supplementation for maintaining cognitive function in cognitively healthy people in mid and late life.
Online: https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD011906.pub2/full

[5] The Mayo Clinic (2020) Sun allergy.
Online: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sun-allergy/symptoms-causes/syc-20378077

[6] ​​D. Hornero Mendez, M. I. Minguez (2007) Bioaccessibility of carotenoids from carrots: Effect of cooking and addition of oil.
Online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S146685640700046X

[7] M. R. Prince, J. K. Frisoli (1993) Beta-carotene accumulation in serum and skin.
Online: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8424385/

[8] Bezpečnost potravin: Beta karoten.
Online: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92515.aspx