Ako sme dokázali, že má Mana takú dlhú trvanlivosť?

Ako sme dokázali, že má Mana takú dlhú trvanlivosť?



Manu sme už od počiatku vyvíjali ako
all-in-one“ jedlo. Celý produktový rad je teda nielen chutný a nutrične kompletný, ale tiež vysoko trvanlivý a zároveň šetrný k životnému prostrediu. ManaPowder a ManaDrink nevyžadujú žiadne chladenie, a tak je možné vziať si ich kamkoľvek so sebou. ManaBurger je zasa zmrazený – ideálny na domácu grilovačku. Ako sme dokázali vyvinúť nutrične také bohaté a zároveň trvanlivé jedlo bez použitia umelých konzervantov?

Aby bolo možné udržať Manu čerstvú, treba sa vyhnúť chemickým zmenám surovín – najmä oxidácii citlivých surovín a následným vzájomným reakciám zložiek. Ďalej treba zabrániť mikrobiálnej kontaminácii a súvisiacej degradácii ingrediencií. Pri týchto procesoch by sa zhoršovala senzorická kvalita výrobkov a tiež znižoval obsah živín, napríklad vitamínov. Riešením bol výber prvotriednych ingrediencií, použitie vysokého množstva prírodných antioxidantov, ktoré zabraňujú oxidácii a predovšetkým aj voľba kvalitného obalového materiálu, ktorý chráni obsah pred vlhkosťou, UV žiarením, pred kyslíkom, mikroorganizmami a ďalšími faktormi, ktoré by mohli Manu znehodnotiť.

Ako sú na tom konkrétne produkty?

ManaBurger je prvý nutrične kompletný burger na svete a navyše z čisto rastlinných surovín. Zložením je ManaBurger mäsu taký blízky, že ho treba rovnako starostlivo spracovávať a mraziť na -18° C, než ho zabalíme do polyetylénového vrecka a papierového prebalu a odošleme na suchom ľade. Pri dodržaní hlbokého zmrazenia vydrží vďaka prepracovanej technológii výroby a svojmu zloženiu čerstvý jeden rok.

ManaPowder je balený do trojvrstvových vreciek PET/ALU/PE, ktoré balíme do papierovej krabice (z 80 – 90 % z európskeho recyklovaného papiera).

Kvalitu našich produktov neustále laboratórne testujeme, a tak sa nám u novej verzie práškovej Many Mark 6 podarilo predĺžiť trvanlivosť o celých šesť mesiacov, a to na rok a pol (z pôvodných 12 mesiacov). Prášok dosahuje vysokú stabilitu nielen vďaka vysokokvalitnému obalu, ale tiež vďaka obsahu prirodzených antioxidantov, ako sú vitamín C, tokoferoly, lecitín a flavonoidy v optimálnom pomere.Trvanlivosť otvoreného vrecka ManaPowderu je 1 mesiac. Zmyslom vrecka je ochrániť potravinu po celú dobu trvanlivosti pred vonkajšími vplyvmi, preto po každom použití Many možno vrecúško uzavrieť ziplockom. Dlhá trvanlivosť pritom zvyšuje pravdepodobnosť skonzumovania celého ManaPowderu, čím sa minimalizuje plytvanie zdrojmi a produkcia nezmyselného odpadu.

Papierová krabica z 80 – 90 % z európskeho recyklovaného papiera.

A čo ešte ekologickejšie balenie pre najvernejších užívateľov?

V marci 2020 sme spustili Family Pack – balenie ManaPowderu pre štvorčlennú rodinu na týždeň. To je „ekologická bomba“ – 12 kg Many v  jednom dvojvrstvovom vreci. 12 Family Packov zabezpečí dospelému človeku nutrične kompletné jedlo na celý rok – stačí pridať vodu a pretrepať. Na rozdiel od štandardného balenia prášku sa môžu zákazníci tešiť z 8-krát menšieho množstva papiera a 4-krát menej plastov! Zvolili sme kombináciu papierového vreca a nepriedušnej fólie PA/PE, ktorá má vynikajúce mechanické a bariérové vlastnosti voči prieniku plynov a voči vonkajším vplyvom. Obe vrstvy možno ľahko triediť ako papier a plast. Po otvorení má prášok trvanlivosť 1 mesiac, preto ho odporúčame presypať do vzduchotesnej nádoby a skladovať v tme. Trvanlivosť takto presypaného prášku je minimálne 6 mesiacov od otvorenia pôvodného obalu.

ManaDrink stačí otvoriť a vypiť. Pre zaistenie stability ho musíme sterilizovať procesom UHT, pri ktorom sa obsah krátko zahreje nad 130 °C, čím dôjde k zničeniu prípadných mikroorganizmov. Teplota aj doba pôsobenia sú nastavené čo najšetrnejšie – s ohľadom na zachovanie maxima zdraviu prospešných živín a na niektoré procesy, ktoré nutričnú hodnotu drinku ešte zvyšujú. Daňou za užívateľskú prívetivosť ManaDrinku je nutnosť použitia komplexného obalu TetraPak, ktorý sa skladá zo 75 % z celulózy a niekoľkých ďalších vrstiev hliníkovej a polyetylénovej fólie. Samotný obal je pred naplnením sterilizovaný. Vďaka tomu dokáže uchovať Manu po dobu 12 mesiacov a zachovať chuť aj nutričný obsah drinku. Po otvorení je ManaDrink určený na okamžitú spotrebu, prípadne ho možno uchovávať v chladničke.

Prečo sme pri ManaDrinku zvolili taký náročný obal? Dá sa ešte nejako využiť?

Výhodou obalu ManaDrinku je dokonalá ochrana produktu. To nám umožňuje vyrábať Manu bez použitia akýchkoľvek umelých konzervantov. Tieto obaly sa čiastočne recyklujú, pomelú sa a separujú – papierová zložka sa ďalej využíva na výrobu papiera a polyetylén s hliníkom sa obvykle využívajú ako palivo v cementárňach, kde sa hliník stáva súčasťou vznikajúceho cementu.Tým sa nahrádzajú drahé palivá.

Spôsobov, ako znížiť ekologický dopad používania daného materiálu, je oveľa viac. V súčasnej dobe existuje rad technológií, ktoré pyrolýzou rozložia všetky zmiešané obaly na využiteľný plyn či kvapalnú frakciu podobnú rope. Z nich možno vyrobiť celý rad produktov, od vitamínu A po železo vrátane benzínu, nafty aj vstupných monomérov na výrobu spomínaných obalových materiálov – celý proces je možné neustále opakovať. Ide teda o ďalšiu možnosť materiálového využitia.

Čo konkrétne robíme pre zníženie ekologickej záťaže obalmi?

Uvedomujeme si ekologickú záťaž obalov, a preto naďalej hľadáme nové spôsoby, ako znižovať množstvo odpadu a tiež ako využívať viac energie, materiálov i ingrediencií zo skutočne obnoviteľných zdrojov vo všetkých výrobných procesoch. S príchodom ManaPowderu generácie Mark 5 sme zredukovali veľkosť balenia o 20 % a podiel plastov o 50,2 %. V roku 2020 sme zavedením Family Packu znížili spotrebu papiera o 87 % a plastov o 76 % (ide o niekoľko ton!).

Hoci je v tomto pred nami ešte dlhá technologická cesta, snažíme sa robiť maximum a uvádzať do praxe riešenia, ktoré sú investíciou do lepšej budúcnosti. Cesty k ekologicky šetrnému stavu a udržateľnosti sú postupné a musia byť výsledkom celostného pohľadu na vec. Nie iba prázdne ideológie bez technológií a bez previazania potrieb prírody a človeka. Naším dlhodobým cieľom je dosiahnuť bod, keď budeme všetky nutrične plné produkty vyrábať v uzavretom reťazci a s takmer nulovou environmentálnou stopou.

Marek, Research & Development

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou