Ahoj, volám sa Mana a som udržateľná

Ahoj, volám sa Mana a som udržateľná

Pre niekoho je vegánstvo módny výstrelok, pre iného zase ideológia alternatívnych jedincov alebo nový výmysel ekoaktivistov. Pre nás v Mane je to ale prístup a smer, ktorý má logiku, a to zo všetkých uhlov pohľadu. Predovšetkým je to ale pohľad do budúcnosti. Aj preto Mana neobsahuje žiadne živočíšne ingrediencie. Všetko najlepšie k Svetovému dňu vegánov nám všetkým! 

Dátum 1. 11. bol vybraný ako sviatok vegánstva pri príležitosti založenia britskej Vegánskej spoločnosti v roku 1994. V tento deň sa preto na vás obraciame s prosbou, aby ste sa na chvíľu pozastavili nad konceptom a prístupom, ktorý vegánstvo prináša.

PREČO NÁM VEGÁNSTVO DÁVA ZMYSEL

Možno ti to napadne ako prvé, ale naším hlavným motívom nie je len to, že milujeme zvieratá a nechceme im ubližovať. Zaujímajú nás tiež štúdie, dáta a čísla, ktoré hovoria o tom, ako sa to všetko týka ekológie a našej planéty. Poďme sa na to pozrieť konkrétnejšie.

Vieš o tom, že živočíšna výroba je v porovnaní s rastlinnou náročnejšie na pôdu, financie a ešte je aj menej efektívna? Predstav si napríklad pôdu s určitou rozlohou, na ktorej sa pestuje sója, ktorá uživí 60 ľudí. Rovnako rozľahlá pôda pre chov dobytka uživí iba 2 ľudí. Mimochodom, na výrobu 1 litra mlieka sa spotrebuje 1 000 pitnej vody. O smutnej krave, ktorá by radšej dala mlieko teliatku vo vedľajšom chlieviku, ani nehovoríme.

Vieš si predstaviť, koľko lesov muselo padnúť, aby sa rozšírili pastviny na chov dobytka? A aká obrovská musí byť spotreba vody na jeho napájanie? Koľko exkrementov a metánu nám náš milý dobytok necháva na zemi i vo vzduchu? Aké dlhé sú plastové siete a laná, ktoré plávajú v oceáne? Tieto a ďalšie otázky sa v spojitosti so živočíšnou produkciou vznášajú nad nami všetkými – a sú stále naliehavejšie.

PLANÉTA NIE JE VŠEMOCNÁ A UŽ VÔBEC NIE BEZODNÁ

Štúdia prestížneho magazínu Nature odhalila, že ak neobmedzíme spotrebu mäsa aspoň o 90 %, čoskoro sa ľudstvo nedokáže uživiť. OSN vo svojej poslednej správe pritakáva a hovorí, že v roku 2050 bude planétu obývať 10 miliárd ľudí a je absolútne nereálne, že by planéta taky veľký počet v stave, v akom bude, zvládla nasýtiť.

Čo z toho vyplýva? Ak sa nechceš stať vegánom, skús zvážiť aspoň čiastočné obmedzenia. Aké napríklad? Človek by mal z taniera ubrať priemerne 75 % hovädzieho a 90 % bravčového mäsa. A ešte si odpustiť približne polovicu vajec. Nám to nepríde ako nič náročné v porovnaní s tým, aký efekt to môže mať, čo myslíš? :-)

Vždy platí, že treba začať od seba a my sme začali už pred niekoľkými rokmi. Preto v našich produktoch nenájdeš žiadne živočíšne produkty a máme v pláne zlepšovať aj naše obalové materiály, aby sme tu po sebe zanechali čo možno najmenej toho nepotrebného.

Napísané s láskou a pokorou k našej planéte, k našej Zemi.

The Latest posts

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Uži si atraktívne kombinácie Many za skvelú cenu

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

Láska naprieč vesmírom: svieža chuť jahôd a zamatová Mana ako dokonalý pár

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou

„Go Bananas!" so šialene dobrou banánovou novinkou